Hirdetés

Szép új világ: mobilos alkalmazás garantálhatja a konszenzusos szexet



|

A dán fejlesztésű alkalmazás valójában nagy segítséget nyújthat a szexuális visszaélések kivizsgálásakor.

Hirdetés

Egy viszonylag friss törvény értelmében minden, a konszenzust, vagyis a kölcsönös beleegyezést nélkülöző szexuális aktus nemi erőszaknak tekinthető Dániában. Ebből pedig azt következik, hogy a problémás eseteknél mindkét félnek be kell bizonyítania, hogy igent mondott a dologra, ami olykor közel sem lehet egyszerű feladat, viszont egy idén debütált mobilos alkalmazás megoldást kínál erre a helyzetre is.

Hirdetés

Még az év elején dobta piacra egy dán fejlesztőcsapat az iConsent nevű androidos appot, amit használva az emberek gyakorlatilag beleegyezési nyilatkozatot küldhetnek partnerüknek, aki ezt követően eldöntheti, hogyan reagál a közeledésre. Így gyakorlatilag meg is van a bizonyíték arra, hogy mindkét fél beleegyezett a szexbe, és akármennyire is furcsának tűnhet egy ilyen megoldás, bizony jól jöhet egy-egy kellemetlen szituáció elkerülése végett.

A törvény értelmében ugyanis a verbális és a nonverbális beleegyezés is elfogadható, viszont a gyakorlatban azért elég nehéz behatárolni, hogy hol a határ. Az iConsent beleegyezési nyilatkozata egyébként csak egyszeri alkalomra vonatkozik, ráadásul 24 óra után elévül, tehát azért érezhető, hogy még eléggé kezdetleges ez a koncepció, viszont arra jó nagyon is jó lehet az app, hogy elindítson egy fontosabb párbeszédet az emberek között.

Jogi szakértők szerint egyébként a beleegyezési nyilatkozat nem igazán bír nagy erővel egy bíróságon, szóval valószínűleg még elég messze vagyunk attól, hogy egy problémás ügyet öt perc alatt, két mobil megnézésével elintézhessenek az emberek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.