Hirdetés

Trump már globális TikTok és WeChat tiltást akar, az Apple is bukhat rajta



|

Úgy tűnik, ha az amerikai kormányzat rászáll valamilyen technológiai területre, addig ugrál rajta, amíg mozog. A kínai appokat már világszerte fojtaná meg Donald Trump.

Hirdetés

Már szinte naponta jön valamilyen új ötlet az amerikai kormányzattól arra vonatkozóan, mi történjen az általuk kémkedéssel és veszélyes adatkezeléssel vádolt kínai appokkal kapcsolatban. A célkeresztbe leginkább a TikTok és a WeChat alkalmazásokat fogták be, és már az eddigi intézkedések is elég rigorózusak voltak, most viszont még az eddigieknél is szigorúbb hangnemre vált a Trump-adminisztráció. Csak aztán nehogy visszafelé süljön el a dolog...

Hirdetés

Az eddig tudható információk szerint az elnök egy rendeletben 45 napot adott arra, hogy a TikTok találjon egy új, teljes egészében amerikai tulajdonost, máskülönben az alkalmazás mindennemű használatát és forgalmazását megtiltja az Egyesült Államokon belül. Egy új értesülés szerint azonban valami olyasmivel is kiegészült a fenyegetés, amit a Huawei ellen vetett be legutóbb a kormány, miszerint már nem csak amerikai cégek nem kereskedhetnek a kínai telekom-óriással, de mások sem adhatnak el nekik semmit, amiben amerikai technológia található.

A hírügynökségek által megszellőztetett tervezetek szerint most a TikTok és a WeChat tiltása azzal is kiegészülhet, hogy amerikai cégek a világ más területein sem tehetik elérhetővé a kérdéses alkalmazásokat, valamint bonyolíthatnak ezekkel kapcsolatos bárminemű tranzakciót. A szigorítás külön kitér arra, hogy az Apple-nek el kell távolítania a kínai App Store-ból is a nemkívánatosnak minősített appokat. Jogilag ez persze azt jelentené, hogy ugyanígy a Google-t is kényszeríthetik arra, hogy a Play Store kínálatából globálisan vegyék ki a kínai alkalmazásokat.

A dokumentumban az szerepel indoklásként, hogy ezzel a húzással anyagilag ellehetetlenítenék a TikTok mögött álló ByteDance, valamint a WeChatet üzemeltető Tencent vállalatokat, amelyek így nem lesznek képesek az állítólagos kémkedési tevékenységük folytatására.

Elemzők szerint azonban, Trump más hasonló kirohanásaihoz hasonlóan ez is visszafelé sülhet el, konkrétan amerikai gyártóknak kárt okozva. A WeChat például Kína legnépszerűbb azonnali üzenetküldő appja, ezért ha kikerül az amerikai cégek által üzemeltetett alkalmazásboltokból, a helyi felhasználók inkább nem vásárolnak tőlük készülékeket sem. Az Apple mobiljain eleve nem is lehet semmilyen más alkalmazásboltot elérni, csak az App Store-t, tehát ha onnan eltűnik a WeChat, Kínában iPhone-ok helyett sokan olyan mobilokat vásárolnak majd, amelyekre egyéb forrásból továbbra is elérhető marad a csevegő. Az Apple-ügyekben hiperbennfentes Ming-Chi Kuo szerint ez akár 25-30 százalékos csökkenést is jelenthet az iPhone-ok kínai eladásában.

Emellett a WeChat a világ más tájain is egyre népszerűbb, szóval nem csak Kínát érintené a forgalom csökkenése, és persze azokat a dühös tiniket is számítsuk bele a járulékos veszteségbe, akik a TikTok eltűnése miatt vennének olyan mobilt, amelyre a videómegosztó alkalmazást továbbra is fel tudják telepíteni.

A TikTok felvásárlása azóta is napirenden van, olyan nevek jelentkeztek be érte, mint a Microsoft vagy a Twitter, de a WeChat eladásáról egyelőre nem nyilatkozott a Tencent, ezzel a szolgáltatással tehát még lesz néhány köre az amerikai kormányzatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.