Hirdetés

Microsoft Copilot teszt - ilyen a felokosított Windows



|

A Windows őszi frissítése még várat magára, de az egyik legfontosabb újdonsága, a Copilot már most széles körben kipróbálható. Megnéztük, mit tud. És azt is, hogy mit nem.

Hirdetés

Amikor a Microsoft az év elején "bevásárolta" magát az OpenAI-ba, nem igazán volt kérdés, hogy a vállalat számára a továbbiakban a mesterséges intelligencia lesz az egyik kulcsfontosságú terület. Az Edge és a Bing rekordgyorsasággal meg is kapták az MI új hype hullámát elindító, GPT-4-re épülő chat-funkciót a "jobb szélre". Ez ahhoz vezetett, hogy hosszú idő után először mutattak érdeklődést tömegek a vállalat egyébként tudása alapján méltatlanul mellőzött böngészője, valamint az itt-ott azért hiányosságokkal küszködő keresője iránt. A Microsoft egyébként már ekkor használta a kommunikációjában a "copilot" szót, de még kisbetűvel. Teljesen logikus lépés volt, hogy az MI előbb-utóbb utat talál magának a Windowsba; a Copilot közben pedig márkanévvé avanzsált. A szolgáltatást a fejlesztők már a nyár közepétől kipróbálhatták, az őszi frissítéssel érkező hivatalos verzió "preview" változata pedig szeptember 26-án vált elérhetővé - szinte az egész világon.

A Microsoft célja a mesterséges intelligencia integrálásával elsősorban a munkafolyamatok megkönnyítése. A Windows nem egy bonyolult rendszer, ha felületesen szemléled, de vannak benne azért olyan beállítások, amelyeket rendesen eldugtak. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nehéz lenne például egy új felhasználói fiókot létrehozni, vagy a Windowszal automatikusan elinduló programokat megregulázni, de rengeteg kattintást igényel a dolog, ha pedig a Tálcáról szeretnéd leszedni a számodra felesleges ikonokat, akkor az azért tarthat sokáig, mert az elemeket csak egyesével tudod eltávolítani. A Copilot célja az, hogy egyszerűbbé tegye ezeket a műveleteket - de a fentiek közül több egyelőre csak példa szintjén értelmezhető, a valóságban (még) nem működik. A mesterséges intelligencia ott jön képbe, hogy segítségével a rendszer értelmezni tudja a beszélgetéseket. Filmekből beugorhat az a jelenet, amikor a főhős az űrhajó, az épület vagy valamilyen más rendszer "agyával" egyszerűen csak beszélget, és megmondja, hogy mit szeretne - a gép pedig teszi a dolgát. Hosszú távon egy ilyen dolog is kikerekedhet a Copilotból, de persze addig azért még igen hosszú az út.

És nem tudjuk azt sem, hogy mi lesz hosszú távon, hogy a hajó pontosan merre megy majd. Remélhetőleg nem csak a Microsoft határozza majd meg ezt, és egy olyan utazás kerekedik ki a dologból, amely során a felhasználók és a vállalat közösen kormányoznak. A Microsoft legendás abból a szempontból, hogy ha megmakacsolja magát, akkor a felhasználók véleményét, felháborodását akár nagyon hosszú ideig is képes mellőzni (lásd a Windows 8 és a Start menü esetét), ez azonban egy olyan luxus lenne most, amit nem engedhet meg magának a vállalat, ha nem akar lemaradni a versenyben.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.