Hirdetés

Samsung Galaxy A54 5G teszt – egyre közelebb az ideálishoz



|

Ahogy a Galaxy S-széria ára csillagászati magasságokba emelkedett, úgy erősödött az A-széria tudása, amiből a sikervárományos A54-et teszteltük.

Hirdetés

Akár a Windows: az egyik verzió meglepően jól sikerül és osztatlan népszerűségnek örvend, a rá következő csalódás, amit ismét egy jobb generáció követ - a 2022-es Samsung Galaxy A53 sokak szerint a Galaxy A-széria Windows Vistája volt és elődjéhez képest határozott visszalépésnek minősült. Nos, az A54-re ez egyáltalán nem igaz, de hogy a Galaxy A52S 5G sikerét meg tudja-e ismételni, az már korántsem olyan egyértelmű.

Keretes mű

Az átlagos méretű, de kissé nehéz Galaxy A54-et kézbe véve egyértelmű, hogy nem egy csúcskategóriás készülékről van szó, ugyanakkor a szögletesebb élek és lekerekített sarkok kellemes fogást biztosítanak. A készülék masszív, nem érződik bóvlinak, viszont igen furcsa és kezdetben kissé kellemetlen, hogy a műanyag keret éle elöl és hátul is jól érezhető. Ez azonban nem céltalan, ugyanis némiképp védi is az Gorilla Glass 5 által úgyszintén védett üveg hát- és előlapot. Azt már nehezebb megmagyarázni, hogy a kijelző körül miért fut végig 2023-ban szokatlanul vastagnak számító káva.

Hirdetés

A dizájn egyértelműen a Galaxy S-szériát követi, így a három hátlapi kamera külön-külön emelkedik ki a síkból nagyjából 1-2 mm-re. Oldalt be/kikapcsolót és hangerőszabályzót találsz, a Type-C portot leszámítva pedig semmilyen más extrát ne keress - sem jack, sem extra gomb nem került a Galaxy A54-re.

A telefon tömege 202 gramm, ami méretéhez viszonyítva talán egy kicsit soknak számít, ahogy a 8,2 mm-es vastagság is, de ez azért még nem a zavaró kategória, ráadásul IP67-es por- és vízállóságot is kapsz, ami hasznos és nem feltétlenül általános tulajdonság ebben az árkategóriában.

Sokféle színben elérhető, ami egy néptelefonnál kötelező
Sokféle színben elérhető, ami egy néptelefonnál kötelező

Középre lőve

Samsung telefonról lévén szó a kijelzővel nincs gond: a Super AMOLED FHD+ kijelző 6,4 colos átmérőn kiváló képminőséget nyújt 120 Hz-es frissítéssel, HDR10+ támogatással és akár 1000 nites fényerővel. Ezt középen felül töri meg a szelfikamera, amely 32 MP-es, széles látószögű és akár 4K-s videóra is képes.

A hátlapi kamerákra is odafigyeltek a Samsung mérnökei: a főkamera 50 MP-es és optikai képstabilizátorral megerősített, az ultraszéles lencse mögé 12 MP-es szenzor került, ráadásként pedig egy 5 MP-es makrót is kapsz, amit azért nem szabad összetéveszteni az olcsó mobilok 2 MP-es makrókameráival.

A Samsung már megkezdte az áttérést a Snapdragon rendszerchipekre, ám az A54 esetében még maradt a saját fejlesztésű Exynos megoldásnál, amiből itt egy 5 nm-es Exynos 1380-at láthatunk dolgozni. Ehhez 8 GB RAM és 128 GB tárhely kapcsolódik, ami átlagosnak tekinthető, sőt, talán a 256 GB tárhely sem lenne felesleges nagyzolás, pláne nem a megcélzott árért cserébe. Még szerencse, hogy micro SD kártyával könnyedén bővítheted a tárhelyet utólag is.

Szenzorokból, rádiós modulokból jól áll a Galaxy A54: teljes 5G, Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerés is van, behelyezhetsz mSD-kártyát, a kihangosított telefon sztereóban szól, de jacket nem kapsz, a közelségérzékelő pedig virtuális.

Ha
Ha

Az 5000 mAh-s akkumulátor láttán sok szem megcsillanhat, hogy itt bizony a 2 napos üzemidő is könnyedén összejöhet, és ez nem is teljesíthetetlen, különösen úgy, hogy az Exynos SoC 5 nm-es. Ami viszont probléma, az a "szupergyorstöltésként" nevezett, azonban mindössze 25 wattos töltés, valamint a vezeték nélküli töltés teljes hiánya. A doboz is egészen üres, a telefon mellett mindössze egy Type-C kábelt találsz.

Szép kilátások

A Samsung S-szériájáról beszél mindenki, amikor új generáció érkezik, de a Galaxy A-család az, ami az óriási számokat hozza. Ezek a megfizethető, a nagy testvérektől egyre több mindent eltanuló mobilok. Persze, gyengébbek, kevesebb az extra és a prémium, de mint átlagos, hétköznapi okostelefonok, megbízhatók és lehet velük hosszú távra tervezni. Ez jelentős részben a kiváló szoftveres támogatásnak köszönhető (4 Android főverzió +1 év biztonsági frissítés) és például az A54 (és elődei) esetében az IP67-besorolás is sokat segít ebben.

