Hirdetés

Pert indított az amerikai kényszereladása miatt a TikTok és az anyacége



|

Az ígéretnek megfelelően a ByteDance nem hagyja magát, és jogi úton küzd az USA által elrendelt intézkedés ellen.

Hirdetés

A sikeres kongresszusi szavazásokat követően Joe Biden elnök áprilisban írta alá azt a törvénycsomagot, amely egyéb rendelkezések mellett előírja a kínai ByteDance-nek, hogy adja el a TikTok tengerentúli üzletágát koordináló leánycégben őrzött irányító tulajdonrészét, különben a platformnak szembe kell néznie a betiltással, 170 millió amerikai felhasználót veszítve el.

A ByteDance és a kínai rezsim egymáshoz való közelsége miatt, nemzetbiztonsági okokból meghozott előírás teljesítésére 9 hónap áll rendelkezésre, amit szükség esetén az elnök három hónappal meghosszabbíthat. A TikTok ugyanakkor előre bejelentette, hogy bírósági úton fogja megtámadni a döntést, erre pedig nemrég sor is került.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség beszámolója alapján a ByteDance és a TikTok a Columbia Kerületi Bíróságon nyújtották be közös keresetüket, amelyben a törvény végrehajtásának megakadályozása mellett tiltó intézkedéseket is követelnek, elhárítandó a későbbi, hasonló próbálkozásokat az amerikai kormány részéről. A cégcsoportnak már van ebben tapasztalata, korábban ugyanis Donald Trump is megpróbálkozott az eladás kikényszerítésével, az erre szolgáló elnöki rendeletet azonban megbuktatta a bíróság.

A felperesek értelmezése szerint a mostani törvény több ponton is sérti az Egyesült Államok alkotmányát, többek között az első alkotmánymódosítás szólásszabadság védelmére vonatkozó rendelkezését, ami nem újdonság, mivel a TikTok már a kongresszusi szavazásokat megelőzően is hangoztatta ebbéli véleményét.

A ByteDance és a TikTok azzal érvelnek, hogy az USA kormánya által követelt eladás technológiailag, gazdaságilag és jogilag is lehetetlen, továbbá állításuk szerint a kínai kormány is egyértelművé tette, hogy nem egyezik bele a videós platform sikerét garantáló ajánlási algoritmus függetlenítésébe. Ez összhangban van egy korábbi jelentéssel, mely szerint a ByteDance előbb fogadja el a betiltást, minthogy egy amerikai cégnek is hozzáférést adjon a féltve őrzött technológiához.

A felperesek úgy gondolják, hogy a valódi cél ezért a TikTok teljes betiltása, amit korábban ugyan több politikus is elutasított, most viszont a Reuters megkeresésére a Fehér Ház és az Igazságügyi Minisztérium sem kívánta kommentálni a pert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.