Hirdetés

Ilyen se volt még: hackerek egy e-mail szolgáltató minden adatát törölték



|

Nem csak betörtek a céghez, de az összes felhasználó összes levele, 18 évnyi adat ment a levesbe. Igen, még a biztonsági mentések is.

Hirdetés

Milyen érzés lenne, ha reggel benéznél a levelezésedbe, és az összes levél, amit életedben küldtél vagy kaptál, nyomtalanul eltűnne? És az milyen lenne, ha mindenki mással is ez történt volna, aki ugyanezt a szolgáltatást használja? Nos, az amerikai VFEmail szolgáltatónál megtörtént az, ami minden internetes cég legdurvább rémálma még úgy is, hogy a különféle hacker-betörések és adatszivárgások már kezdenek mindennapossá válni világszerte. A céget ért kibertámadás a lehető legsúlyosabb eredménnyel járt, ami valaha megtörténhetett.

Hirdetés

Bár Magyarországon bizonyára nem sokan ismerik, a VFEmail sokak kedvence az óceán túlpartján, méghozzá pont azért, mert az üzemeltetők ingyenes, de biztonságos, garantáltan vírusmentes szolgáltatást ígértek, amelyet ráadásul mindenki saját kedvenc kliensével használhatott. A céget 2001-ben indították el, pont egy levelezőrendszereken keresztül terjedő vírus, az "ILOVEYOU" féreg megjelenése után, mivel akkoriban a vírusszűrés még semmilyen e-mail szolgáltatónál nem volt a rendszer alapértelmezett része. Szóval pont ezért (is) irtózatos nagy pofon a mostani eset.

Ahogy azt a céget alapító Rick Romero Twitteren is megerősítette, hackerek törtek be a rendszerükbe, és nem elégedtek meg azzal, hogy más esetekhez hasonlóan adatokat szipkázzanak át magukhoz - sőt, azt egyelőre nem is lehet megállapítani, megszereztek-e bármit. Ugyanis a támadók nemes egyszerűséggel leformáztak minden háttértárat, ami a szolgáltatáshoz kapcsolódik, ebbe beleértve az összes biztonsági mentést tartalmazó egységet is. Szóval a VFEmail ügyfelei egyik napról a másikra az összes levelüket, csatolmányukat, címüket és jogosultságukat elveszítették, és a jelek szerint nincs is remény arra, hogy bármilyen módon vissza lehessen állítani ezekből bármit.

A betörést ugyan észrevették, amikor leálltak a szolgáltatás szerverei, ám már csak akkor sikerült megállítani a folyamatot, amikor a hackerek a fő tárolókat teljesen leformázták és a backup meghajtók felével is végeztek. Épp ezért a kár a teljes rendszert érinti, így nem is helyreállítható.

Mindenesetre "nulláról" újraindították a szolgáltatást, a VFEmail ismét működik, de a felhasználóknak újra regisztrálniuk kell, és teljesen üres fiókkal találkoznak belépés után. Hogy mi lehetett a támadó motivációja, az egyelőre rejtély, hiszen zsarolóvírusok, vagy jelszavakat megszerző hackerek fenyegetőznek ugyan azzal, hogy ilyesmi lesz a vége, ha nem teljesítik a követeléseiket, de a cég állítása szerint semmi ilyesmire utaló jelzést nem kaptak az esetet megelőzően. Mostanáig annyit derítettek ki, hogy egy bolgár IP címet használt és két mesterjelszó használatával jutott be a cég belső rendszerébe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.