A Galaxy A54-et nagyon várta a piac, és ez nem véletlen. A túl jól sikerült A52s 5G után az A53 csalódás lett - nem volt abszolút vállalhatatlan telefon, de az SoC gyengére sikeredett és még drágább is lett. Az A54-nek volt mit helyrehoznia, miközben az A52s 5G még a piacon van - ez duplán nehezített terep!

Az Exynos 1380 sokkal erősebb, mint a tavalyi 1280-as chip, ami biztató, ahogy a 8 GB RAM és a továbbra is bővíthető tárhely. Az 5000 mAh-s akku is jó hír, pláne úgy, hogy az új SoC takarékosabb is. A kijelző képe szuper, miközben egy kicsit kisebb is.

A valóságban tényleg erősebb az Exynos 1380, a OneUI 5.1 nem akadozik, a 120 Hz-es kijelzőn szépen pörögnek a menük és weboldalak, de kicsit jobban megnézve ez még csak most éri el az A52s 5G-ben használt Snapdragon 778G szintjét! Sőt, grafikai számításokban a régebbi SoC egy kicsit még mindig jobban teljesít és hiába koros a chip, energiafelhasználásban is van olyan jó, így ha a 2 éves A52s 5G-hez hasonlítjuk az A54-et, akkor kb. azonos szinten van a két mobil, de legalábbis csak hajszálnyival nyújt többet az új modell. Ez tényleg nem hangzik túl jól, ahogy az sem, hogy a vastag kávával ölelt kijelző hiába lett 0,1 hüvelykkel kisebb, a telefon érezhetően nehezebb lett!

Nem minden kamera újult meg, de a főkamera igen és a szoftveres algoritmusok is javultak
Nem minden kamera újult meg, de a főkamera igen és a szoftveres algoritmusok is javultak

A kamerarendszer az egyik legfontosabb szempont a mai mobilok tulajdonságai között és ebben igen jól teljesít a Galaxy A54. Nem szabad a MP-számot nézni, a tavalyi A53 hiába volt 64 MP-es, az A54 50 MP-es főkamerája kiváló képeket készít. Kiváló a kontraszt, jók a színek és a részletességgel sem akadt gondunk. Ez igaz rossz fényviszonyok mellett is: a képek részletgazdagok maradtak, a színek életszerűek, és bár egyértelmű, hogy a képjavító algoritmusok szorgosan dolgoznak a háttérben, a végeredmény nem bántóan műanyag. A Galaxy A54-nek zoomkamerája nincsen, ezt 2-szeres nagyításnál egyszerű képkivágással állítja elő a főkamera segítségével, de ez ne zavarjon, mert az eredmény így is elég jó egy középkategóriás mobilhoz képest.

Az ultraszéles látószögű, a makró, illetve a szelfikamerák az előző generáció(k)ból ismert megoldások, itt hardveresen nem változtatott a Samsung. Változott viszont a képfeldolgozás, amiben sokat fejlődött a Samsung rendszere és nem nehéz kitalálni, hogy előnyére. Nem rossz a részletesség és itt elmondhatjuk, hogy a főkamerával készült képekhez hasonlítva az eredményt a színek is a helyükön vannak, ami sajnos nem minden hasonló árú készüléknél mondható el. Sötétben a színek már nem annyira élethűek és néha a részleteket is hiányoltuk, de azért annyira nem nagy a gond, a képek így is simán az értékelhető kategóriába tartoznak.

Hasonlóan jókat tudunk elmondani a szelfi- és a makrókamerákról is. Mindkettőnél lehet találni kisebb pontatlanságokat olykor, de összességében az eredmény jó mind a részletességet, mind a színhűséget tekintve. Szerencsére a 4K-s videófelvételről sem kell lemondanod, 1080p-ben pedig a 60 fps is elérhető. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a képstabilizálás csak 1080p@30 fps-nél aktiválódik.

A Galaxy A54 nem egy olcsómobil, és ezt néhány tulajdonsága is alátámasztja, viszont ezen az áron a konkurenciának is vannak kellemes meglepetései
A Galaxy A54 nem egy olcsómobil, és ezt néhány tulajdonsága is alátámasztja, viszont ezen az áron a konkurenciának is vannak kellemes meglepetései

Összegzés

Ezúttal kezdjük az árnyoldallal: a Samsung Galaxy A54 elődjénél nagyobb és nehezebb, szokatlanul széles, vastag kávájú, műanyag keretes, nem kimondottan gyors, nem képes igazi gyorstöltésre, nincsen vezeték nélküli töltés, a kamerarendszer java része korábbi modellekben már elérhető volt és a töltőfej is hiányzik a dobozból. Mindezért 209 ezer forintot kérnek, ami 35 ezer forinttal több, mint elődje esetében, ha pedig a 2 éves, mégis sok mindenben ugyanilyen jó A52s 5G-t nézzük, akkor a különbség 60 ezer forint felett van. A konkurencia is nagyon erős ezen a szinten: vagy árban, vagy tudásban igyekeznek alul- vagy túllicitálni az A54-et a tavalyi csúcs- és idei középkategóriás modellek.

