Hirdetés

Nothing Ear (2) teszt – különc, de szerethető



|

Sok-sok fejlesztés, fejlett szolgáltatások, de minden porcikájában érződik, hogy a dizájnjával szeretne kitűnni a TWS-fülesek tengeréből az Ear (2). Vajon elég ennyi a sikerhez?

Hirdetés

Nem is olyan rég indult a OnePlus márka és megtudhatták a felhasználók, hogy lehet észszerű mobilt készíteni, ami abban nagyon jó, ami számít, viszont felesleges dolgokra nem kell költeni. A szoftver is szépen alakult, csak aztán az egészet bekebelezte az Oppo és ma már egyáltalában nem olyan kiemelkedően jó a OnePlus, mint egykoron volt.

Van viszont B-opció, mégpedig a Nothing, ami a OnePlus alapítójának cége és tavaly már bizonyította, hogy a középkategóriában is lehet egyedi, mégis jól használható mobilt készíteni.

True Wireless Stereo fülhallgató is érkezett tavaly, amiből idén tavasszal már meg is jelent a második generációs változat. Hi-Res Audio Wireless, 36 órás üzemidő, egyedi applikáció és érintéses vezérlés tartozik az aktív zajszűréshez. Leteszteltük, hogy a zsúfolt piacon mennyi esélye van egy közepesen drága, egyedi külsejű TWS fülhallgatónak, amit nem reklámoznak túl, így csak az választhatja, aki tudja, hogy pontosan erre van szüksége.

Már a tok is egyedi, de viszonylag nagy méretű
Már a tok is egyedi, de viszonylag nagy méretű

Egyedi és átlátszó

Nem egyszerű hozzájutni az átlátszó töltőtokba rejtett, átlátszó fülhallgatóhoz: ahogy a Nothing Phone (1) esetében, úgy itt is csak roncsolással lehet kinyitni a kartondobozt (körbe a perforációnál végig kell tépni). Odabent egy viszonylag nagyméretű töltőtok fogad, ami felül, alul és oldalt is átlátszó, csupán középen található egy fehér rész, ami az akkumulátort és a szükséges áramköröket rejti. Ha ügyesek az ujjaid, sok gyakorlással megtanulhatod egy kézzel kinyitni a doboz rugós fedelét, de ez nem egyszerű feladat - nincsen nút, kiálló perem vagy olyan rész, ahová az ujjad beakadhatna, így marad a kétkezes nyitás. A füldugókat egyszerűen és stabilan tartva a nyeleiknél kaphatod ki, de persze csak azt követően, hogy az oldalsó gombot lenyomva párosítottad őket telefonoddal.

Hirdetés

A dizájn egészen egyedi és ezt senki nem veheti el a Nothingtól. Nem hasonlít Galaxy Budsra, Huawei FreeBudsra, pláne nem olyan, mint az Apple AirPods. Az átlátszó borítás láttatni enged némi belső szerkezetet, de a fekete hálós belső borítás, a piros és fehér pöttyel jelölt két oldal, valamint a fülbe illeszkedő fehér fejrész nagyon jól néz ki. Ha valamire, hát elődjére, az Ear (1)-re hasonlít egy kicsit, ám a második generációs modellel nem kívánta a cég ismét feltalálni a TWS-fülest, inkább csak javítani, tökéletesíteni szerette volna.

A füldugók nyele érintésérzékeny, itt tudod vezérelni a lejátszást és a zajszűrést. A fülbe helyezendő szilikonharangokból háromféle méretet kapsz, amelyek átlagos méretűek és könnyedén megtalálhatod a számodra megfelelőt. Hogy mennyire sikerült jól a választás, azt a Nothing X applikációban le is tudod tesztelni, de erről majd egy kicsit később.

Futni és esőben ázni nem tilos, de úszás előtt inkább vedd ki a füledből
Futni és esőben ázni nem tilos, de úszás előtt inkább vedd ki a füledből

A 4,5 grammos füldugók IP54-es por- és vízállóságra hitelesítettek, vagyis úszni nem szabad benne, de az eső és az izzadság nem árt neki. A tok ennél egy fokkal strapabíróbb, ez IP55-besorolású, de azért nem árt vigyázni rá, mert az átlátszó műanyag vélhetően könnyen karcolódik (nem próbáltuk ki).

