Hirdetés

Mindenkinek alapjövedelmet adna az OpenAI fejese



|

Sam Altman szerint az alapjövedelem ellensúlyozhatja a mesterséges intelligencia miatt megszűnő állásokat.

Hirdetés

Néhány hónapja még maga Sam Altman, a ChatGPT és a DALL-E mögött álló OpenAI fejese is az állásáért küzdött, miután a vállalat előző igazgatótanácsa megpróbálta kiebrudalni a pozíciójából, ám végül a cégbe több mint 10 milliárd dollárt fektető Microsoft hathatós lobbizásának is köszönhetően rövid úton ismét a csúcson találta magát, az ellenlábasai pedig frissíthették a LinkedIn-profiljaikat.

Altman számára tehát egészen friss emlék a munkanélküliség réme, de ha rajta múlik, a jövőben senkinek sem kell majd attól tartania, hogy nem állnak bevételek a házhoz.

Az OpenAI vezetője ugyanis nemrég a The All In Podcast vendégeként arról beszélt, hogy szeretne bevezetni egy alanyi jogon járó, univerzális alapjövedelmet, méghozzá a mesterséges intelligenciára alapozva. Altman víziójában mindenki részesülne a ChatGPT-t hajtó GPT nyelvi model egy későbbi, 7-es kiadásának számítási kapacitásából, amit akár szabadon felhasználhatnának, eladományozhatnának vagy el is adhatnának.

Hirdetés

Az elmélet lényege, hogy az AI idővel egyre fejlettebbé válva az életünk mind több területére épül be, így a generatív szolgáltatásokat hajtó nyelvi modell egy darabkájának birtoklása értékesebb lehet, mint a valódi pénz.

"Ez olyan, mintha a termelékenység egy részét birtokolnád."

- nyilatkozta Altman, aki szerint ez a fajta alapjövedelem biztonságot nyújthatna az embereknek, akik mostanság épp a mesterséges intelligencia miatt érzik fenyegetve a megélhetésüket. Hogy mindez miként valósulna meg, annak részleteire nem tért ki az interjú, de egy lehetséges üzleti modellnek tűnik, hogy az emberek a GPT nyelvi modell rendelkezésére bocsáthatnák a szabad számítási kapacitásaikat, hiszen az AI rendszerek már most is óriási erőforrásokat igényelnek, a jövőben pedig várhatóan még tovább fog emelkedni ez a szükséglet.

A következő lépés mindenesetre a várhatóan még az idén debütáló GPT-5 nagy nyelvi modell lesz, így még odébb van, hogy az alapjövedelem kapcsán pedzegetett GPT-7 is sorra kerüljön. Maga Altman egyébként évek óta az univerzális alapjövedelem hangos támogatója, 2016-ban egy saját kísérletet is lefolytatott több mint 3000 résztvevővel, az eredmények kiértékelése viszont továbbra is várat magára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.