Hirdetés

Tíz éve nem fogyott olyan kevés okostelefon, mint most



|

Zuhanórepülésben a mobilok piaca, csak egyetlen gyártó áll ellen a negatív trendnek.

Hirdetés

A 2022-es és a 2023-as év szinte a fogyasztói technológiai szektor összes szereplője számára viharosan alakult, a pandémia lecsengése és az orosz-ukrán háború által is nagyban befolyásolt gazdasági bizonytalanságok ugyanis alaposan hazavágták a vásárlói kedvet, legyen szó fizikai termékekről vagy digitális szolgáltatásokról.

Ennek következményeként a PC-k és az azokhoz kapcsolódó hardverek forgalma mellett az okostelefonos piac is komoly gyomrosokat kapott, a legújabb számok viszont még ezzel együtt is megdöbbentőek.

A Canalys friss kimutatása alapján ugyanis a második negyedévben, vagyis az április-május-júniusi időszakban hajmeresztő 22%-kal csökkent az okostelefonos eladások mennyisége az előző év azonos időszakához képest, ami az elemzőcég szerint 10 éve nem látott mélypontot jelent.  

Hirdetés

A gyártók erősorrendjét tekintve továbbra is az Apple, a Samsung és a Motorola állnak az élen, de ők is 20, 27 és 25%-os visszaesést könyvelhettek el.

A mínuszokkal kidekorált táblázatra pillantva feltűnő, hogy csupán egyetlen szereplő, a Google produkált pozitív eredményt: a vizsgált időszakban valamilyen okból 59%-kal több fogyott a Pixel-mobilokból, mint 2022 harmadik negyedévében, ám a keresőóriás még így is csak szerény, 2%-os piaci részesedést tudhat magáénak.

A legnagyobb visszaesést az "Egyéb" kategóriánál láthatjuk, amely 43%-al kevesebb eladást produkált. Ebbe a csoportba jellemzően az olcsóbb modellekkel versengő kínai gyártók tartoznak. Ehhez kapcsolódóan a Canalys rámutatott, hogy a mobilok átlagos eladási ára 663-ról 738 dollárra emelkedett, ami azt jelzi, hogy elsősorban a drágább modellekre koncentrálódik a megmaradt kereslet.

Ha minden az előrejelzések szerint alakul, akkor 2023-at 12%-os visszaeséssel zárja majd az okostelefonos piac, 2024-től viszont ismét emelkedőbe vált a mérleg. A Canalys a következő négy évre 3, 7, 2 és 1%-os gyarapodást jósol a szektornak, de még a 2027-es forgalom sem fogja elérni a 2021-es csúcsévben mért eladásokat. Az adatok ugyan az észak-amerikai piacra vonatkoznak, de az európai és a globális trendekre nézve is árulkodóak lehetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.