Hirdetés

Telekom T Tablet 5G teszt – táblagép, ami akár fillérekért is a tiéd lehet|

Nem iPad-verő mobileszközről van szó, de ez nem is várható el egy olyan tablettől, amit akár 20 ezer forintért megkaparinthatsz. Kérdés, hogy mit lehet elvárni tőle.

Hirdetés

Szabályosan megmentette a teljes kihalástól a táblagépeket, hogy jó néhány évvel ezelőtt, nem sokkal a kezdeti fellángolást követően összeomlott a tabletpiac. Egészen addig mindenki ilyen mobileszközt akart készíteni, igyekeztek megreformálni a formátumot és az élre törni - ennek rengeteg bűnrossz tablet lett az eredménye, na és persze sok-sok kiábrándult felhasználó. Aztán a piac letisztult és maradtak a nagyon olcsó, valamint a nagyon drága modellek - köztük pedig szinte semmi. Mára a helyzet kicsit árnyaltabb, és ez a típusú mobileszköz is megtalálta a helyét a piacon. A stabilizálódást követően egyre több gyártó merészkedik vissza, sőt, szolgáltató is, mint például a Telekom, akinek tavaly már megismerhettük saját márkás okostelefonjait. Idén egy tablettel bővült a duó (plusz a két mobil hardverét is frissítették kicsit), méghozzá egy papíron egészen vonzó darabbal, ezért nem tudtunk ellenállni, és leteszteltük a T Tablet 5G-t.

Hirdetés

Nem rossz, de a prémiumtól fényévekre van

A Telekom oldalán található (hiszen máshol nem is találod meg) termékoldalon rögtön ár fogad, ami olyan vonzó, hogy már szinte a specifikációk végigolvasását is elveted, csak kattintanál a vásárlásra. A 20 460 forint valóban csábító, főleg úgy, hogy a készülék nevéből sejthetően 5G modemet is tartalmaz a tablet, ám mielőtt a pénztárhoz sprintelnél (kattintanál), alaposabban is vedd szemügyre az árat: ehhez 2 éves hűséget kell fogadnod egy viszonylag nagy havi előfizetéses csomagra (+19 440 forint/hónap).

Ha mindössze a vas érdekel és lekapcsolod az opcionális előfizetést, az ár máris 80 ezer forint fölé ugrik (84 480 Ft), így pedig nem csoda, ha visszaveszel kezdeti lelkesedésedből, és inkább megnézed a tablet tudását. Mert azért még mindig érdekes darab, hiszen 100 ezer forint alatt kínál 5G-adatkapcsolatot, erre pedig még nem sok tablet képes ebben az ársávban.

Külső

A T Tablet 5G külsejére joggal mondhatjuk, hogy sallangmentes: egy szimpla tábla, aminek előlapját a nagyjából 7 mm-es kávák közé zárt kijelző foglalja el. Hátul középen egy nagy T-logó díszeleg, a bal felső sarokban pedig egy a síkből 2 mm-re kitüremkedő kamerasziget. Sokkal több izgalom oldalt sem vár: a lekerekített sarkú tablet oldalán hangerőszabályzót, ki/bekapcsolót, alul egy Type-C portot és másik oldalon egy SIM tálcát találsz, ami képes mSD kártyák fogadására is.

A tablet a jelenlegi divatirányzatnak megfelelően határozott élekkel rendelkezik és kissé szögletes, ami segít a stabilabb kézben tartásban is, azonban fém hátlap minden ujjlenyomatot megőriz, a keret műanyag, a kijelzőt pedig nem védi Gorilla Glass.

Belső

Ahogy a T Phone mobilokat, úgy a tabletet is a Telekom partnere, a Wingtech gyártja. A konfiguráció kialakításakor nem volt egyszerű helyzetben a cég: az 5G-s modem és az e-SIM-támogatás kötelező volt, a maradék pénzből kellett kihozni a lehető legtöbbet. Egy MediaTek Dimensity 700-as SoC-re futotta ennyiből, amihez 6 GB RAM-ot és 128 GB tárhelyet társítottak. A hosszúnak ígért üzemidőről 7000 mAh-s akkumulátor hivatott gondoskodni, azonban OLED-kijelzőre már nem futotta a keretből. Ez egy 10,36"-os LCD-kijelző 1200×2000-es felbontással, ami nem rossz, viszont a fényerő egészen gyatra - napos időben a szabadban semmit nem látsz rajta, normál, beltéri használatnál pedig minimum 50-70%-ra fel kell húznod, hogy jól lásd a képet.

