Hirdetés

Soha nem volt olyan drága az okostelefon, mint most



|

2017-ben rekordszintre emelkedtek az okostelefonok vételárai - és nem csak az iPhone X, valamint a Galaxy Note 8 miatt.

Hirdetés

Az elmúlt években folyamatosan emelkedtek az okostelefonok vételárai, mígnem tavaly eljutottunk az 1000 eurós készülékekig. Olcsó zászlóshajó már nem létezik, hiszen nem csak a OnePlus emelt árat az elmúlt időszakokban, hanem az összes kínai gyártó. Olyan drámai mértékben azonban még soha nem emelkedtek a csúcskészülékek vételárai, mint tavaly. 

Hirdetés

Mindezt a GfK statisztikái is megerősítették. A teljes okostelefon-piacon az átlagos vételár 10 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt (363 dollárra), miközben az eladások csak 1 százalékkal nőttek. Az áremelkedés Közép-és Kelet-Európában, valamint Kínában volt a legdrasztikusabb. 

A zászlóshajók vételárai az eredeti iPhone bemutatója óta állandóan és folyamatosan emelkednek. Amerikában az első iPhone például 500 dollár volt, az iPhone 8 már 700-tól indul (hasonló a változás a Samsung Galaxy szériában is). Európában a helyzet még rosszabb, az Apple eszközei átlagosan 25 százalékkal drágábbak, mint Amerikában. 

Miközben az i-re a pontot az iPhone X és a Galaxy Note 8 tették fel, addig egyértelműen kirajzolódott, hogy minden valamire való gyártó új készüléke drágább volt a korábbinál, néha igen komoly mértékben. Pedig a Google-t most bele sem vették a számításba, annak ellenére, hogy a kiváló ár-érték arányú Nexusokat a méregdrága, rivalizálásra kihegyezett Pixel 2 szériára cserélte. A Pixel 2 XL vételára Európa egyes területein 1000 eurónál is magasabb. 

Mivel lehetne megmagyarázni a jelenséget (kapzsiságra ne is gondoljunk)? 2017-ben dizájnban és anyaghasználatban is sokat fejlődtek az okostelefonok, illetve megérkeztek a 18:9-es HDR-képes kijelzők. Nőtt az alapértelmezett tárhely mérete is, és persze itt-ott a fejlesztési költségek is emelkedtek.

Remélhetőleg ez a trend idén már nem folytatódik, sokan ugyanis már rég a határán vannak annak, amit hajlandóak elkölteni egy - nem ritkán 1-2 évig támogatott - okostelefonra. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.