Hirdetés

"Sértő az élettel szemben" - újabb művész fakadt ki az MI által alkotott képekre



|

Guillermo del Toro nem fogta vissza magát, amikor a gépi alkotásokról kérdezték.

Hirdetés

Ha képgenerálásról van szó, a gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciának már lényegében semmi sem akadály, legyen szó klasszikus festmények kiegészítéséről, az apokalipszis vizualizálásáról vagy éppen történelmi fotók kiszínezéséről.

A művésztársadalmat ugyanakkor nem igazán nyűgözi le, hogy az ő alkotásaikon trenírozott MI a babérjaikra tör, az elégedetlenség pedig látványosan meg is mutatkozott, amikor néhány hónapja egy algoritmussal generált kép nyert meg egy versenyt. Az új irány ellen már számos alkotó felemelte a szavát, most pedig a híres filmrendező, Guillermo del Toro is elmondta, mit gondol a művészkedő gépekről.

Az Oscar-díjas mexikói filmes a Decidernek adott interjút, a nemrég megjelent animációs filmje, a hagyományos stop motion technológiával készült Pinocchio kapcsán. A beszélgetés utolsó kérdése arra vonatkozott, hogy Del Toro követi-e a mesterséges intelligenciával kapcsolatos híreket, amely "kivágja a művészeket" az alkotási folyamatból, sokszor azok hozzájárulása nélkül.

Hirdetés

Del Toro pedig egyértelművé tette, hogy nem rajong a dologért:

"Én úgy gondolom, hogy a művészet a lélek kifejeződése. A legjobb formájában magában foglalja mindazt, ami vagy. Ezért fogyasztom és szeretem az emberek által alkotott művészetet. Engem ez teljesen megérint. Nem érdekel a gépek által készített illusztráció és az információk extrapolálása. Beszéltem Dave McKeannel, aki egy nagyszerű művész. Azt mondta nekem, hogy a legnagyobb reménye az, hogy a mesterséges intelligencia nem tud rajzolni. Az információkat ugyan képes interpolálni, de rajzolni nem. Soha nem tud megragadni egy érzést, vagy egy arcot, vagy egy emberi arc lágyságát, érted? Ha ez a beszélgetés a filmről folyna, az mélységesen fájna nekem. Úgy gondolnám, ahogy [Hajao] Mijazaki is mondja, hogy ez magával az élettel szemben sértő."

- idézte a rendező a Studio Ghibli animációs stúdió legendás társalapítóját, aki egy 2016-os dokumentumfilmben döngölte földbe az MI-generálta "kreatív" tartalmakat. Mijazaki Hajao egy rövid gépi animáció kapcsán nyilatkozott így, amely egy zombi mozgását igyekezett imitálni, a mestert azonban cseppet sem sikerült lenyűgöznie. Mijazaki akkori szavai szerint ezek a fejlesztések azt jelzik, hogy az emberiség már nem bízik magában, s hogy közeledünk a világ végéhez.

A jelek szerint pedig Del Toro is hasonló véleményen van, pedig a riporter még csak nem is említette meg neki, hogy a Metánál és a Google-nél már rövid videókat is létre tudnak hozni a tartalomgeneráló algoritmusokkal, azaz a messzeségben már felrémlik az MI-vel készült animációs filmek képe is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.