Hirdetés

Pénztárcabarát monitort keresel 2023 elején? Mutatjuk a legjobb opciókat!



|

Ki mondta, hogy vagyonokat kell költened, ha új monitor vásárlásán vagy a régi cseréjén töröd a fejed? Mutatunk öt olyan modellt, amivel garantáltan nem nyúlsz mellé!

Hirdetés

Természetesen azt azért figyelembe kell venned, hogy az olcsó monitorok esetében némi kompromisszumot kell kötnöd, ez viszont nem érinti a paneltípust: ma már a legolcsóbb termékek között is sok az IPS-panellel vagy VA-panellel szerelt monitor. Egy a lényeg, mégpedig az, hogy TN-paneles kijelzőt semmiképp se vásárolj! Emellett a gyártók ma már arra is nagyon odafigyelnek, hogy a háttérvilágítás villódzásmentes legyen - ez az ajánlóban szereplő összes modellre igaz, tehát a szemet a monitorok kevésbé fárasztják.

A 4K-s felbontásról viszont le kell mondanod, és a képátló tekintetében sem lehetsz túlságosan nagyravágyó; emellett az olyan extrák sem feltétlenül férnek be a keretbe, mint az USB-elosztó vagy a hangszóró. No de lássuk, mire futja 50 ezer forint alatt!

Hirdetés

Acer V246HQL

Az Acer igáslova VA-panellel készül, minden más egyéb szempontból az alapokat hozza, még a dizájnba sem fektettek túl sok energiát a tervezők. A monitor jó választás, ha olcsón szeretnél relatív nagy képátlót, hiszen akár már 40 ezer forint alatt is megtalálod a webáruházak kínálatában. Meglepetés nincs: a 23,6 colos panel full HD felbontást, 5 ms-os válaszidőt és 250 nites fényerőt nyújt, natív kontrasztaránya pedig 3000:1-hez (amiből egyébként az elektronika dinamikusan 100 millió:1-et varázsol, ha szeretnéd).

Ára kb: 40 ezer forint - további információk

 

Philips 241V8LA

A Philips monitora 23,8 colos képátlóval rendelkezik, felbontása pedig természetesen full HD. A panel szintén VA-típusú, ebből adódóan minden fontos jellemzője rendben van, kontrasztja pedig bőven jobb az átlagosnál. 250 nites fényerő, 3000:1-es kontrasztarány, 4 ms-os válaszidő és 178 fokos betekintési szögek jellemzik. Dizájnban sem utolsó, hiszen keret nélküli kialakítást, valamint kör alakú talpat kapott. Ami tudni kell még róla, az az, hogy a háttérvilágítás garantáltan villódzásmentes.

Az elektronika az alacsony kék szín intenzitás üzemmódot is támogatja az olvasást segítendő, és a 75 Hz-es képfrissítés mellé van dinamikusan változó mód is, igaz csak a VESA-féle Adaptive Sync.

Ára kb: 47 ezer forint - további információk

 

LG 22MP410-B

Az LG-nél 21,45 colos méretben választhatsz magadnak monitort 42 ezer forint környékén, amely VA-panelre épül, tehát átlagos (250 nites) fényerő mellett kiváló (3000:1-es) statikus kontrasztot ad. Ennek a modellnek talán az a legnagyobb érdekessége, hogy a 60 Hz-es képfrissítés mellett is rendelkezik FreeSync-támogatással (de ennek hasznosságát most inkább ne boncolgassuk). Az LG rengeteg dizájnos (keret nélküli) monitort tart a kínálatban, az LG22MP410-B viszont nem ezek közül való, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ennyire vastag keretet régen láttunk.

Ára kb: 42 ezer forint - további információk

 

ASUS VA24EHE

Hogy enyhítsük kicsit a VA-panelek dominanciáját, álljon itt az ASUS VA24EHE, amely IPS-panelre épül. 23,8 colos képátló mellé full HD felbontást kapsz, viszont az 5 ms-os válaszidő és a 250 nites fényerő mellé ez a típus csak 1000:1-es kontrasztarányt tud felmutatni - de természetesen egy IPS-paneltől ez rendben is van. Cserébe szebbek és pontosabbak a színek. Hasznos extra lehet, hogy digitális bemenetből kettő is van: a HDMI port mellé egy kissé porosodó, de digitális DVI csatlakozó is bevetésre készen vár.

A monitor az Eye Care termékcsaládba tartozik, ami azt jelenti, hogy a menüben elérhető az alacsony kékfény-intenzitás üzemmód, a háttérvilágítás fényerőssége pedig villódzásmentesen állítható. A monitor a 75 Hz-es képfrissítés mellé az Adaptive Sync technológiát támogatja. Érdekesség, hogy az ASUS szinte pontosan ugyanilyen jellemzőkkel (és ugyanezen az áron) adja a VA247HE-t, amely VA-panellel, 3000:1-es kontraszttal és FreeSync támogatással rendelkezik.

Ára: kb. 45 ezer forint - további információk

 

Samsung LF22T370FWR

A pontos színek kedvelőinek jó választás lehet a Samsung monitora is, amely full HD felbontású IPS-panellel készül. A kijelző színtér-lefedettsége az NTSC színtér 72 százalékára terjed ki, de ez ebben az árkategóriában olyannyira általánosnak mondható, hogy az ajánlóban szereplő másik négy termék is pontosan ugyanezt a teljesítményt hozza. A Samsung monitora fényerőben és kontrasztban átlagos (250 nit és 1000:1-hez), az 5 ms-os válaszidő és a 75 Hz-es maximális képfrissítés mellé pedig az AMD FreeSyncet is támogatja.

Két digitális bemenet is található rajta, ráadásul a második DisplayPort, valamint - lévén, hogy a Samsung ezt a terméket főleg üzleti felhasználók számára készítette - egy USB-elosztó is van a hátlapon.

Ára kb: 42 ezer forint  - további információk

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.