Hirdetés

Szomorú, hogy evés közben is telefont nyomkodnak a magyar felnőttek



|

Az sem egészséges, hogy 80 százalék elalvás előtt és felkelés után is az okostelefonjával tölti az időt.

Hirdetés

Talán nem véletlen, hogy Bill Gates nem adott okostelefont a gyerekeinek, amíg azok nem töltötték be a 14. életévüket. És az sem, hogy késő este, valamint az étkezések közben és az asztalnál szigorúan tilos elektronikai eszközt nyomkodni a családban. 

Hirdetés

Folyamatosan kerülnek elő az olyan tanulmányok, amelyek alapján komoly problémákat okozhat a felelőtlen vagy a túlzó használat a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél. Később beszél például az a gyerek, amelyik okostelefont nyomkod, a mentális egészséget pedig alaposan padlóra küldheti az Instagram és a Snapchat, de persze a Facebook is. A negatív hatások alól a felnőttek sem kivételek, sőt. 

A Phonebox legújabb, Magyarországon végzett felmérése a magyar felnőtteket vizsgálta. Az adatokból kiderült, hogy 80 százalék rendelkezik okostelefonnal. Az emberek 90 százaléka pedig feszülten és rosszul érzi magát, ha nincs elérhető távolságban az okostelefonja a nap teljes egészében. 

A statisztikák azonban ennél aggasztóbb tényezőkre is rávilágítottak. A felnőttek 90 százaléka például a szabadidejét az okostelefonjával tölti el. 75 százalék annyira ragaszkodik hozzá, hogy evés közben sem hajlandó letenni, mindegy, hogy ebédről vagy vacsoráról van szó - és az sem számít, ha társaságban van. 

Szintén nem jó dolog, hogy a tulajdonosok 80 százaléka a mobilt lefekvés és elalvás előtt is használja. Ráadásul felkelés után ugyanúgy ezzel kezdenek, végigböngészik a Facebookot, az e-maileket és a híreket. A szakértők szerint ez rontja az alvás minőségét és hosszát, valamint a reggeli szellemi aktivitást, ami a munka - és bármi más - rovására mehet. 

A megkérdezettek 65 százaléka munka közben 40-45 percenként okostelefonozik, természetesen magáncélra, nem céges ügyekben. 

Az pedig megint erősen aggasztó, hogy 30 százalék rendszeresen nyomkodja vezetés közben az okostelefonját. Ennek a veszélyeiről gyakran hallunk - és arról, hogy az utóbbi évtizedek csökkenő balesetszámai után az elmúlt években rohamtempóban nő a halálos balesetek mennyisége. Vezetés közben mobilozni Veszélyes. De Tényleg.  

Vajon hol a normális határ? Mi az a pont, amikor már veszélyben a mentális egészségünk és a nyugodtságunk? Lehet még lazítani okostelefon nélkül? Mindenkinek érdemes feltennie ezeket a kérdéseket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.