Hirdetés

Minden korábbinál olcsóbb modellel jelentkezik a legzöldebb mobilgyártó



|

Új lendületet venne a Fairphone, további piacokat hódítva meg.

Hirdetés

A világ legbefolyásosabb mobilgyártói között hiába is keressük a Fairphone nevét, cserébe viszont a 2013-ban alapított holland márka már akkor is a fenntarthatóságra és a könnyű szerelhetőségre helyezte a hangsúlyt, amikor a Samsunghoz és az Apple-höz hasonló nagy játékosok még hallani sem akartak ezekről a tényezőkről.

Míg a népszerűbb gyártókat elsősorban különféle törvénymódosítások kényszerítették a szemléletük (legalábbis részleges) megváltoztatására, addig a Fairphone mindig is az újrahasznosított anyagokra, a méltányos kereskedelemből származó alkatrészekre és a moduláris kialakításra épített, a jövőben pedig a megfizethetőség is szerephez juthat az egyenletben.

Hirdetés

A cégnek ugyanis Reinier Hendriks személyében új vezérigazgatója van, aki a német Handelsblattnak nyilatkozva feltárta, hogy a későbbiek során szeretne előállni egy modellel, ami a 400 eurós okostelefonok ligájában versenyez. Az adók nélkül 156 ezer forintra lefordítható ár jelentősen olcsóbb a tavaly augusztus óta forgalmazott Fairphone 5-nél, ezért ugyanis 599 eurót, vagyis 233 ezer forintot kér a cég.

Az árcsökkentő stratégia kulcseleme a terjeszkedés, melynek kapcsán Hendriks azt reméli, hogy az ebből eredő nagyobb rendelési volumen révén kedvezményeket kaphat a beszállítóktól. A növekedési stratégia részeként a Fairphone 23 új piacra szeretne szállítani a meglévők mellett, amelyek között egyébként hazánk már ott is van, vagyis a magyar rendelőknek nem kell a bővítésre várniuk.

Az olcsóbb Fairphone-ra viszont igen, amelyet illetően nagy kérdés, hogy milyen kompromisszumokkal jár majd a barátságosabb árcédula. A fenntarthatóság ugyanis már a Fairphone esetében is nyomot hagy a hardveren, ami a gyengécske QCM6490-es processzorral elmarad a hasonló árban mozgó vetélytársaktól, nem beszélve arról, hogy a mobil még mindig nem kapta meg az Android 14 operációs rendszert.

A holland gyártó számára mindenesetre most a pénzügyi feltételek is adottak az új lendületvételhez, a vezérigazgató ugyanis elmondta, hogy az elmúlt három évben ha csekély mértékben is, de nyereségesen üzemeltek, tavaly pedig egy fenntarthatóságra fókuszáló konzorciumtól 49 millió eurónyi befektetésre is szert tettek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.