A hátlapi kameraszigetre a vaku mellé két optika fért: a főkamera 8 MP-es, a másodlagos pedig valójában csak egy mélységérzékelő. Az előlapi kamera szintén 8 MP-es és támogatja az arcfelismerést. A kiegészítő szolgáltatásoknál ott a Wi-Fi 5, a GPS és a sztereó hangzás, de NFC nincsen és a hanghívást sem támogatja a T Tablet 5G. A dobozban mindössze egy SIM-tálca tűt és egy Type-C kábelt találsz, töltőfejet nem. Ez persze nem olyan tragikus: bár a Telekom gyorstöltést emleget, ez mindössze 15 wattos, amire a legtöbb töltő már képes. A táblagép IP52-es besorolása azt jelenti, hogy a fröccsenő víztől még nem romlik el, de azért merülni nem ajánlatos vele.

Teszt

Bár a Dimensity 700-as központi egység nem túl acélos, ezen az árszinten nem olyan ritka ez a chip, és a T Tablet 5G minimálisan módosított Android 13-as felületét is szépen futtatta, mindössze néhány egész képernyős animációnál dadogott néha. Telepítéseknél, játékoknál és több, párhuzamosan futó app közti váltáskor már inkább érezhető, hogy van nála gyorsabb, de a YouTube, az egyéb streaming szolgáltatások és az egyszerűbb játékok szépen futottak rajta. A 6 GB RAM is előnyös, az üzemidő pedig egészen jó, köszönhetően a takarékos hardvernek. A kamerák képe nem túl szép: megfelelő fényviszonyok mellett az előlapi kamera ideális a videochatekhez, meetingekhez, a hátlapival viszont ne életünk meghatározó pillanatait akarjuk lencsevégre kapni. Inkább gyors információrögzítésre érdemes használni.

A T Tablet 5G-n futó, letisztult Android 13 felülete jól használható, csak néhány helyen nyúlt bele a Telekom és az sem különösebben bántó. Ami viszont borzalmasan rosszul sikerült, az az amúgy is gyengécske kijelző automatikus fényerőszabályzása: ez igen agresszívan húzta le a fényerőt egészen a kellemetlenül sötét szintig. Ez szerencsére szoftveresen könnyedén javítható, az viszont kevésbé, hogy az arcfelismerés lassú és csak közepesen pontos. A hangzás viszont nem rossz, sztereóban szépen szól a tablet, még ha Dolby-hangzást nem is szabad várni tőle. Néhány tableten még ott díszeleg a jack csatlakozó, ám itt ilyet nem kapsz és rezgőmotorral sem bajlódott a cég.

Értékelés

A Telekom T Tablet 5G nem az iPadek és Galaxy Tab S-ek pozícióját fogja megingatni, mert nem erre készült. Vonzó árához képest egy jól összeszerelt tablet, aminek legnagyobb vonzereje az 5G-s modem és e-SIM-támogatás. A 84 ezer forintos (vagy előfizetéssel akár 20 ezer forintos) árat mindvégig észben tartva a Dimensity 700-as chip nem olyan fájdalmas választás, de készülj fel rá, hogy néhány animáció be-beröccen néha, az arcfelismerés nem túl magabiztos, és miután egy tabletnél a kijelző az egyik legfontosabb komponens, ebből igazán választhattak volna egy kicsivel jobbat. Szintén nehezményezzük, hogy a táblagéphez nem lehet gyári billentyűzetes tokot kapni, és azért gyorsabb töltés sem ártott volna. A Telekom három hónapig ingyenes Google One 100 GB-os előfizetést ad a tablethez, valamint vállalta, hogy 2 OS-frissítést és 4 évig biztonsági javításokat is kiad, ami ebben az árkategóriában igazán jó ajánlat. Persze ha nem létszükséglet számodra, hogy 5G-modem legyen a táblagépedben, 80 ezer forintért kicsit erősebb hardverrel, de leginkább jobb kijelzővel szerelt tabletek közül is válogathatsz. Ott van például a Xiaomi Redmi Pad jelentősen jobb, 90 Hz-es kijelzővel, hosszabb üzemidővel, gyorsabb töltéssel és hasonló teljesítményű SoC-vel - igaz, 5G modem nélkül.

