Hirdetés

Mégsem szűnhet meg az internet szabadsága, sőt!



|

Bár az Egyesült Államokban folyamatosan próbálják felülírni a netsemlegességet, Kalifornia gondolt egyet, és szembement a szövetségi trendekkel. Vajon lesz belőle ragadós példa?

Hirdetés

Az elmúlt nagyjából fél év alatt az internet szabadságáért aggódók valóságos hullámvasúton érezhették magukat, ugyanis az amerikai törvényhozás megpróbálta elkaszálni az Obama-kormányzat alatt született netsemlegességi szabályozásokat. Bár ezt végül májusban, az utolsó előtti pillanatban sikerült ideiglenesen megakadályozni, a Trump-adminisztráció azóta is keresi az utakat arra, hogy megágyazhasson a "többsebességes internetnek", ami persze középtávon nem csak az amerikai nethasználatra lenne katasztrofális, de az egész világ megérezné a dolgot. Ezzel a törekvéssel helyezkedett most szembe Kalifornia állam.

Hirdetés

Szabadság, egyenlőség, bla-bla-bla

De gyorsan nézzük is meg, miről szól az amerikai netsemlegességi szabályozás, avagy Net Neutrality Act, amelyet még az Obama-kormány léptetett életbe:

- minden internet-szolgáltatónak kötelező volt az összes felhasználó számára egyenlő színvonalú és minden szinten elfogulatlan hozzáférést biztosítani függetlenül az elérni kívánt tartalom forrásához vagy tartalmához (kivéve persze a büntetőjogi értelemben tiltott témákat);
- a szolgáltatók nem kérhettek pénzt azért a felhasználóktól, hogy egyes tartalmakhoz vagy szolgáltatásokhoz gyorsabban hozzáférjenek, vagy hogy hozzáférhessenek egyáltalán;
- a másik oldalon a szolgáltatók a tartalmak előállítóit sem hozhatták előnyös helyzetbe fizetős vagy érdekekhez fűződő alapon, tehát elviekben az XYZ netszolgáltatónak ugyanúgy kellett elérést biztosítania a Netflixhez, a Huluhoz és a HBO Go-hoz, mint a saját mozis és webtévés megoldásához.

Ezek után először tavaly decemberben nyújtotta be új törvénytervezetét az amerikai hírközlési hivatal (FCC), amelyben lényegében minden fenti irányelvet eltöröltek volna. Ezt nem sokkal később 3:2 arányban meg is szavazta a törvényhozás, a bizottság republikánus tagjai szavaztak az eltörlés mellett, a demokrata tagok túl kevesen voltak ennek megakadályozásához. Szerencsére egy újratárgyalás lehetőségét kihasználva, a törvények életbe léptetése előtt 52-47 arányban ideiglenesen megmaradtak a régi szabályozások, de a republikánus kormányzat rögtön jelezte: átdolgozzák és újra meg újra beadják majd a tervezetet, amíg át nem megy minden fórumon.

Kalifornia fellázad

A The Verge szerint a kaliforniai állami törvényhozás saját hatáskörén belül most nem csak azt fogadta el, hogy fenntartják az Obama érában lefektetett netsemlegességi szabályrendszert, de még ennél is tovább mentek. Persze ezt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, de az már látszik, hogy egyes államokban nagyon is ellene vannak a központi kezdeményezésnek.

Az 58-17 arányban elfogadott kaliforniai törvényjavaslat konkrétan megtiltja az internetszolgáltatóknak, hogy bármilyen szinten előtérbe helyezzenek vagy épp háttérbe szorítsanak webes szolgáltatásokat és alkalmazásokat, valamint törvénytelennek minősítik az adatok fizetett priorizálását. Ezen felül új szabályokat alkalmaz arra is, hogy a szolgáltatók egy-egy alkalmazásra nem, csupán alkalmazástípusokra állíthassanak be adatforgalmi díj nélküli használatot (tehát ha mondjuk egy szolgáltató szerződik a Spotify-jal arra, hogy az előfizetői ezt a zeneszolgáltatást adatforgalmi díj nélkül használhatják, akkor bizony ugyancsak díjmentesen kell átengedniük a Deezert, az Apple Musicot és a többi hasonló appot is).

Ha a szenátuson nem megy át a mostani kaliforniai javaslat, akkor még nincs veszve semmi, januárban újra napirendre lehet tűzni. Eközben több további állam is igyekszik saját hatáskörben a netsemlegességet garantáló szabályozásokat hozni, tehát jelenleg az Egyesült Államok egészére nézve viszonylag patthelyzet alakult ki arról, melyik államok támogatják, és hol próbálkoznak a Trump-féle üzleti rendszer felé terelni a dolgokat. A kaliforniai tervezet elfogadása jelentősen növelné a netsemlegesség ázsióját, lökést adhatna a többi államnak is hasonló szintű állásfoglalásra, és ezzel középtávon megmenekülhetne az USA egészére, és közvetve a világra nézve is az internet szabadsága.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.