Hirdetés

Nagyot zuhantak az iPhone-eladások, miközben új erőre kapott a mobilpiac



|

Látványos változásokról árulkodik a legfrissebb piaci kimutatás.

Hirdetés

A pandémiát közvetlenül követő gazdasági visszaesés egyik legnagyobb kárvallottja az okostelefonos piac volt, amely sokáig minden pénzügyi negyedévben jelentős visszaesést mutatott, s habár az utóbbi időben elkezdték aktivizálni magukat a vásárlók, a viharos idők látványos nyomot hagytak a szokásaikon.

Egyebek mellett erről is árulkodik az IDC elemzőcég 2024 első három hónapjáról szóló kimutatása, amely a legnagyobb gyártók aktuális erőviszonyait mutatja meg, összhangban a konkurens Counterpoint Research egy korábbi jelentésével. Ez ugyanis még április elején arról számolt be, hogy a Samsung visszavette a vezető helyet az Apple-től a globális piacon, amit most az IDC adatai is alátámasztanak.

Hirdetés

Ahogy az alábbi táblázat mutatja, az első negyedévre jutó 289,4 millió eladott okosmobil 60,1%-a érkezett a koreai gyártótól, míg a cupertinóiak jelentősen lemaradva a második helyen állnak 50,1 millió értékesített iPhone-nal, a Xiaomi pedig a bronzérmet csípte meg a maga 40,8 millió eladott készülékével.

A szereplők számára jó hír, hogy a piac egyértelműen kilábalt a recesszióból, az IDC ugyanis összességében 7,8%-os növekedést mért az előző év azonos időszakához képest, ám az Apple-nek még így is van oka az aggodalomra: a cég eladásai 2023 első negyedévéhez képest 9,6%-kal csökkentek, amivel messze a legnagyobb veszteséget könyvelte el a mezőnyben. Egyébként a Samsungnak is jobban futott a szekér tavaly, de csak 0,7%-kal.

A növekedés motorjai tehát a kínai gyártók voltak, így a Xiaomi 33,8%-os, a TOP5-be tavaly ősszel bekerült Transsion pedig 84,95%-os pluszt hoztak össze, míg az egyéb kategória 7,2%-os plusszal zárta 2024 első negyedévét. Az IDC emellett hozzátette, hogy az adataik alapján továbbra is emelkedőben van az újonnan értékesített telefonok átlagos eladási ára, vagyis az emberek a pandémia óta egyre drágább modelleket vásárolnak. Az elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a felhasználók tovább szándékozzák megtartani a mobiljaikat, mint korábban.

A továbbiakra nézve az IDC szakértői arra számítanak, hogy a Samsung és az Apple továbbra is megőrzik az első két helyet a prémium mobilok szegmensében, a kínai konkurensek megerősödése viszont új területek meghódítására és diverzifikálásra kényszerítheti őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.