Hirdetés

A www feltalálója szerint az internet nem nőknek való vidék



|

A nőket és lányokat célzó online fenyegetések és zaklatások elszaporodására figyelmeztet Tim Berners-Lee.

Hirdetés

Az utóbbi években a legtöbb ember számára nyilvánvalóvá vált, hogy az internet már nem olyan tér, mint sok évvel ezelőtt, és igazából lassan már több veszélyt és kockázatot rejt az életünkre nézve, mint amennyi előnyt biztosíthat. Ezen a véleményen van a www feltalálója, Tim Berners-Lee is, aki arra figyelmeztet, hogy egyre növekvő veszélynek vannak kitéve a nők és a lányok online károkozók, szexuális zaklatások, fenyegető üzenetek vagy éppen diszkrimináció formájában. Úgy véli, számukra a web nem biztonságos hely, ez a veszélyes trend és az online visszaélések pedig azt eredményezik, hogy sok nő feladja az állását, a lányok kihagyják az iskolát, eközben kapcsolatok mennek tönkre és nők véleményét rendszeresen elnémítják. 

Hirdetés

A megfogalmazása szerint a web nem működik a nők számára, hiába tett a világ egy része komoly erőfeszítéseket ezért, hogy megvalósuljon a nemek közötti egyenlőség. Azt mondja, különösen a színes bőrűek és az LGBTQ+ közösségekhez tartozók vannak különösen nagy veszélyben. 

Berners-Lee úgy gondolja, elsősorban rajtunk múlik, hogy a web mindenki számára jó hely legyen, ehhez azonban a technológiát formáló cégek és emberek figyelmére van szükség, legyen szó ügyvezetőkről, mérnökökről, akadémikusokról vagy éppen hivatali személyekről. A nagy cégek és a kormányzatok feladata szerinte tenni valamit. Azonnal intézkedni kellene a nők felét a világhálótól távol tartó digitális megosztottság ügyében (drága a technológia vagy nem rendelkeznek a használathoz szükséges ismeretekkel), tenni valamit az online biztonságért, ami egyre csak romlik a fentebb említett tényezők miatt. Emellett szerinte a mesterséges intelligencia-alapú rendszereket is rosszul tervezték meg, mivel azok csak súlyosbítják a diszkriminációt. Mindez pedig különösen érdekes olyan időkben, amikor a koronavírus miatt sokan otthonról kényszerülnek dolgozni és tanulni, az internet pedig fontosabb, mint máskor. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.