Hirdetés

Nagy változások előtt áll az Instagram, a videóké lesz a főszerep



|

A platform vezetője egyértelművé tette, hogy az Instagram már nem egy fényképmegosztó.

Hirdetés

Az Instagram veterán felhasználói még emlékezhetnek rá, hogy a 2010-ben létrehozott platform eleinte a fotómegosztásról szólt, amit a mai napig büszkén hirdet az "instant camera" és a "telegram" szavak összeollózásával született neve.

A szolgáltatás 2012-es, Facebook általi felvásárlása viszont gyökeres változásokat indított el, amit az olyan riválisok megerősödése is hajtott, mint a Snapchat, a TikTok, vagy a YouTube. Az évek során így a retró szűrökkel berobbant Instagram egy teljes értékű közösségi oldallá vedlett át változatos üzenetküldési funkciókkal, 24 óra után eltűnő tartalmakkal, zenékkel és egyre több videóval.

Hirdetés

Habár ez valószínűleg mindenkinek feltűnt, a platformot vezető Adam Mosseri most mégis úgy érezte, hogy személyesen kell leszögeznie: az Instagram ma már nem egy fotómegosztó. A szolgáltatás feje nem máshol, mint a Twitteren mesélt erről egy videós posztban, melyben arra is kitért, hogy mit várhatunk a jövőben.

"Az Instagramnál mindig próbálunk új funkciókat építeni, melyek segítenek kihozni a maximumot az élményedből. Jelenleg négy területre fókuszálunk: Alkotók, Videó, Bevásárlás és Üzenetküldés."

-adja meg az alaphangot a 2,5 perces videómonológ felvezetője. A filmből az is kiderül, miért pont ezt a négy kategóriát kezelik kiemeltként.

Az alkotók kapcsán Mosseri elmondta, hogy az intézmények helyett az egyéneket szeretnék jövedelemhez juttatni. Ez a gyakorlatban az exkluzív sztorikat is jelentheti, melyekhez előfizetéses modellben lehetne megtekinteni. A videók esetében a vezető a növekedési potenciált emelte ki, ami számos rivális platformot is hajt, ezért szerinte az Instagramnak is erre a kategóriára kell fókuszálnia.

A vásárlási funkciók megerősítésére Mosseri a pandémia okozta átalakulást nevezte meg indokként, míg az üzenetekről elmondta, hogy az utóbbi években már elsősorban ezeken keresztül érintkeznek a felhasználók a központi felület (Feed)  és a sztorik helyett.

Ezt követően hangzik el az ominózus, programadó nyilatkozat:

"Már nem vagyunk fényképmegosztó, vagy négyzet alakú fotókat megosztó alkalmazás. A kutatások szerint az emberek leggyakrabban említett indoka az Instagram használatára a szórakozás. Szóval az emberek ezt várják tőlünk."

A szórakoztatásban pedig kulcsszerepet szánnak a már említett videóknak, így a következő hónapokban hosszas kísérletezésbe kezdenek az ilyen tartalmak kiemelésére. Mosseri ígérete szerint ebben kulcsszerepe lesz az ajánlásoknak, így olyan dolgokat is megmutatnak nekünk, amiket eddig nem követtünk, cserébe viszont valamelyest lesz lehetőségünk szabályozni az algoritmust. A vezető két riválist is kiemelt a TikTok és a YouTube képében.

Később pedig további lépésekkel szeretnék hangsúlyozni a mozgóképes tartalmakat, melyek között Mosseri a teljes képernyős és a direkt mobilra szánt videókat említette konkrétan. A beszámoló azzal zárul, hogy ugyan van egy határozottabb elképzelésük a jövőről, ám sokat fognak még kísérletezni, és ehhez hasonló magyarázó videókkal igyekeznek majd biztosítani a reformok átláthatóságát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.