Hirdetés

Nyílt forráskódúvá válik a Winamp



|

Új korszakba lép a legendás szoftver, hamarosan pedig a régóta ígérgetett mobilos kliens is befut.

Hirdetés

A legtöbb ember ma már az olyan streamingszolgáltatásokon keresztül fogyasztja a kedvenc dalait, mint a Spotify, a YouTube Music vagy az Apple Music, de sokakban élhet még élénken az a korszak, amikor offline birtokolt ritmusokat pörgettünk a PC-s zenelejátszók üdítően sokszínű palettáján.

Habár a közönség nagy része a technológia fejlődésével időközben továbblépett, az egyik legnépszerűbb klasszikus program, a közel 30 éves múltra visszatekintő Winamp modernizált formában még mindig elérhető, a fejlesztő Llama Group pedig most egy éles irányváltást hajt végre, hogy új életet leheljen a legendás szoftverbe.

A Winamp weboldalán egy közlemény tudatta, hogy a 2024. szeptember 24-én nyílt forráskódúvá válik a lejátszó windowsos kiadása, meghívásként a globális közösségnek, hogy járuljanak hozzá a szoftver fejlesztéséhez. Alexandre Saboundjan, a Winamp vezérigazgatója ugyanakkor leszögezte, hogy a cég továbbra is a program tulajdonosa marad, és ők döntenek majd arról, hogy milyen változtatások juthatnak el a hivatalos verzióba.

Hirdetés

A helyzetet elnézve a felhasználók mindenesetre csak jól járhatnak a nyílt forráskódra való átállással, a Llamasoft ugyanis eddig nem szállította valami sűrűn a frissítéseket: az aktuális, 5.9-es kiadás még 2022-ben debütált, amely tavaly áprilisban kapta meg az utolsó, 5.9.2-es verziószámú update-et. Azok a fejlesztők, akik a későbbiek során szeretnék kivenni a részüket a nyílt forráskódú projektből, az about.winamp.com/free-llama webcímen jelentkezhetnek.

Ezzel pedig még nincs vége, a vezérigazgató ugyanis azt is világgá kürtölte, hogy a jövő hónapban előrukkolnak az eredetileg a tavalyi évre beígért új mobilos lejátszójukkal, a továbbiakban pedig a telefonos és más platformokra fognak koncentrálni, ahol a Winamp megmarad a zárt forráskódú modellnél. A kérdés, hogy a windowsos verzió közösségi alapokra helyezése és a mobil-fókuszú offenzíva elég lesz-e ahhoz, hogy kibővítse a egy ideje már streamingplatformként üzemelő szolgáltatás ügyfélkörét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.