Hirdetés

Videós portré móddal, kisebb szenzorszigettel és képszerkesztési megoldásokkal támadhat az iPhone 13



|

Egy friss jelentés szerint korrekt, de nem forradalmi frissítésnek ígérkezik az almás mobilok következő generációja.

Hirdetés

Az iPhone 13-ról legutóbb néhány hete adtunk hírt, amikor a Wedbush elemzői világgá kürtölték, hogy menetrend szerint, azaz szeptemberben érkezhet Apple telefonjának új nemzedéke.

Ezúttal viszont egy tartalmasabb anyag látott napvilágot, a cupertinóiak ügyeiben meglehetősen járatosnak mondható Mark Gurman ugyanis nemrég szintén az iPhone 13-ról értekezett a Bloomberg hasábjain.

Hirdetés

Gurman szerint az új generáció alapvetően nem hoz forradalmi változásokat, vagyis marad a tavaly debütált, iPhone 4-et (a fiatalabbak kedvéért az iPhone 5-öt) idéző formanyelv, és új méreteket sem kapunk. Ezektől eltekintve viszont akadnak említésre méltó újdonságok is.

A legfontosabb talán, hogy az elemző szerint kisebb lehet a Face ID érzékelőit és az előlapi kamerát rejtő szenzorsziget, illetve végre tényleg debütálhat az évek óta pletykált mindig aktív kijelző és a gyorsabb képfrissítés is. Gurman ezzel egy platformra került a szintén megbízható forrásként kezelt Ming-Chi Kuóval, aki még márciusban írt arról, hogy az iPhone 13 Pro és a Pro Max 120 Hz-es, mindig aktív LTPO megjelenítővel érkezhet.

Ami pedig a funkciókat illeti, a Bloomberg újságírója szerint a kamera idén három nagy dobást tartogat. Az egyik a "Cinematic Video" néven emlegetett videós portré mód, amely a fényképes megfelelőjéhez hasonlóan elvileg automatikusan elmossa majd a hátteret.

A második fontos újítás a ProRes kodek támogatása lehet a videós felvételeknél, ami nagyobb szabadságot biztosít a filmek utólagos szerkesztéséhez. Ha valóban így alakul, az összhangban lesz a tavalyi fotós fejlesztéssel, a hasonló előnyöket kínáló ProRAW formátum támogatásával.  

Végezetül pedig a filterek szerelmesei is örvendhetnek, az Apple ugyanis állítólag egy vadonatúj képszerkesztési funkcióval készül, amivel olyan szűrőket adhatunk a fotóinkhoz, melyek csak a kép bizonyos elemein variálják meg a stílust.

Biztosat persze csak az őszi leleplezés után tudhatunk majd, de Gurman tippjei nagyjából összhangban vannak azzal, amire eddig számítottunk, hiszen az iPhone 12 dizájnváltása és a teljesen új iPhone 12 mini bemutatása után egy évvel kevesen várták, hogy az Apple egy eget rengető frissítéssel sokkolja a közönséget.

Ami viszont a korábbi pletykákat illeti, az elmúlt hónapok során volt már szó az ultraszéles látószögű lencse fejlesztéséről, töltésmegosztásról és 1 TB-os tárhelyről is, így akár egy Bingo-kártyával is beülhetünk majd a várhatóan szeptemberben esedékes leleplezés elé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.