Hirdetés

Olyat látott a világűrben a James Webb Űrteleszkóp, amire még nem volt példa



|

Eddig ismeretlen bolygók jelenlétére utal a friss felfedezés.

Hirdetés

A James Webb Űrteleszkóp (JWST) az emberiség jelenlegi legmodernebb, világűrbe telepített eszköze, amellyel a kozmosz titkait vizsgálhatjuk 2022 júliusa óta, a JWST ugyanis akkor állt üzembe. Az űrteleszkóp már azóta is számos olyan felvétellel örvendeztette meg az űrkutatás rajongóit, amilyenekre korábban nem volt példa.

Érdemes megnézni a cikkben is látható fotót, amelyen a Hubble űrtávcső 1995-ös első fotója látható a Teremtés oszlopai nevű csillagközi gázfelhőről, mellette pedig a JWST jóval részletesebb képe ugyanarról.

Hirdetés

A James Webb Űrteleszkóp tehát óriási segítséget jelent az űrkutatóknak, most pedig olyasmiről készített képet, amire még nem volt példa az űrkutatás történetében. A különleges űreszköz ugyanis most először észlelt egy, a Naprendszerünkön kívüli aszteroida-mezőt.

A JWST felvételén jól látszanak a törmelékgyűrűk (Fotó: NASA)
A JWST felvételén jól látszanak a törmelékgyűrűk (Fotó: NASA)

A Földtől körülbelül 25 fényévre található Fomalhaut csillagrendszer már korábban is foglalkoztatta a csillagászokat, most azonban a JWST-nek köszönhetően minden korábbinál részletesebben megismerhetik ezt a régiót.

Azt már 1983 óta tudják, hogy a 440 millió éves csillagrendszert kozmikus por és törmelék övezi, azonban most azt is meg tudták állapítani, hogy három különböző törmelékgyűrű is körülveszi a csillagot, amelyek közül a legbelső nagyon hasonlít a mi Naprendszerünket is körülölelő aszteroidamezőhöz.

A Hubble 1995-ös képe balra, jobbra pedig a JWST fotója a Teremtés oszlopairól (Fotó: NASA)
A Hubble 1995-ös képe balra, jobbra pedig a JWST fotója a Teremtés oszlopairól (Fotó: NASA)

A nemrég közzétett kutatási anyag vezető szerzője, a feltehetően magyar származású Gáspár András rámutatott, hogy a Fomalhaut körül keringő törmelék arra utalhat, hogy a csillag körül olyan bolygók is keringenek, amelyeket a csillagászok még nem fedeztek fel.

"A Fomalhaut körüli aszteroida-öv olyan, mint egy krimi: hol vannak a bolygók?!?"

- tette fel a kérdést George Rieke, a kutatásban szintén résztvevő egyik csillagász.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.