Hirdetés

Nagybevásárlás: videokártyák ezreivel fejleszt saját generatív MI-t a Twitter



|

Elon Musk a Twitter színeiben üzenne hadat az OpenAI-nak.

Hirdetés

Március végén több mint 1000 prominens személyiség mellett Elon Musk is aláírta azt a nyílt levelet, amely 6 hónapos szünetet követel minden mesterséges intelligenciás fejlesztésre annak érdekében, hogy az emberiség alaposan kivizsgálhassa az ilyen rendszerek társadalomra gyakorolt hatásait.

A jelek szerint azonban maga Musk sem hisz abban, hogy a levél eléri a célját, egy friss beszámoló alapján ugyanis most ő maga is egy csúcstechnológiás generatív algoritmus megépítésén szorgoskodik.

Erről a belsős forrásokra hivatkozó Business Insider számolt be, amely úgy tudja, hogy Musk "több ezer" videokártyát vásárolt a Twitter szárnyai alatt formálódó projekt megvalósításához, és már aktívan toborozza a munkaerőt is. A Google-féle DeepMindtól meg is szerzett két mérnököt Igor Babuschkin és Manuel Kroiss személyében, ez pedig csak a kezdet lehet, hiszen a Tesla esetében már láttuk, milyen lelkesen happolja el a nagyágyúkat a Szilícium-völgy cégeitől.

Hirdetés

Azt sajnos nem tudni, hogy pontosan milyen célokat szolgál majd a Twitter MI-je, ahogy azt sem, hogy milyen GPU-kat szereztek be hozzá. A beruházás viszont több millió dollárt emésztett fel, ami annak fényében különösen pikáns, hogy korábban még maga Musk is bizonytalanként jellemezte a mikroblog jelenlegi pénzügyi helyzetét. Az új videokártyák mindenesetre a Twitter egyik adatközpontjába kerülnek, amiből már csak kettő maradt, miután a milliárdos decemberben bezárta a platform sacramentói létesítményét.

A Business Insider egyik forrása szerint a projekt még mindig a korai szakaszban jár, így akár évek is eltelhetnek, mire hivatalos keretek között is hallunk róla. Addig pedig maradnak a pletykák és a spekulációk, de annyi bizonyos, hogy nem ez lesz Musk első kalandja a mesterséges intelligenciával: a mágnás alapító szponzorként vett részt a ChatGPT mögött álló OpenAI létrehozásában, ám később nézeteltérései támadtak a csapattal, ezért kiszállt a nonprofitként indult cégből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.