A TWS-fülhallgatók egyik gyenge pontja általában az üzemidő. A Nothing úgy hirdeti új fülesét, hogy akár 36 óra zenelejátszás is belefér egy töltésbe, de ezt a látszólag szédítően jó értéket azért nem árt árnyalni. A 36 óra természetesen úgy igaz, hogy a tokba olykor visszahelyezed a dugókat, hogy azokat feltölthesse. Ha ezt elmulasztod, máris 6 órára csökken az üzemidő, ezek az értékek pedig mind kikapcsolt aktív zajszűrés mellett értendők.

Ha ezt az amúgy alapvetően ajánlott funkciót aktiválod, a teljes üzemidő máris csupán 22,5 óra, csak a füldugók pedig 4 óráig bírják egyhuzamban. Tovább romlik ez az érték, ha telefonálásra használod az Ear (2)-t, ilyenkor aktív zajszűréssel 3 óránként vissza kell helyezned a tokba a dugókat. És akkor azt még nem is mondtuk, hogy mindezek gyári értékek, amiket csak nagy szerencsével lehet a valós felhasználás mellett elérni.

A jó hír, hogy van gyorstöltés: 10 perc alatt a tok képes a fülhallgatókat úgy feltölteni, hogy újabb 8 órányi (ANC OFF) zenehallgatás belefér. Ha tokkal együtt szeretnél életet lehelni az Ear (2)-be, használhatsz Type-C-t vagy Qi-töltést is, ami kiválóan működött tesztünkön is, a kényelmet is nagyban növeli, de a sebesség mindössze 2,5 wattos. Az átlátszó tokban egy fehér LED is világít, ez jelzi, hogy a füldugók (vagy ezeket kivéve maga a tok) 30% töltöttség felett van-e. Ha a szint alá csökken, pirosra vált a LED színe.

Fejlett, kétkamrás felépítés és 11,6 mm-es driverek - ereje van, az biztos
Fejlett, kétkamrás felépítés és 11,6 mm-es driverek - ereje van, az biztos

Szóljon hangosan!

A Nothing Ear (2)-t könnyen kiszedheted a tokjából, fülbe helyezve pedig stabilan tartja magát akár kocogás, futás közben is. A fülhallgató rendelkezik gyors kapcsolódási funkcióval és viselés-érzékeléssel is, így akár rögtön indulhat is a lejátszás. Az érintésérzékeny nyakon végzett vezérlésnél a fülhallgató egyedi, rövid hangokat is lejátszik, még a zajszűrés módjánál is, sőt, ez az applikációban végzett módosítások esetén is hallható. A dobozon ott virít a Hi-Res Audio Wireless logo, vagyis a hangátvitel minősége elvileg garantált. Ez a Bluetooth 5.3 kapcsolat mellett konkrétan az SBC, AAC és LHDC kodekeket jelenti. Utóbbi nagyfelbontású zenelejátszást tesz lehetővé, ami minőségben és késleltetésben hozza az aptX HD szintjét - sajnos ez utóbbit nem támogatja a Nothing Ear (2).

Zenelejátszáshoz aktiváltuk az LHDC kodeket és letöltöttük a Nothing X applikációt is. Az Android 13-as (nem Nothing) telefon Bluetooth menüjében már így is rengeteg hasznos információt kaptunk a fülhallgató állapotáról és a fontosabb beállításokat itt is el tudtuk végezni. A Nothing X applikáció épp a gyártó dizájnnyelvéhez passzoló, egyedi kezelőfelülettel fogad, ami jól áttekinthető és tetszetős is. Aktív zajszűrésből a "teljes" és az "átláthatóság" érhető el, előbbinél pedig négyféle fokozatot is választhatunk.

