Hirdetés

Netflixes dokumentumfilm mutatja be, hogy lett a 4chanből a QAnon-összeesküvés legfőbb bástyája



|

A stramingplatformon megjelent A közösségellenes háló: Mémek és káosz feldolgozza a 4chan félresiklásának történetét, amiből az Anonymus is kinőtt.

Hirdetés

A közélettel foglalkozó emberek oldaltól függetlenül döbbenettel telve nézték végig 2021 januárjában, ahogy Donald Trump csalódott hívei megrohamozzák az amerikai törvényhozás épületét. Legtöbben csak annyit tudnak az eset hátteréről, hogy egy QAnon néven futó összeesküvés-elmélet feltétlen hívei akartak puccsot végrehajtani a szerintük elcsalt választás után.

Ez ugyan fedi a valóságot, de azt már kevesebben tudják, hogy az egész mizéria egy, a 2000-es évek első évtizedében indult mémoldal szándékos dezinformációiból indult el. A 2chan nevű japán anime-rajongói oldal mintájára létrejött 4chan kezdetben még ihletadóját utánozta, idővel azonban az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő honlap az unatkozó, ám a világról valamit gondoló, és ezt ironikus formában tálaló fiatalok fórumává vált. A héten egy alapos tényfeltáró dokumentumfilm jelent meg a jelenségről és a kapcsolódó történetről a Netflix kínálatában A közösségellenes háló: Mémek és káosz címmel.

Hirdetés

A 4chan-t egy akkoriban Moot néven posztoló amerikai srác, Cristopher Poole alapította 2003-ban azzal a céllal, hogy az akkor már sikeres 2chan nevű japán honlapot és a hozzátartozó szubkultúrát átültesse az amerikai viszonyok közé. A gyorsan fejlődő oldalt leginkább olyan tizenévesek találták meg, akik ugyan jó képességűek voltak, de valamiért mindig kilógtak a sorból.

A 4 chan volt az első olyan weboldal, ami elkezdett bizonyos jelenségeket nagy tömegben mémesíteni. Tulajdonképpen a legtöbb azóta világkarriert befutott téma, mint a lolcat, vagy a Rickrolling, amit már milliószor mémesítettek, innen indult el. Ebből következik az is, hogy a közéleti aktivitást ugyancsak szimpla trollkodással kezdte a közösség magjának számító kockák egy csoportja.

Egy Hal Turner nevű, szélsőségesen nacionalista nézeteiről ismert amerikai rádióst gyakorlatilag néhány hónap alatt az őrületbe kergettek tevékenységükkel, sőt az általuk leleplezett csalás kapcsán a hatóságok le is ültették őt. Következő célpontjukként már nem egy konkrét személyt, hanem a Scientológia Egyházat választották ki.

A belsős használatra szánt videó, melyben Tom Cruise beszél a vallási szervezet nagyszabású céljairól, meghozta a társaságnak az első komoly sikereket. Bár ők sem számítottak ekkora visszhangra, világszerte tízezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az általuk csak a "kapzsiság szektájaként" emlegetett vallás intézményei előtt.

Ekkor jelent meg először az Anonymus elnevezés velük kapcsolatban, és ekkor tűnt fel az azóta szimbólummá vált Guy Fawkes maszk is. A hirtelen jött népszerűség hatására - bár a 4chan kizárta őket - sokan kezdtek el szimpatizálni a forradalmi hevületű csoporttal, ám ekkorra tehető a szakadás is mely egy populista vadhajtást is létrehozott párhuzamosan az eredeti tagság mellett.

Innentől egy aktivista csoport vitte tovább az eredeti elképzelést, és ezen a ponton jött létre az a rajongói tömeg, amely kezdetben talán még különbséget tudott tenni mém és valóság között, később azonban, ahogy azt a 2021 január 6-i történések mutatták, valami nagyon félresiklott.

A csoport, amely korábban ironikusan tálalt olyan ellentmondásokat, amelyek szétfeszítik és elhiteltelenítik a woke narratívát, most elkezdte azokat véresen komolyan taglalni. Így már olyan személyek is melléjük álltak, mint például Milo Yiannopulos vagy Steve Bannon, akik mindezt már gúnyos él nélkül közvetítették a szélesebb nyilvánosság felé. Még a régi 4chan-es mémeket is úgy kezdték megosztani ezek a főként republikánus megmondóemberek, mintha azok száraz tények lennének.

A következő lépcsőfokot egy Q nevű felhasználó felbukkanása jelentette, aki olyan "jóslatokba" bocsátkozott, amelyek később látszólag be is teljesedtek. Mint utólag kiderült, a tömegeket megtévesztő és fanatizáló posztoló az időbélyeggel trükközött csak, de ennek ekkor már nem volt jelentősége. Milliók adtak hitelt a demokratákat sátánizmussal és gyermekvérivással vádoló írásoknak.

A film további részei a tényleges eseményeket mutatják be, melyek a közel 4 évvel ezelőtti zendülés során készültek Washingtonban. Az eredeti kockák közül néhányan - látva, hogy akaratlanul is mit okoztak régi, humorosnak szánt mémeikkel, megpróbálták menteni a menthetőt.

Egyikük kivétel nélkül mindenkinek az adatait nyilvánosságra hozta azután, hogy a Capitolium ostromának résztvevői rohamos gyorsasággal próbálták érintettségüket eltüntetni a világhálóról. Ezzel magát is leleplezte, aminek következményeként akár 10 éves börtönbüntetéssel is szembenézhet.

A film készítői egy azóta világszerte elterjedt dezinformációs mechanizmust eredetét szerették volna feltárni. Bár a szellemet már nem fogják tudni a palackba visszazárni, sokak számára szolgálhatnak magyarázattal a szép, új világ eredetéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.