Hirdetés

Öt hiba, ami idő előtt tönkreteszi a fülhallgatód



|

Folyton elromlik, torzít vagy recseg a fülhallgatód? Akkor van egy rossz hírünk: nagy eséllyel te vagy a probléma forrása. Megmutatjuk, hogyan vigyázhatsz fülesedre.

Hirdetés

Ha te is azok közé tartozol, akik évente elfogyasztanak egy-két fülhallgatót, akkor érdemes átgondolnod, hogy mit csinálsz rosszul: egy középkategóriás modell rendeltetésszerű használat mellett simán ki kell, hogy bírjon öt évet, vagy akár még többet is. Ha ennél gyakrabban van gondod, akkor könnyen lehet, hogy te okozod azt. Megmutatjuk a leggyakoribb hibákat, és adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tudod elkerülni őket.

1. Nem tartod tisztán a fülhallgatót

Legyen szó bármilyen modellről, a rendszeres karbantartás fontos, ami ez esetben a rendszeres tisztítást jelenti. Teljesen mindegy, hogy TWS fülesről vagy fejhallgatóról van szó, a kosz örök probléma forrása lehet. A TWS fülhallgatóknál a por önmagában képes eltömíteni az apró rácsokat, ám ennél is nagyobb probléma, hogy testünk sem kíméli: fülzsírral és izzadtsággal találkozik. A fülzsír nem egy olyan dolog, amit szívesen néz az ember, és jó okkal: a sárgás-barnás ragacs tényleg gusztustalan látványt nyújt akár fehér, akár fekete felületen. A látvány azonban csak a kisebb probléma, a nagyobb gond az, hogy állaga miatt elég körülményes letisztítani a fülhallgatóról úgy, hogy még véletlenül se ragadjon be a rácsok közé. Ha ugyanis ezt megteszi, akkor onnan már elég körülményes kivarázsolni - szétszerelés nélkül sokszor nem is lehetséges.

Hirdetés

A fülzsírral és úgy általánosságban a kosszal van még egy harmadik gond is; ha nem tisztítod le a fülhallgatóról, mielőtt beteszed a tokba, akkor idővel felgyülemlik ott, és ha csak néhány tizedmilliméterrel megemeli a kütyüt, lehet hogy már a töltés sem fog működni.

A legkönnyebben azokat a fülhallgatókat lehet tisztítani, amelyek IPX7 tanúsítvánnyal rendelkeznek, hiszen ezeket akár víz alá téve is lemoshatod. A többség azonban nem ilyen, esetükben külön megvásárolható tisztítószerszámokkal, vagy akár fogpiszkálóval is próbálkozhatsz - tűvel ne tedd, mert az könnyen megkarcolhatja a műanyagot. Tisztítás előtt a szilikonpárnákat vedd le, ezeket elmoshatod vízzel. Arra viszont figyelj, hogy teljesen megszáradjanak, mielőtt visszateszed őket a fülhallgatóra.

A fejhallgatók esetében elsősorban nem a fülzsír, hanem az izzadság és a bőrön/hajon természetes állapotban is meglévő zsír okoz problémát, ami a fülpárna szövetborításának elszíneződéséhez, bőr esetén pedig repedezettséghez vezethet. Ez idővel elkerülhetetlen, és ilyenkor már csak a fülpárna cseréje segíthet, viszont a rendszeres tisztítás jelentősen meghosszabbíthatja az élettartamot.

2. Nem veszed figyelembe az IP-érték korlátait

Az előző pontban már érintettük a vízállóság problémáját; az IP-érték adja meg azt, hogy egy-egy modell bírja-e valamilyen mértékig a vizet vagy sem. A fülhallgatóknál az IP-érték jellemzően IPX4, IPX5, IPX7 vagy IPX8, hiszen ha a hang kijön valahol (márpedig kijön), akkor ugyanott a por is be tud menni. Sokan sajnos abba a hibába esnek, hogy ha bármilyen IP-jelölést látnak, akkor alapnak veszik, hogy a kütyü vízálló. Pedig az IPX4 és IPX5 csak cseppállóságot jelent, a vízbe merítést ezek a fülhallgatók nem bírják. Sőt, mosásnál is nagyon óvatosan kell eljárni, hiszen az IPX4 védelem csak a fröccsenő víz ellen nyújt ellenállóképességet, az IPX5 pedig a gyenge vízsugárral szemben - ha megnyitjuk a csapot, és alátesszük a fülhallgatót, akkor hatástalan.