Az adaptív a külső zajok szintjéhez igazodik, ám érdemes megpróbálkozni a személyre szabott zajszűréssel is, ami a hallásérzékenységünkhöz igazítja a zajkioltást. A részletes equalizer fontos és hasznos funkció, a többi szolgáltatást pedig a fogaskerékre pöccintve érhetjük el. Itt találjuk a fülbe helyezés érzékelését, az alacsony késleltetési üzemmódot, létrehozhatunk személyes hangprofilt és aktiválhatjuk a kettős kapcsolatot is, hogy egyszerre akár két eszközhöz is kapcsolhassuk fülhallgatót. Praktikus még a fülbetét-illeszkedési teszt, ami a passzív zajszűrést és stabil behelyezést segíti - érdemes lefuttatni ezt a pár másodperces tesztet.

Fontos információ, hogy a Nothing Ear (2) tökéletesen működik Android és iOS készülékekkel egyaránt, de szinte bármilyen BT-s eszközhöz csatlakoztatható, beleértve az okostévéket vagy PC-ket.

A teszt során a hétköznapi használat szerint vetettük be a Nothing Ear (2)-t, városban és otthon, csendes környezetben egyaránt. A hangzásra a színes, életel teli, meleg jelzők aggathatók, vagyis nem feltétlenül profi, inkább olyan, ami a legtöbb átlagfelhasználó igényének megfelel. A hangerővel nem volt gondunk, ahogy a hangzás tisztaságával sem - bár középen olykor kissé zavarossá vált a hangzás túl sok hangszer mellett. Az nem meglepő, hogy túlzottan mélyre nem merészkedik a Nothing Ear (2), viszont a magas hangok extra kiemelést kapnak alapértelmezetten, amit egyesek pozitívumként foghatnak fel, de vájtfülűeknek bántó lehet ez a fajta mesterséges hangkép-torzítás.

Az applikáció magyar nyelven is tud, kezelőfelülete egyedi és a szolgáltatásokból sincs hiány
Az applikáció magyar nyelven is tud, kezelőfelülete egyedi és a szolgáltatásokból sincs hiány

Az aktív zajszűrésnél többféle opciónk van, érdemes mindet végigpróbálni, hogy mi jön be leginkább. Utcán, átlagos forgalom mellett nekünk a Személyre szabott zajszűrés átláthatósági módban tetszett, de zajosabb környezetben teljes és magas zajszűrést aktiváltunk, hogy a legtöbb zajt kint tartsuk. Ez a mélyebb hangoknál jól működött, a közép- és magas tartományokban pedig jó közepes zajszűrési hatékonyságot tapasztaltunk. A mikrofont csendes, utcai és utcai szeles körülmények között teszteltük normál GSM-es hanghívással. Az emberi beszéd mindvégig tisztán hallható volt, ám az irodai magas hangok (például gépelés), illetve az erősebb szél teljes kiszűrése nem ment túl jól: előbbi behallatszott a beszédbe, utóbbit pedig elnyomta ugyan, de a hangminőség kárára. Az üzemidő nagyjából hozta azt, amit a gyártó megadott, egy kicsit talán rövidebb volt az aktív zajszűréses élettartam, ám ennek oka az is lehet, hogy magasabb hangerőn próbáltuk és több hívás is megszakította a zenehallgatást. A késleltetéssel nem volt gondunk videózás közben még úgy sem, hogy nem aktiváltuk az alacsony késleltetési módot.

Nem túl nagy, nem túl kicsi - jól illeszkedik a fülbe és még így is látszik, hogy különc fülhallgatód van
Nem túl nagy, nem túl kicsi - jól illeszkedik a fülbe és még így is látszik, hogy különc fülhallgatód van

Nem semmi

A Nothing Ear (2) az előd javított, továbbfejlesztett változata, de semmiképpen sem forradalmi - és ez igaz abban az esetben is, ha a konkurensekhez hasonlítjuk. A dizájn megítélése szubjektív, de nekünk nagyon tetszett, és az ergonómiára sem lehet panaszunk: a füldugók könnyűek, megfelelő méretűek és stabilan tartják pozíciójukat a hallójáratban. A Hi-Res Audio Wireless és az LHDC kodek miatt külön piros pontot érdemel a füles, és bizony az applikáció, valamint a platformfüggetlenség is vonzó tulajdonságok. A hangzás pont olyan, ami a legnépszerűbb: meleg, színezett, a magashangoknál pedig kiemelt - ez utóbbinál kicsit túlzásba estek a mérnökök, de valamelyest korrigálhatod ezt a hangszínszabályzóval. A zajszűrés és a mikrofonok hangminősége inkább átlagos, mintsem lenyűgöző, és hasonló mondható el az üzemidőre is, bár itt sokat javít a gyorstöltés és a Qi-kompatibilitás.

