Hirdetés

Sok weboldal válhat működésképtelenné a Chrome és a Firefox új verzióival



|

Y2K-hoz hasonló problémával kell szembenéznie a webfejlesztőknek.

Hirdetés

A Statcounter legfrissebb adatai szerint a felhasználók 63,06%-a Google Chrome-on keresztül böngészi a világhálót, a harmadik legnépszerűbb kliens pedig a Mozilla Firefox, 4,18%-os részesedéssel.

Magyarán a netes társadalom több mint 67%-a e két programmal internetezik, így széles tömegeket érint, ha bármi gond van velük. A Mozilla most arra figyelmezteti a webfejlesztőket, hogy több weboldalon is problémát okozhat, hogy a szoftverek hamarosan elérik a 100-as verziószámot.

Hirdetés

A galibáért a böngészők azonosításáért felelős User-Agent string a ludas, melynek fogadásakor még sok honlap nincs felkészülve arra, hogy 3 jegyű verziószámot tartalmaz. A Mozilla az HBO Go, a Bethesda, a Yahoo és a Slack webhelyein, valamint a Duda webszerkesztővel készült portálokon is problémákat talált. A hibajelenségek változatosak: egyes honlapok azt írják ki, hogy nem kompatibilisek a 100-as verziószámú szoftverekkel, másoknál a kezelőfelület nem működik megfelelően.

A Duda azóta közölte, hogy javította a hibát, később pedig valószínűleg a többi érintett oldal is így tesz majd. A megjelenésig még bőven van idő a korrekcióra, a Chrome 100 ugyanis csak március 29-án érkezik, a Firefoxra pedig egészen május 3-ig kell várni.

Kérdés viszont, hogy az alacsonyabb forgalmú portálok is fel lesznek-e készülve az átállásra, hiszen világszerte rengeteg kisvállalkozás akad, melyek egyébként is elavult weboldalakat működtetnek. A Google már tavaly felhívta a figyelmet a 100-as verziószám jelentette veszélyekre, a Mozilla pedig instrukciókkal igyekszik segíteni a honlapok megfelelő konfigurálását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.