Hirdetés

Szerzői jog megsértése miatt támadta az OpenAI a redditezőket



|

Pont az a cég, amely egyébként a fél internetet lenyúlta a szolgáltatásai betanításához.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz ért a ChatGPT-vel és a DALL-E képgenerátorral világhírűvé vált OpenAI, hiszen a cég nemrég leleplezte a legújabb, modálisként jellemzett nagy nyelvi modelljét a GPT-4o képében, amely már-már emberszerűen kommunikál szöveg, hangparancsok és videós kapcsolat segítségével, miközben sebességben is nagyot fejlődött az elődeihez képest.

A technológia betanításához az OpenAI-nak persze iszonyatos mennyiségű online adatot kellett összegyűjtenie és feldolgoznia, ami miatt a múltban már több vitája is támadt a cégnek, főként a média és a művészvilág képviselőivel, akik a szellemi tulajdonhoz fűződő jogaik megsértésével vádolják a vállalatot. Most viszont egy bizarr eset bizonyítja, hogy az OpenAI talán még kényesebb is, mint az ellenlábasai, ha a szerzői jogokról van szó.

Hirdetés

A ChatGPT rajongóinak legnagyobb online közössége, az 5,4 millió taggal bíró r/ChatGPT subreddit moderátorai ugyanis a napokban egy figyelmeztetést kaptak, hogy jogsértő módon használják a cég logóit. A levelet ugyan a Reddit hivatalos fiókja küldte, de a szöveg alapján az "openai.com" felszólítására született meg, melynek képviselői május 16-ig adtak határidőt fórum szimbólumaként használt jogvédett logó lecserélésére.

Az óriási mennyiségű reakciót kiváltó poszt alatt több kommentelő is rámutatott, mennyire ironikus, hogy épp az a cég lép fel ennyire vehemensen a jogai védelmében, amelyet az online tartalmak engedély nélküli feldolgozása miatt ér a legtöbb kritika. Csak egy friss példa erre az a per, amit nemrég nyolc nagy újság nyújtott be a vállalat ellen, a jogvédett cikkeik illetéktelen feldolgozásával vádolva a ChatGPT fejlesztőjét és a vele szoros kapcsolatban álló Microsoftot.

Jobb híján a moderátorok versenyt hirdettek a tagok között egy új, jogtiszta profilkép megtervezésére, végül azonban az OpenAI-nál is leeshetett a tantusz, mert pár nappal később a Reddit arról tájékoztatta a moderátorokat, hogy a cég mégis beleegyezett a hivatalos logó használatába. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a fórum egyébként három helyen is feltünteti, hogy nem áll összefüggésben az OpenAI hivatalos csatornáival.

A történet tehát happy enddel zárult, kivéve persze annak a néhány fórumozónak, akik időt és energiát nem spórolva már meg is tervezték a lehetséges alternatív logókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.