Hirdetés

Van olyan ország, ahol nagyon komolyan veszik, hogy a fiatalok ne férjenek hozzá a közösségi médiához



|

Komoly büntetésekkel szembesülhetnek a szabályokat megszegő platformok.

Hirdetés

Míg az amerikaiak nemrégiben szigorítottak, ezzel pedig kitiltották a 14 éven aluliakat a közösségi médiából, most a britek is bekeményítenek ezen platformok életkor-ellenőrzésének tekintetében. Amennyiben egy közösségi oldal nem felel meg az új szabályozásoknak, komoly retorziókban részesülhet, ezzel pedig elveszítheti az összes fiatal felhasználóját - adta hírül a BBC.

A brit médiahatóság, azaz az Ofcom, nemrégiben közzétette a gyermekek biztonságára vonatkozó szabályozásának tervezetét, ami arra kötelezi a nagyobb közösségimédia-platformokat, hogy hozzanak szigorúbb intézkedéseket a felhasználóik életkorának ellenőrzése érdekében. Mindemellett a brit médiahatóság azt is elvárja az üzemeltetőktől, hogy úgy módosítsák algoritmusaikat, hogy azok kerüljék a gyerekeknek ajánlott káros tartalmak közvetítését.

Az Ofcom vezetője, Melanie Dawes elmondta, hogy minden olyan platform, amely megszegi a korábban említett elvárásokat, komoly következményekkel szembesülhet. Úgy nyilatkozott, a szabályszegő vállalatokat "megnevezik és megszégyenítik", mi több, az adott platform korhatárát is kitolhatják, ami jelentős felhasználóbázistól fosztaná meg az oldalakat.

Hirdetés

Felmerül a kérdés, hogy a cégek hogyan s miként tudják majd teljes pontossággal ellenőrizni a felhasználóik életkorát, elvégre a rendszerek eddig egészen egyszerűen, komolyabb erőfeszítések nélkül megkerülhetők voltak.

Bár a nagyobb platformokra 14 éves kor alatt elvileg nem lehet regisztrálni, az Ofcom felmérései rámutattak, hogy a 13 év alattiak több mint fele használ közösségi médiát, ami komoly kérdéseket és megfontolásokat vet fel a szabályozás relevanciájának tekintetében. Jelen állás szerint a tervezetben foglaltak 2025 második felében léphetnek érvénybe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.