Sporttevékenységhez (konditerem, víz melletti sport, futás) IPX7 vagy IPX8-as védelem ajánlott - és érdemes ezen csoporton belül is olyan típust választani, amit kifejezetten sporthoz fejlesztettek ki. Ezeknek a fülhallgatóknak speciális bevonata van, amely megvédi az anyagokat az izzadtságcseppek káros hatásától.

Nem árt tudni azt is, hogy az IP-jelölés mire vonatkozik: a fülhallgatókra biztosan, a tokra viszont - egy-két kivételtől eltekintve - jellemzően nem. Tehát a tokra az átlagosnál jobban kell vigyázni!

3. Nem használsz tokot

Ha már a toknál tartunk, ez egy olyan kiegészítő, amit nemcsak érdemes, hanem egyenesen kötelező is használni. TWS füleseknél persze nem is lehet máshogy, hiszen a tok az, ami az akkumulátorok újratöltéséről gondoskodik. Viszont használaton kívül érdemes a vezetékes fülhallgatókat, illetve a fejhallgatókat is tokban tartani. Ez nemcsak magát a fülhallgatót, hanem a kábelt is védi - ami főleg akkor fontos, ha a kábel nem cserélhető, hanem fix. (Sok Bluetooth fejhallgatót lehet vezetékkel is használni, ezeknél a típusoknál a jack- vagy USB-kábel mindig levehető.)

Miért fontos tokban tárolni a fülhallgatót? Azért, hogy a kábel ne gubancolódjon össze. Te is érezted már úgy, hogy a kábel magától csavarodik, igaz? Nos ez tényleg így van, a belső szerkezet miatt a kábel természetes pozíciója "feltekert" állapotban van. Ezért a leghosszabb élettartamot akkor tudod neki biztosítani, ha az ujjaid köré nem túl feszesen feltekered a kábelt, és úgy teszed be egy - lehetőleg kemény(ebb) - tokba. Vigyázz, hogy a feltekerés ne legyen szoros! A tok kiemelten fontos, ha utazáshoz viszed magaddal a fülhallgatót.

4. A kábel kényes jószág

Sokan követik el azt a hibát is, hogy durván bánnak a kábellel. Hiába vastag a borítás, hiába minőségi a kábel, ha a csatlakozó után rögtön egy 90 fokos kanyar következik, vagy a zsebben lévő mobilhoz csatlakozva folyamatos a súrlódás, akkor az idő előtti elhasználódás garantált. Ezenkívül figyelni kell arra is, hogy amikor kihúzod a kábelt a csatlakozóból, akkor mindig a csatlakozónál fogva tedd ezt, ne pedig úgy, hogy a kábelt rángatod. Ha ezekre nem figyelsz, egy belső forrasztás elengedhet, a kábel elszakadhat - akár úgy is, hogy ennek semmilyen külső jele nem mutatkozik, azaz maga a kábel kívülről sértetlennek tűnik.

Kábeles fülhallgatóban "aludni" tilos, mert életveszélyes - nyilván senki nem is alszik szándékosan úgy, hogy felteszi a fülhallgatót. Ha azonban gyakran előfordul, hogy elalszol az esti filmnézés közben, akkor jó ha tudod, hogy ezzel a kábelt is jó eséllyel gyorsan ki fogod készíteni. Alvás közben akaratlanul is rá fogsz feküdni a kábelre, és meg is fogod feszíteni; egyik sem tesz jót a belső felépítésének.

5. Túl hangosan használod

A fülhallgatók nem szeretik, ha rendszeresen túl magasra állítod be a hangerőt; a hangot ezek a kütyük rezgésekkel állítják elő, és értelemszerűen minél nagyobb hangerőt állítasz be, annál nagyobb rezgések szükségesek. Ez pedig idő előtti elhasználódáshoz vezet. Először azt fogod észrevenni, hogy bizonyos frekvenciatartományok kiesnek, később rezgések, recsegések és más hibák fognak behallatszani. Szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy a membrán elszakad, és a fülhallgató teljesen felmondja a szolgálatot.

Fontos megjegyezni ugyanakkor azt is, hogy a hangerőt nemcsak a fülhallgató megóvása érdekében ajánlott alacsonyan tartani, hanem azért is, mert ezzel megelőzheted az idő előtti halláskárosodást is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.