Hirdetés

Nem is gondolnád, de lehet, hogy a következő mobilod felújított lesz



|

Olcsó iPhone, ráadásul megbízható forrásból, garanciával - ez most az új trend.

Hirdetés

A Föld napja alkalmából a Telekom érdekes részleteket és tapasztalatokat osztott meg a Green Magenta programjáról, melynek keretében a magyar mobilszolgáltató felújított készülékeket kínál lakóssági ügyfelek számára. A mobilkörforgás egy kiemelt és forró téma, ugyanis az elavult készülékekből képződő e-hulladék, valamint az új mobilok gyártásához szükséges nyersanyagok és energia egyre nagyobb terhet ró a Földre és könyezetünkre. Ezt az ökolábnyomot többféleképpen lehet csökkenteni, de ehhez nem elég, ha a szolgáltatók és a készülékfelújítással foglalkozó cégek lépnek, a felhasználók szemléletváltása is szükséges - ez pedig nem megy egyik napról a másikra, főleg nem akkor, ha a rendszernek vannak hiányosságai.

Hirdetés

Ürítsd ki a fiókodat - arany lapul benne!

Az elektronikai készülékek, azokon belül is a mobiltelefonok rengeteg környezetszennyező anyagot tartalmaznak, emellett pedig ritkafémek is találhatók bennük. A legrosszabb, amit tehetsz, ha kidobod régi mobiljaidat a kukába, vagy ha csak szimplán megfeledkezel róluk, és a fiók mélyére száműzöd őket. Ezek begyűjtését segíti most a Telekom és a Yettel is, mégpedig úgy, hogy amennyiben új Samsung készüléket vásárolsz, és beviszed akár üzemképtelen (de egy darabban lévő) régi készülékedet, úgy 30 ezer forinttal olcsóbban juthatsz új modellhez. Ezek a készülékek a Mohu rendszerén keresztül egy magyarországi szétszerelő üzembe kerülnek, ahol minden komponenst megfelelően szétválogatnak, eszerint hasznosítják őket újra.

A felújított mobilok vonzereje

Használt mobiltelefon vásárlásával nagyot lehet spórolni, de a rizikó is óriási. Ez igaz akkor, ha kéz alatt veszel magánembertől ilyen készüléket, és akkor is, ha egy megbízhatatlan kis szaküzletben hagyod magad rábeszélni egy ismeretlen előéletű példányra. Ezek az aggályok nem merülhetnek fel, ha megbízható, profi cégtől választasz felújított okostelefont.

A Rejoy mellett ilyen a Recommerce is, amelyik hazánkban a Telekommal állt össze, hogy könnyen hozzáférhetővé tegye a vásárlók számára az újraértékesített mobilokat. A francia és román telephelyekkel rendelkező Recommerce több ellenőrzött forrásból gyűjt be nagy mennyiségben mobiltelefonokat (online kereskedők, operátorok, visszavásárlási programok, cégek, C2C stb.), majd ezen mobilokat egy alapos, jól szervezett, 56-lépéses tesztnek veti alá.

A bekerülő mobiltelefonok 1%-a teljesen használhatatlan, ezek szétbontásra, újrahasznosításra kerülnek. Nagyjából 28-30%-át gazdaságilag nem éri meg felújítani, mert elavultak, vagy olyan mértékű sérülést szenvedtek. Ezekből a használható komponenseket kimentik, a többit újrahasznosítják. A beérkező okostelefonok maradék 70%-ának fele adattörlés és alapos tisztítás, valamint újracsomagolás után máris értékesíthető, míg a többi készüléknél apróbb javításokra van szükség - ezek szinte kivétel nélkül kijelző-, vagy akkumulátorcserét jelentenek.

Az ilyen módon felújított, tesztelt, biztonságosan törölt okostelefonok legnagyobb vonzereje az újhoz viszonyítottan sokkal alacsonyabb ár, valamint a Recommerce által vállalt 2 éves szavatosság. A Kantar által készített 2024-es felmérés szerint hazánkban az ily módon értékesített mobilok aránya csupán 3% egyelőre (az EU-s átlag is csak 5,5%), viszont a használt mobilok piaca 14%-os, ami kiemelkedő (az átlag 10%).

Szintén ezen felmérésben kérdeztek rá, hogy a vásárlók mit tartanak fontosnak egy újraértékesített okostelefonnál. 70%-uk legfontosabbnak az alacsonyabb árat jelölte meg, 28% a szavatosságot is fontosnak tartotta, valamint azt, hogy ezáltal eggyel jobb készülékre válthat, mintha új készüléket választana. A megkérdezettek feltűnően nagy százaléka (37%) az újrahasznosítást is fontos szempontként jelölte meg, vagyis a környezettudatosság nem ismeretlen a vásárlók körében. Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert átlagosan egy új mobiltelefon elkészítéséhez 268 kg nyersanyagot használnak fel, a gyártáshoz pedig 66 kg CO2 kibocsájtás tartozik (a teljes CO2 terhelés 85-100 kg CO2 egység). A felújított okostelefonnál a teljes CO2-kibocsájtás 87%-kal alacsonyabb (a pótalkatrészek gyártása és a mobil szállítása itt sem kerülhető meg), emellett átlagosan 154 kg-mal kevesebb nyersanyagra van szükség, ami számottevő spórolás.

Tarol az Apple, de nehéz az indulás

A Telekom 2023 őszén indította programját, így van némi tapasztalata az újraértékesített mobilok piacán. Ezen időszak alatt 5 számjegyű darabszámban adtak el ilyen telefont, amit jó kezdetnek tartanak a cégnél, az érdeklődés pedig meglehetősen magas a fiatal korosztályban is.

Kérdésünkre a Telekom szakemberei megerősítették, hogy ez a teljes mobileladás 2-3%-át tette ki ezen időszak alatt, vagyis van hová fejlődni. A gyártók és a mobiltípusok szórására is kíváncsiak voltunk. Itt az általunk elképzelt papírforma igazolódott be:

a Telekomnál az újraértékesített mobilok 98%-a Apple iPhone volt.

Vagyis az amúgy drága, nem mellesleg pedig státuszszimbólum készülékek így olyan vásárlókhoz is eljuthatnak, akik amúgy limitált anyagi keretük miatt le kellene mondjanak erről a márkáról, vagy nem ellenőrzött forrásból kényszerülnének vásárolni. Természetesen az Apple iPhone-ok helyzetét az is erősíti, hogy kiváló szoftveres támogatást élveznek: egy-egy ilyen okostelefon még hosszú évekig támogatott lesz az Apple által. Azért érdemes azzal is tisztában lenni, hogy amennyiben a felújítás során bármely iPhone-nál alkatrészcsere lenne indokolt, úgy a Recommerce sem teheti meg, hogy eredeti, Apple cserealkatrészt épít be, viszont arra figyel, hogy az új komponens minden tekintetben kompatibilis és azonos legyen a gyárival.

A körforgáson is van még mit javítani: a Telekomnál begyűjtött mobiloknak semmi esélyük, hogy felújítást követően visszakerüljenek a kereskedelembe, továbbá a behozott telefonokat nem vásárolja meg a szolgáltató, így például egy másik, újraértékesített mobil árába nem tudja annak vételárát beszámolni. Kínálatában a Recommerce-en keresztül érkező mobilok találhatók.

Te vennél újraértékesített mobilt? Ha igen, miért döntenél emellett?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.