Hirdetés

Súlyos biztonsági rést kellett javítani az LG okostévéken



|

Egyes LG készülékek tulajdonosainak nem érdemes halogatni a frissítést.

Hirdetés

Ugyan az okostévék nem jelentenek akkora veszélyforrást, mint a PC-k vagy a telefonok, mégis kellemetlenséget okozhat, ha valaki átveszi az irányítást az eszköz felett. Így kiszolgáltatottá válhat más kapcsolódó eszközünk, illetve a tárolt személyes adataink, valamint azok a fiókjaink, amikbe be vagyunk jelentkezve a tévén. Az sem ritka, hogy az ilyen készülékeket úgynevezett botnetként állítják hackerek csatasorba DDoS, azaz túlterheléses támadások lefolytatására.

Éppen emiatt lett hír abból, hogy tízezres nagyságrendben lehetnek WebOS-t futtató LG okostévék érintettek abban a biztonsági problémában, amit négy különböző sebezhetőség formájában azonosítottak a közelmúltban. Egy vizsgálat kimutatta, hogy körülbelül 91 ezer televíziókészülék lehet veszély forrása. A biztonsági rés jogosulatlanul biztosít hozzáférést az eszközhöz, ezáltal a betolakodók megkerülhetik az engedélyeztetési procedúrákat és parancsot is képesek futtatni a tévén. A legtöbb esetet Dél-Koreában jelezték, de valamennyi magyar érintett is lehet a közzétett térkép alapján.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a rendszerbe való bejutás előfeltétele, hogy valaki a helyi hálózaton, azaz LAN kapcsolaton keresztül szerezzen hozzáférést a készülékhez, ez pedig finoman szólva sem egyszerű kivitelezni a tulajdonos tudta, hozzájárulása nélkül.

Hirdetés

Mindenesetre a Bitdefender által közzétett lista szerint az alábbi típusok és rendszerverziók használóinak szükséges az időközben megérkezett frissítést telepíteniük.

·         webOS 4.9.7 - 5.30.40 (LG43UM7000PLA)

·         webOS 04.50.51 - 5.5.0 (OLED55CXPUA)

·         webOS 0.36.50 - 6.3.3-442 (OLED48C1PUB)

·         webOS 03.33.85 - 7.3.1-43 (OLED55A23LA)

 

Hirdetés

Bár az LG termékei minden bekapcsolásnál felajánlják az elérhető frissítések alkalmazását, ezeket nem kötelező azonnal telepíteni. Ha korábban elnapoltunk egy javítást, az utólag a Beállítások / Támogatás / Szoftverfrissítés menüpont alatt érhető el. Ugyanitt egy kattintással automatikusra is állíthatjuk a folyamatot, hogy legközelebb ezzel ne legyen még ennyi dolgunk se.

Érdemes tehát megfogadni az LG Magyarország hivatalos állásfoglalásában megfogalmazott tanácsot:

"A biztonság kiemelt fontosságú az LG számára, már minden országban elérhetővé tettük a szükséges frissítéseket. Megerősítjük, hogy a kiadott frissítés telepítése után egyik LG okostelevízió sem lesz veszélyeztetett. Minden érintett felhasználót arra biztatunk, hogy telepítse a legújabb szoftverfrissítéseket, és javasoljuk, hogy kapcsolják be az automatikus szoftverfrissítéseket televízióikon."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.