Hirdetés

Történelme során először létesített az emberiség depót a Marson



|

Példa nélküli tettet hajtott végre a Perseverance marsjáró.

Hirdetés

A 2,4 milliárd dollárból felépített Perseverance marsjáró már 712 napja kalandozik a Jezero-kráter valaha vízzel borított területén, az egyik legfontosabb feladata pedig a környék kőzetmintáinak begyűjtése, melyek kapcsán a tudósok azt remélik, hogy bizonyítékkal szolgálhatnak a vörös bolygón korábban jelen lévő életre, s ezzel együtt a Föld kialakulásáról is többet tudhatunk meg belőlük.

A fúrással kivont mintákat a Mars Sample Return néven futó küldetés fogja visszahozni a Földre valamikor a 2030-as évtized első felében, most pedig a Perseverance egy rendkívül fontos feladatot teljesített az ehhez vezető úton.

A NASA nemrég számolt be róla, hogy a marsjáró végzett a Mars Sample Return misszió tartalékmintáinak felhalmozásával, s ezzel kvázi létrehozta az emberiség első olyan depóját, amely egy idegen bolygón található.

Hirdetés

Itt persze nem egy dobozra, vagy egy épületre kell gondolni: a 18 cm-es titán csövekben őrzött mintákat a Three Forksnak hívott övezet különböző pontjain helyezték el, pontosan dokumentálva a pozíciójukat, hogy akkor is megtalálhatók legyenek, ha belepi őket a marsi por.

A Perseverance összesen 10 vételi ponton helyszínenként két adag mintát gyűjtött: az egyiket maga a marsjáró tárolja, a másikat pedig a felszínen helyezte el, így ha a minták Földre szállításakor valamilyen okból nem sikerülne a roverből kinyerni a csöveket, a felszíni raktárkészlet biztosítja az alternatív megoldást. A hátrahagyott csövek egymástól 10-15 méterre sorakoznak, vagyis a kráteren belül már nem kell nagy utat megtenni értük.

"A misszió tudósai úgy vélik, hogy a vulkáni és üledékes kőzetmagok kiváló keresztmetszetet adnak a Jezero területén röviddel a kráter majdnem négymilliárd évvel ezelőtti kialakulása után lezajlott geológiai folyamatokról."

- írja a minták jelentőségéről a NASA közleménye. A kőzetek felhalmozásával azonban messze nincs vége a Perseverance munkájának, a marsjáró ugyanis máris úton van a Jezero-kráter egykori folyódeltájának északi részére, ahol olyan köveket fog vizsgálni, amelyeket a tudósok szerint a bolygó távolabbi részeiről szállíthatott ide a rég eltűnt víz. Ezek elemzésével a NASA a Perseverance számára elérhetetlen területek geológiai folyamataiba is bepillantást nyerhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.