Hirdetés

Nagyot szakítottak, de most akár 20 év börtönt is kaphat két NFT-s csaló



|

A 20 éves fiatalok több mint 400 millió dolláros kárt okoztak a vásárlók szándékos átverésével.

Hirdetés

A kripto- és az NFT-piac gyakran ígér mesés, könnyen jött vagyonokat, azt azonban nem verik nagydobra a szenzációs lehetőségek propagálói, hogy lényegében piramisjátékokról van szó: minél több embert kell rávenni a digitális javak megvásárlásra, majd tömegével eladni, amikor magasan van az árfolyam.

Az angolul "rug pullnak", vagyis a szőnyeg kihúzásának is hívott trükkre minden kései belépő ráfázik, aki nem válik meg időben a saját érdekeltségeitől, a drágán vett valuta, vagy token értéke ilyenkor ugyanis meg sem áll a pokol legmélyebb bugyráig, majd ott is marad. Az Egyesült Államokban most akár 20 év börtönt is kaphat két csaló, akik egy ilyen akcióval próbáltak meggazdagodni.

Hirdetés

A 20 éves Ethan Nguyen és Andre Llacuna a Frosties nevű NFT-kollekcióval verte át az embereket. Összesen 8888, rajzolt figurákat ábrázoló tokent dobtak piacra, egyenként 180 dollár körüli áron, a vásárlóknak pedig azt ígérték, hogy később a sokszorosára nő az értékük, miután érkezik majd egy metaverzumos játék, az avatarok 3D-s változatai és még megannyi jóság, ami hosszabb távon is jövedelmezővé teszi a befektetést.

Csakhogy ez egy méretes kamu volt, mivel a páros egy ponton zsíros áron megszabadult az összes tokenjétől, majd törölték az egész infrastruktúrát, amit a Frosties-projekt köré felhúztak, beleértve a közösség tájékoztatására szolgáló kommunikációs csatornákat is. A befektetőknek okozott kár 1,3 millió dollár, vagyis több mint 440 millió forint.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nem nézte jó szemmel az akciót, s most 20 év börtönt kér a bíróságtól a tokenhuszárokra. A Nguyenék ellen benyújtott panasz alapján a csalók nagyjából 1,1 millió dollárt szakítottak az átverésen, amit különböző számlákon igyekeztek elrejteni.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek, a srácok ugyanis annyira felbátorodtak a sikeren, hogy egy újabb NFT kollekciót is indítani terveztek Embers néven, ami a nyomozók számításai szerint 1,5 millió dollárt hozott volna a konyhájukra. A hatóságok végül a Coinbase-profiljukon keresztül derítették fel a páros személyazonosságát, így már biztosan nem lesz lehetőségük további trükközésekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.