Hirdetés

Osztrák-francia összefogás hozhatja el a mindenen áthatoló Wi-Fi jeleket



|

Szellemként járhatnák át a lakást a megabitek az ígéretes technológiával.

Hirdetés

Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek még sosem volt gondjuk az otthoni Wi-Fi hálózat jelerősségével, mások viszont megjárják a hadak útját, és a legkülönfélébb praktikákkal igyekeznek kiküszöbölni a falak blokkoló hatását. A legnépszerűbbnek a dedikált jelerősítők számítanak, ezek azonban a tapasztalatok alapján nem mindenkinél válnak be.

A Bécsi Műszaki Egyetem és a Rennes-i Egyetem kutatói most előálltak egy lehetséges megoldással, melynek segítségével a Wi-Fi jelek úgy hatolhatnának át a falakon, mint az a bizonyos forró kés a vajon.

Hirdetés

A Nature magazinban megosztott tanulmányuk alapján a forradalmi technológia lényegében egy visszaverődés gátló bevonat, hasonlatosan a napszemüvegek vagy a monitorok tükröződésellenes rétegéhez. Ennek elkészítéséhez a kutatók először is megmérték, hogy egy adott közeg pontosan miként veri vissza a Wi-Fi jeleket, az információ birtokában pedig kiszámították a hatást kompenzáló közeg szükséges összetételét.

A tudósok szerint a két médium kombinációja már teljesen átengedi a hullámokat, amit nemcsak matematikai modellek útján, de már kísérletekkel is bizonyítottak. A technológia ennek ellenére még messze jár attól, hogy lakossági termék legyen, ha egyáltalán sor kerül erre valaha, hiszen a felvázolt működési elv alapján a különböző falakhoz eltérő kompenzációs rétegekre lenne szükség, melyek felvitele jóval körülményesebbnek ígérkezik, mint beszerezni egy jelerősítőt, vagy áthelyezni a Wi-Fi routert.

A projekt ugyanakkor hasznos tapasztalatokat gyűjtött a jelek viselkedéséről, amelyeket talán más területeken is hasznosítani lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.