Hirdetés

Már hivatalos: Donald Trump a TikTok mellett a WeChatet is betiltotta, csak amerikai kézben élhetnek tovább



|

45 napja van a kínai tulajdonosoknak, hogy amerikai cégeknek adják el az appokat, különben a TikTok és a WeChat is tiltott lesz Amerikában.

Hirdetés

Ahelyett, hogy megoldódna a TikTok helyzete, egyre csak bonyolódik, és úgy tűnik, hogy az amerikai kormány tényleg hadjáratot hirdetett azon kínai cégek ellen, amelyek szerinte a kínai kormány számára kémkednek. Miután a ZTE-t és a Huawei-t elűzte Amerikából és az amerikai partnerektől most a "kisebb" vállalatokon a sor. Azután, hogy bejelentette, betiltja a TikTokot, végül hajlandó volt lehetővé tenni, hogy egy nagy és megbízható amerikai cég megvásárolja a TikTokot (az egészet, nem csak az amerikai működést), ezért cserébe viszont a vételár nagy részét az amerikai kormány kell, hogy kapja. Ha nem így lesz, akkor 45 napon belül betiltja a TikTokot. És a legutóbb kiderült, hogy már a WeChatet is

Hirdetés

Donald Trump aláírta a legújabb elnöki rendeletet, amely értelmében Amerikában beszüntetik a TikTok és a WeChat működését, amennyiben 45 napon belül ezek nem kerülnek amerikai céghez. Amerika szerint minderre nemzetbiztonsági okokból van szükség, mert a fejlesztők potenciális biztonsági kockázatot jelentenek, a felhasználók adatait Kínában lévő szervereken tárolják, és valószínűleg kapcsolataik vannak a kínai kormánnyal. 

Míg a Huawei számára nem enged Trump, addig a ByteDance menekülőt kap: tovább működhet Amerikában a TikTok, ha eladják azt egy amerikai cégnek, és a bevétel jelentős részét az amerikai pénzügyminisztérium kapja meg. 

A TikTok rajongói számára jó hír lehet, hogy a Microsoft még mindig nem tett le azon szándékáról, hogy megvegye a TikTokot. Az ügy folytatásaként azonban mindenkit meglepett a most érkezett elnöki rendelet, amely kimondja, hogy a kínai óriás Tencent tulajdonában lévő WeChat is hasonló sorsra jut, vagyis be lesz tiltva, ha nem kerül 45 napon belül amerikai tulajdonoshoz. Itt ráadásul külön kitértek a WeChat pénzküldő funkciójára is. 

A 45 napos határidő egyébként szeptember 15-én ját le, eddig van ideje a kínai cégeknek, hogy amerikai vevőt találjanak vagy kivonuljanak az amerikai piacról. Kína persze nem veszi mindezt jó néven, a feszültség tovább nő a két ország között, egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy milyen következményekkel.

Valószínűleg az amerikai cégek innentől kezdve nagy versenyhátrányban lesznek Kínában, ami az Apple számára is elég rossz hír. Egy szabadalmi perben már meg is támadták, és ha az almás cég veszít, akkor majdnem minden termékét kitiltják majd Kínából. Azt pedig még az Apple is elég komolyan megérezné a működésén, gigantikus árbevétel és nyereség ide vagy oda, az egyik legnagyobb piaca Kína a cupertinói vállalatnak (és persze más amerikai cégek is igen rosszul járhatnak). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.