Hirdetés

Új korszak indul a Xiaominál: búcsúzik a MIUI operációs rendszer



|

Közel 15 év után vált új platformra a népszerű kínai gyártó.

Hirdetés

A Statcounter szeptemberi adatai alapján a Xiaomi jelenleg a világ harmadik legnépszerűbb okostelefonmárkája, ami nem kis teljesítmény egy mindössze 13 éves cégtől, miközben olyan játékosok morzsolódtak le, vagy már csak alig vannak jelen a versenyben, mint az LG, a HTC vagy a Sony.

A 2010-ben alapított márka sikerében nemcsak a kedvező ár-érték arány, hanem az Android-alapú, gyors és letisztult MIUI operációs rendszer is szerepet játszott, ám a gyártói és a felhasználói igények annyira megváltoztak az előző évtized kezdete óta, hogy most itt az idő tiszta lappal indulni.

A Xiaomi globális alelnöke, Alvin Tse az X közösségi oldalon harangozta be, hogy a hamarosan érkező Xiaomi 14 csúcstelefonokkal együtt egy vadonatúj operációs rendszer, az előre telepített HyperOS is színre fog lépni, amely a jól bejáratott MIUI utódja lesz.

Hirdetés

Az új platform az IoT-eszközökkel való konnektivitást helyezi fókuszba, az elődnél megszokott gördülékeny működést biztosítva.

A vállalat vezérigazgatója, Lei Jun a Weibón tette hozzá, hogy 2017 óta dolgoznak egy olyan platformon, amely integrált rendszerkerettel támogatja a kapcsolódó eszközöket és szolgáltatásokat. Ez azért válhatott indokolttá, mert az évek során a Xiaomi elképesztően széles termékpalettát épített ki, ezeket pedig most szeretnék mélyebben összeboronálni az okostelefonokkal.

Jun azt is elárulta, hogy a HyperOS az Android és a saját fejlesztésű Vela rendszer integrációján épül, egyéb részletek viszont nem derültek ki, ahogy képernyőfotókat sem kaptunk. Az új mobil OS a Xiaomi 14-szériával együtt debütál majd, ami e sorok születéséig nem kapott hivatalos leleplezési dátumot, így csak annyit tudni, hogy valamikor a következő hetek-hónapok során kerülhet sor a bemutatójára.

Nem a Xiaomi az első kínai gyártó, amely a külső eszközök konnektivitására helyezi a hangsúlyt: a Huawei által kifejlesztett, szintén Android-alapú HarmonyOS ugyanerre a témára van kihegyezve, ám ez a Google-szolgáltatások hiányzó hivatalos támogatása miatt nem igazán tud a világpiacon versenyezni. A HyperOS azonban ugyanezt hozhatja el, de az Android minden előnyével együtt, így izgatottan várjuk, mit villant a Xiaomi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.