Telekom T Tablet 5G

Ár: 84 480 Ft
Vonzó árához képest egy jól összeszerelt tablet, aminek legnagyobb vonzereje az 5G-s modem és e-SIM-támogatás.
 • 10,36" LCD-kijelző, 60 Hz, 2000×1200 pixel
 • MediaTek Dimensity 700 SoC
 • 6 GB RAM, 128 GB tárhely (mSD-vel bővíthető)
 • 5G modem, eSIM-támogatás (szolgáltatófüggetlen)
 • 8+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
 • Wi-Fi 5, BT, GPS, sztereó hangzás, arcfelismerés
 • 7040 mAh akku, 15 W töltés
 • 362 810 pont AnTuTu
 • 714/1850 GeekBench 6
 • 8165 pont PCMark
 • 1177 pont 3DMark Wild Life
 • 975 perc üzemidő (PCMark)
 • IP52-besorolás
 • Type-C port
 • 247,6×157,1×7,85 mm, 500 g
PRO
 • 5G modem
 • eSIM-támogatás
 • sztereó hangzás
 • jó szoftveres támogatás
 • jó üzemidő
Kontra
 • gyenge kijelző
 • dadogó kezelőfelület
 • gyenge SoC
 • nem vásárolható hozzá gyári tok (billentyűzetes)
 • lassú töltés
 • nincsen jack csatlakozó
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8466
  [topic] => 1
  [group] => 35
  [gameinfo_name] => Telekom T Tablet 5G
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 172
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2023-08-28 22:41:30
  [gameinfo_webpage] => https://www.telekom.hu/webshop/termek/T-Tablet-5G-eSIM?skuId=jsku1754649761
  [gameinfo_tags] => telekom, t tablet, 5g, táblagép, android, szolgáltató, mobil, teszt
  [gameinfo_url] => telekom-t-tablet-5g
  [gameinfo_pro] => 5G modem
eSIM-támogatás
sztereó hangzás
jó szoftveres támogatás
jó üzemidő
  [gameinfo_kontra] => gyenge kijelző
dadogó kezelőfelület
gyenge SoC
nem vásárolható hozzá gyári tok (billentyűzetes)
lassú töltés
nincsen jack csatlakozó
  [gameinfo_data] => 10,36" LCD-kijelző, 60 Hz, 2000×1200 pixel
MediaTek Dimensity 700 SoC
6 GB RAM, 128 GB tárhely (mSD-vel bővíthető)
5G modem, eSIM-támogatás (szolgáltatófüggetlen)
8+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT, GPS, sztereó hangzás, arcfelismerés
7040 mAh akku, 15 W töltés
362 810 pont AnTuTu
714/1850 GeekBench 6
8165 pont PCMark
1177 pont 3DMark Wild Life
975 perc üzemidő (PCMark)
IP52-besorolás
Type-C port
247,6×157,1×7,85 mm, 500 g
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 5
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 4
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 84 480
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => Vonzó árához képest egy jól összeszerelt tablet, aminek legnagyobb vonzereje az 5G-s modem és e-SIM-támogatás.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 172
      [manufacturer_name] => T-Mobile
      [manufacturer_url] => t-mobile
      [manufacturer_link] => http://www.t-mobile.hu/
      [link] => /gyarto/t-mobile
    )

  [link] => /termekinfo/telekom-t-tablet-5g-8466.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => 5G modem
      [1] => eSIM-támogatás
      [2] => sztereó hangzás
      [3] => jó szoftveres támogatás
      [4] => jó üzemidő
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => gyenge kijelző
      [1] => dadogó kezelőfelület
      [2] => gyenge SoC
      [3] => nem vásárolható hozzá gyári tok (billentyűzetes)
      [4] => lassú töltés
      [5] => nincsen jack csatlakozó
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 6.9
)
1
            
 • Teljesítmény:

  5

 • Ár/Érték:

  8

 • Anyagminőség:

  8

 • Extra funkciók:

  7

 • Kijelző:

  4

 • Szoftver:

  8

 • Akkumulátor:

  7

 • Kinézet:

  8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.