A Nothing Ear (2) nem egy olcsó TWS fülhallgató és mint ilyen, nem is árával fog meggyőzni, hogy egy Samsung, Apple, Sony vagy Sennheiser helyett őt válaszd, de ha szereted a kissé "techie", egyedi külsőt, a platformfüggetlenséget, a jól felszerelt applikációt és nem irtózol a színezett, meleg hangzástól, akkor választhatod a Nothing Ear (2)-t, nagyon meg fogod kedvelni.

Nothing Ear (2)

Ár: 58 990 Ft
A Nothing Ear (2) az előd javított, továbbfejlesztett változata, de semmiképpen sem forradalmi – és ez igaz abban az esetben is, ha a konkurensekhez hasonlítjuk.
  • 11,6 mm-es driverek
  • SBC, AAC, LHDC kodek, BT5.3
  • 3 mikrofon/füldugó
  • aktív zajszűrés
  • érintéses, programozható vezérlés
  • dupla csatlakozás
  • alacsony késleltetés üzemmód
  • behelyezés-érzékelő
  • Type-C csatlakozás, Qi-töltés (2,5 Watt)
  • Nothing X app
  • Android és iOS támogatás
  • IP54/IP55-besorolás (füldugó/tok)
  • 36 óra üzemidő (ANC-vel 22,5 óra)
  • 4,5 gramm/füldugó, 51,9 g tok
PRO
  • egyedi dizájn
  • kényelmes
  • szuper app
  • LHDC kodek
  • életteli hangzás
  • adaptív ANC
  • Qi-töltés
Kontra
  • harsány magashangok
  • nagyméretű tok
  • közepes üzemidő ANC-vel
  • kissé magas ár
  • nincsen aptX HD
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8331
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Nothing Ear (2)
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 394
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-05-03 17:22:51
    [gameinfo_webpage] => https://hu.nothing.tech/products/ear-2
    [gameinfo_tags] => nothing, ear 2, tws, fülhallgató, zene, teszt, mobil
    [gameinfo_url] => nothing-ear-2
    [gameinfo_pro] => egyedi dizájn
kényelmes
szuper app
LHDC kodek
életteli hangzás
adaptív ANC
Qi-töltés
    [gameinfo_kontra] => harsány magashangok
nagyméretű tok
közepes üzemidő ANC-vel
kissé magas ár
nincsen aptX HD
    [gameinfo_data] => 11,6 mm-es driverek
SBC, AAC, LHDC kodek, BT5.3
3 mikrofon/füldugó
aktív zajszűrés
érintéses, programozható vezérlés
dupla csatlakozás
alacsony késleltetés üzemmód
behelyezés-érzékelő
Type-C csatlakozás, Qi-töltés (2,5 Watt)
Nothing X app
Android és iOS támogatás
IP54/IP55-besorolás (füldugó/tok)
36 óra üzemidő (ANC-vel 22,5 óra)
4,5 gramm/füldugó, 51,9 g tok
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 58 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Nothing Ear (2) az előd javított, továbbfejlesztett változata, de semmiképpen sem forradalmi – és ez igaz abban az esetben is, ha a konkurensekhez hasonlítjuk.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 394
            [manufacturer_name] => Nothing
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://hu.nothing.tech
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/nothing-ear-2-8331.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => egyedi dizájn
            [1] => kényelmes
            [2] => szuper app
            [3] => LHDC kodek
            [4] => életteli hangzás
            [5] => adaptív ANC
            [6] => Qi-töltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => harsány magashangok
            [1] => nagyméretű tok
            [2] => közepes üzemidő ANC-vel
            [3] => kissé magas ár
            [4] => nincsen aptX HD
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    10

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.