De nézzük inkább az A54 előnyeit. Egy kellemes külsejű, IP67-es besorolású, masszív készüléket kapsz 209 ezer forintért, amin nem akadozik a modern kezelőfelület, sem az Android 13. A szoftveres támogatás az egyik legjobb, az üzemidő akár 1,5-2 napos is lehet, a kijelző pedig szuperfényes és nagyon jó képminőséget biztosít. A sztereó hangzás nem rossz, nem hiányzik a gyors ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerés sem, a mobil fogad mSD-kártyát, a kamerarendszer pedig ebben a kategóriában igazán jónak számít - pláne a főkamera, ami a magasabb kategóriás konkurensekkel is felveszi a versenyt. Mindezt többféle színben beszerezheted bármely szolgáltatónál.

Persze a végén az ár az, ami igazán számít és a 209 ezer forintos listaár szédítően magas. Nehéz megindokolni bárkinek is, hogy miért is fizessen ki az A52s 5G-nél 60-70 ezer forinttal többet az A54-ért. Ugyanakkor a Galaxy A54 különösen a szolgáltatóknál ennél sokkal kedvezőbb áron beszerezhető, ha pedig vársz pár hónapot (mondjuk félévet), az ár jelentősen szelídülhet, vagy egy-egy kereskedő vonzó akciója billentheti a mérleg nyelvét az A54 felé. Akárhogy is, ha beszereztél egy A54-et, túl rosszul nem döntöttél és hosszútávon lehet egy kiválóan támogatott, jól használható középkategóriás mobilod.

Samsung Galaxy A54 5G

Ár: 209 989 Ft
Egy kellemes külsejű, IP67-es besorolású, masszív készüléket kapsz (szédítően sok) 209 ezer forintért, amin nem akadozik a modern kezelőfelület és az Android 13.
  • Exynos 1380 SoC
  • 6,4", FHD+, Super AMOLED, 120 Hz, HDR10+
  • 8/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
  • 50+12+5/32 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, 5G
  • Android 13, OneUI 5.1
  • 158,2×76,7×8,2 mm, 202 g
  • 5000 mAh akkumulátor, 25 W gyorstöltés
  • 512 524 pont AnTuTu
  • 771/2683 pont GeekBench 5
  • 1008/2863 pont GeekBench 6
  • 12 537 pont PCMark8 W3.0
  • 17 194 pont PCMark Storage
  • 2832 3DMark Wild Life
  • 754 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • csodás kijelző
  • IP67-besorolás
  • sokkal gyorsabb, mint elődje
  • kategóriájában kiváló kameraszekció
  • hosszú üzemidő
  • 4+1 év szoftveres támogatás
Kontra
  • kategóriájában gyenge teljesítmény
  • műanyag keret
  • nehéz
  • lassú töltés, nincsen Qi-töltés
  • nincsen töltőfej a dobozban
  • túlzóan magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8307
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy A54 5G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-04-12 23:06:13
    [gameinfo_webpage] => https://www.samsung.com/hu/smartphones/galaxy-a/galaxy-a54-5g-awesome-black-128gb-sm-a546bzkceue/
    [gameinfo_tags] => galaxy a54, mobil, oneui, samsung, mobil, okostelefon, teszt, android
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-a54-5g
    [gameinfo_pro] => csodás kijelző
IP67-besorolás
sokkal gyorsabb, mint elődje
kategóriájában kiváló kameraszekció
hosszú üzemidő
4+1 év szoftveres támogatás
    [gameinfo_kontra] => kategóriájában gyenge teljesítmény
műanyag keret
nehéz
lassú töltés, nincsen Qi-töltés
nincsen töltőfej a dobozban
túlzóan magas ár
    [gameinfo_data] => Exynos 1380 SoC
6,4", FHD+, Super AMOLED, 120 Hz, HDR10+
8/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
50+12+5/32 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 6, BT5.3, NFC, 5G
Android 13, OneUI 5.1
158,2×76,7×8,2 mm, 202 g
5000 mAh akkumulátor, 25 W gyorstöltés
512 524 pont AnTuTu
771/2683 pont GeekBench 5
1008/2863 pont GeekBench 6
12 537 pont PCMark8 W3.0
17 194 pont PCMark Storage
2832 3DMark Wild Life
754 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 209 989
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Egy kellemes külsejű, IP67-es besorolású, masszív készüléket kapsz (szédítően sok) 209 ezer forintért, amin nem akadozik a modern kezelőfelület és az Android 13.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-a54-5g-8307.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => csodás kijelző
            [1] => IP67-besorolás
            [2] => sokkal gyorsabb, mint elődje
            [3] => kategóriájában kiváló kameraszekció
            [4] => hosszú üzemidő
            [5] => 4+1 év szoftveres támogatás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kategóriájában gyenge teljesítmény
            [1] => műanyag keret
            [2] => nehéz
            [3] => lassú töltés, nincsen Qi-töltés
            [4] => nincsen töltőfej a dobozban
            [5] => túlzóan magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.