Hirdetés

Van, ahol már robotautókkal járőrözik a rendőrség



|

A rend és biztonság fenntartásában segítő elektromos önvezető autók akár 15 órát is mennek egy töltéssel.

Hirdetés

Dubaj, az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa egy vadonatúj AI-vezérelt technológiai műremeket állít csatasorba a bűnüldözés égisze alatt. Az Amerikai Egyesült Államokban a kaliforniai Waymo és a San Francisco-i Cruise ugyan már állított önvezető technológiával támogatott járművet a közösség szolgálatába, de az arab városállam az első, amelyik rendészeti feladatokra is használja azt.

A helyi rendőrség nemrégiben jelentette be szándékát az önvezető járőrautó forgalomba állításáról. Az autonóm jármű ugyan már készen áll, de további teszteléseket igényel az élesben végzett munka előtt.

Hirdetés

A 65 mérnök által 5 éven keresztül fejlesztett robotautó egy újabb bizonyítéka annak, hogy a közel-keleti ország pénzt, paripát nem sajnálva igyekszik modernizálni az állam közületeit. A teljesen elektromos önvezető autó jövő ilyenkor fogja felvenni a szolgálatot Dubaj lakott területein a héten elhangzott tájékoztató szerint.

Az önvezető járőrautó akkumulátora akár 15 óra üzemidőre is képes egy töltéssel, de nagy autósüldözéseket nem kell várnunk tőle, hiszen legfeljebb 7 kilométert képes megtenni óránként. Precíz, 360 fokban működő fedélzeti kamerája arcfelismerő funkcióval is támogatja a rendvédelem munkáját, a beépített AI-modul pedig a gyanús viselkedést hivatott kiszúrni. Ha a jármű gyanús tevékenységet vagy konkrét bűnesetet észlel, azonnal jelentés küld a központnak, hogy haladék nélkül megszervezhessék az emberi reakciót. 

A jármű megrendelésre készült és egyedileg gyártották le. Minden kerék külön kormányozható és fékezhető, ami egészen egyedi manővereket is lehetővé tesz: Így tud oldalirányú vagy akár fánkszerű mozgást is végezni. Menet közben is egészen csendes, alig hallani valamit.

Egyébként nem ez a dubaji rendőrség első ilyen projektje. Néhány éve megalkották a "robotzsarut", ami rendészeti feladatra kevéssé alkalmas ugyan, de tájékoztató, forgalomirányító feladatokat képes ellátni. Egyébként a városállam tűzoltói is kaptak már high-tech kütyüket a munkájuk végzéséhez néhány éve: 20 jetpacket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.