Hirdetés

Siralmas helyzetben az NFT-piac, hatalmas bukás lett a szép reményekből



|

A dappGambl kutatása kijózanító eredményeket hoz: az NFT-k 95 százaléka már tényleg egy fillért sem ér.

Hirdetés

A bitcoinhoz hasonló mechanizmusok figyelhetők meg később indult NFT-k esetében, de itt talán már nem is nagyon lehet reménykedni abban, hogy hatalmasat fordulna a trend, akkora buktákról beszélünk. Az NFT-k piaca is jól indított kezdetben, de az elmúlt időszakban sokaknak megingott a bizalma a gyűjtői darabok piacában. A jelenlegi számok azt mutatják, hogy nem jó befektetés úgynevezett non-fungible tokeneket vásárolni.

A dappGambl nevű oldal egy afféle mindentudója a fenti virtuális fizetőeszközöknek, befektetéseknek. Nemrégiben egy olyan kutatás eredményeit hozták nyilvánosságra az ágazattal kapcsolatban, ami két neves kripto-NFT-s oldal, az NFT Scan és a CoinMarketCap számait vizsgálta a "gyűjtői kódsorok" piaci mechanizmusainak tükrében. 

A két oldal adatai szerint a vizsgált 73.257 NFT-ből 69.795-nek, azaz valamivel több mint 95%-nak nulla felé közelített az értéke.

A jelentés becslése szerint 23 millió ember birtokol jelenleg ilyen értéktelen NFT-ket. Szakértők szerint a korábban milliókért gazdát cserélő egyedi darabok piaca kártyavárként omolhat össze a közeljövőben.

Hirdetés

Az NFT-k egy blokklánchoz, jellemzően az ethereumhoz kötődnek, és mindegyik egyedi aláírással rendelkezik, amelyet nem lehet lemásolni. Az NFT-k piacán 2021-ben és 2022-ben egy hatalmas felfutás volt, amely egy ponton havi 2,8 milliárd dolláros kereskedési mutatókat is eredményezett. A legnépszerűbb gyűjteményeknek, mint a Bored Apes vagy a CryptoPunks több millió dollárért keltek el, és a digitális csecsbecsék iránti rajongás a sokakra hatással levő ismert emberekre is átterjedt.

Az NFT-k tündöklése egybeesett a kriptovaluta-lázzal, amely most nagyon hasonló pályát fut be, hiszen a csúcson 70 000 dollárt érő bitcoin ma már alig több mint harmadát éri egykori értékének. A dappGambl kimutatása szerint a forgalomban levő NFT-k 79 százalékától próbálnak most szinte reménytelenül megszabadulni tulajdonosaik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.