Hirdetés

Újabb ország tehet keresztbe az Apple-nek



|

Európa és az Egyesült Államok után egy újabb nagy piacon pécézték ki maguknak a szabályozó hatóságok az Apple-t.

Hirdetés

Az Apple még a 2012-es iPhone 5-tel mutatta be a korábbi, 30 pines csatlakozóját felváltó Lightning szabványt, amely az elődjénél nagyobb kényelmet és jobb teljesítményt kínált az almás készülékek hálózati töltőre vagy számítógépre való csatlakoztatásakor.

A cupertinóiak egész eddig sikerrel megúszták, hogy átálljanak az időközben univerzálissá váló USB-C portokra, amit nem annyira az ösztönös különcködés, mintsem a Lightninggal ellátott kiegészítők értékesítéséből és a levédetett szabvány használatáért szedett licencdíjakból származó bevétel motivált. A történet végére aztán az EU tett pontot, amikor nemrég döntött róla, hogy 2024-től elektronikai eszközök széles körében írja elő az USB-C használatát.

Hirdetés

Azóta már az Egyesült Államok Kereskedelmi minisztere is lobbizni kezdett a Lightning kiszorításáért, most pedig Brazíliában indult egy erre irányuló kezdeményezés. A tecnoblog szerint a több mint 200 milliós lakosságú ország távközlési hatósága, az Anatel javaslatot tett arra, hogy a Brazíliában értékesített összes okostelefont kötelező legyen USB-C porttal szállítani.

A telekommunikációs ügynökség indoklása szerint ez egyszerre szolgálná a felhasználók kényelmét és az elektronikai hulladék csökkentését. Ez lényegében megegyezik az európai érvekkel, az EU-s döntéshez képest viszont fontos különbség, hogy az Anatel indítványa csak az okostelefonokra vonatkozik, és azokra a modellekre sem lenne érvényes, amelyek kizárólag a vezeték nélküli töltésre hagyatkoznak. A javaslat jelenleg a nyilvános meghallgatási fázisnál tart, melynek keretében augusztus 26-ig a brazil állampolgárok és a technológiai vállalatok is elküldhetik a véleményüket a hatóságnak. Ha végül tényleg megszületik a törvény, legkorábban 2024 július 1-től léphet érvénybe az USB-C brazíliai használatára vonatkozó kötelezettség.

Az Apple szempontjából ugyanakkor ez nem sokat számíthat, mivel az Európai Unió 2024 őszétől írja elő a váltást, így a cupertinóiak valószínűleg mindenképp meglépik a dolgot, vagy ellenkező esetben kénytelenek lennének külön Lightninggal és USB-C-vel szerelt iPhone-variánsokat gyártani. Korábban többen is pletykálták, hogy az almás cég egyből a fizikai port nélküli csatlakozóra ugrik, a legfrissebb szivárgások szerint viszont nem fogják elbliccelni USB-C-s átállást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.