Hirdetés

Videón, ahogy az Apple Vision Pro headsettel műtenek meg valakit



|

Mint kiderült, az orvosok lehetnek az Apple méregdrága AR/VR kütyüjének leghálásabb felhasználói.

Hirdetés

Az Apple még februárban dobta piacra a 3500 dolláros Vision Pro headsetet, amely a borsos árcédulájáért cserébe a jelenlegi csúcstechnológiát képviselő megoldásokkal igyekszik brillírozni a virtuális- és kibővített valósághoz kapcsolódó műveletekben. Habár a rajtot kísérő tesztek szinte egyöntetűen dicsérték az eszköz képességeit, összességében sokaknak az volt a benyomása, hogy egyelőre nehéz megmondani, hol is lehet a helye a terméknek a mindennapjainkban.

Azóta viszont úgy tűnik, hogy nem is a gazdag hipszterek, hanem az egészségügyi szakemberek lehetnek a Vision Pro leglelkesebb felhasználói, a headset ugyanis a jelek szerint kiválóan teljesít, mint műtéti segédeszköz.

Hirdetés

A 9to5Mac a brazil média nyomán számolt be róla, hogy a Jaraguá Kórház orvosa, Bruno Gobbato nemrég sikeres artroszkópiás beavatkozást hajtott végre a Vision Pro segítségével egy rotátorköpeny-szakadást elszenvedett betegen. Az artroszkópia egy minimális sérülésekkel járó invazív beavatkozás, amikor is három kisebb lyukon keresztül egy monitorra kötött optikát és egy speciális harapó eszközt vezetnek a páciens testébe.

Az Apple Vision Pro ott jön képbe, hogy Gobbato doktor ezt használta monitor helyett, mivel a méregdrága almás headset egy filmvászon méretű, nagyfelbontású szimulált kijelzőn követhette az optika által küldött képet, valamint valós időben mutatta a páciens vizsgálati anyagait és az operációhoz szükséges 3D-modelleket. Mindezt pedig akár mi is megcsodálhatjuk, az orvos ugyanis filmet is forgatott a beavatkozásról.

Gobbato emellett a Vision Pro kameráinak dinamikatartományát is dicsérte. Elmondása szerint a headsetek műtéti felhasználásának komoly akadálya, hogy a beavatkozásokhoz szükséges erős fények által megvilágított területeken túl minden mást sötéten mutathatnak, az Apple által alkalmazott szenzorok viszont nem szenvednek ettől a jelenségtől.

A brazil doktor nem az egyetlen fehér köpenyes ügyfél, aki elégedett az eszközzel: a 9to5Mac szerint korábban már egy gerincműtét során is bevetették a Vision Prót, az ezt elvégző brit  idegsebész szerint pedig a visionOS-re fejlesztett alkalmazások teljesen megváltoztathatják a munkájukat. A jövőben tehát még akár további hasonló sztorikat is olvashatunk, annál is inkább, mivel az almás headset egyelőre csak az USA-ban kapható, így később jóval több helyre juthat el, mint eddig.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.