Hirdetés

Siri fülébe suttog és felgyújtja a telefonod ez az új hack



|

Elég csak rátenni a telefonod egy látszólag ártalmatlan vezeték nélküli töltőre, és máris megvan a baj.

Hirdetés

Azt már remélhetőleg mindenki tudja, hogy nem érdemes bármilyen nyílt Wi-Fi hálózatra felcsatlakozni  a telefonunkkal és onnan banki átutalásokat intézni, de sokan a mai napig egy szempillantás alatt dugják fel bármilyen falból kilógó kábelre a 10% alatti töltöttséggel vergődő mobiljukat, ezzel pedig hatalmas veszélynek teszik ki az adataikat. Egy újfajta támadáshoz azonban még erre sincs szükség.

A Floridai Egyetem és a Certik kutatói VoltSchemer névre keresztelték azt a támadásfajtát, amely egy vezeték nélküli töltővel is le tudja olvasztani a telefonunkat. Szó szerint. A vezeték nélküli töltők elektromágneses indukciót és elektromágneses mezőket használnak az energia átvitelére. A támadók képesek ezt a mezőt kívülről befolyásolni, így anélkül okozhatnak kárt, hogy fel kéne törniük a szoftvert, vagy manipulálniuk a hardvert.

Hirdetés

A támadók képesek olyan interferenciajelet létrehozni, ami blokkolja a telefon és a töltő közti kommunikációt, a megnövelt feszültséggel pedig így a telefont túl lehet hevíteni és egyenesen leolvasztani, hiszen a töltő akár 280 fokig is melegedhet. De nemcsak telefonokkal működik a dolog: gyakorlatilag bármilyen fém tárgyat fel tudnak hevíteni a pendrive-októl az SSD-ken át egészen az összetűzött papírlapokig.

Ami még ennél is félelmetesebb, hogy az elektromágneses mező manipulálásával hangutasításokat is tudnak adni a telefonnak. Ezek az emberi fül számára nem hallhatóak, Siri és a Google Asszisztens viszont reagálnak rájuk: a támadók így meg tudtak nyitni webhelyeket, elindítottak alkalmazásokat, és még hívást is tudtak kezdeményezni.

Szerencsére ez a nehezebb, de a túlhevítés viszonylag könnyen kivitelezhető. A kutatók természetesen megosztották az eredményeiket a hardvergyártókkal, hogy a töltők sérülékenységét rövid úton megszüntethessék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.