Hirdetés

Tomboló porördög hangját rögzítette a Perseverance marsjáró



|

Lenyűgöző hangfelvételen elevenedik meg a vörös bolygó egyik jellegzetes időjárási jelensége.

Hirdetés

A csúcstechnológiás szenzorokkal felvértezett Perseverance (Kitartás) marsjáró tavaly februárban landolt a Föld szomszédján, egész pontosan a Jezero-kráterben, ahol az élet nyomait kutatva kőzetmintákat gyűjt és széleskörű méréseket végez.

A küldetés kezdete óta a 2,7 milliárd dollárból elkészült szonda már közel 370 ezer fotóval szolgált a vörös bolygóról, most pedig egy egészen különleges anyagot küldött haza: egy marsi homokvihar, egy úgynevezett porördög (dust devil) hangját.

Hirdetés

Ez a Földön is előforduló időjárási jelenség akkor jön létre, amikor a talaj felmelegedése felfelé irányuló, forgó jellegű légmozgást generál. Az így kialakuló örvények gyakorinak számítanak a Marson, és egészen hatalmas tölcséreket formázhatnak. Szeptember 27-én épp a Perseverance felett haladt át egy ilyen tomboló ördög, melynek méretét a tudósok 118 méter magasra és 25 méter szélesre becsülik.

A Perseverance mikrofonját néhány naponta, mindössze 3 percre kapcsolják be, így a kutatók szerint csupán 1 a 200-hoz volt az esélye, hogy elkészül az alábbi 11 másodperces felvétel a szondát lerohanó porvihar hangjáról. A fedélzeti mikrofon ugyanazon a sávszélességen rögzít, amelyen az emberi fül is érzékel, ezért a hang pontosan úgy szólal meg, amilyennek mi is hallanánk, ha a Perseverance mellett álltunk volna.

A széltölcsér közeledését fotókon is megörökítette a marsjáró, melyeket az eseményről szóló tanulmány részeként tettek közre a Nature című tudományos folyóiratban. A hanganyag elemzésével a szakértők képesek voltak megszámolni a Perseverance-nak ütődő részecskék mennyiségét, így felbecsülhetetlen értékű adatokra tettek szert a marsi porördögök összetételéről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.