Hirdetés

Visszakozik az Apple, mégsem nyírják ki az iPhone egy fontos funkcióját



|

A cupertinóiak még azelőtt visszavontak egy már bejelentett intézkedést, hogy ténylegesen végrehajtották volna.

Hirdetés

Valamikor a következő napok során kell megjelennie az iOS 17.4-es frissítésnek, amely az Európai Unióban érvényes digitális piacokról szóló jogszabály értelmében nagyobb szabadságot hoz az iPhone-t hajtó operációs rendszerre, lehetővé téve az App Store-ral rivalizáló alkalmazásboltok, külsős fizetési csatornák és az alternatív böngészőmotorok használatát.

Az utóbbi kapcsán az Apple néhány hete úgy nyilatkozott, hogy emiatt kénytelen megszüntetni a tisztán interneten keresztül, telepítés nélkül futó progresszív webalkalmazások (PWA) támogatását, mivel a harmadik féltől származó motorokon nem tudja azt a biztonságot garantálni, amit szeretne. A döntés viszont nagy felháborodást szült, a cupertinóiak pedig most váratlanul visszakoztak az ügyben.

Hirdetés

Az almás cég ugyanis nemrég hivatalos közleményben tudatta, hogy mégsem fogja letiltani a webes alkalmazásokat, amelyek az eddigi terv szerint a jövőben szimpla böngészős lapként futottak volna, elveszítve az olyan funkciókat, mint az értesítési jelvények kezelése vagy a teljes képernyős kezelőfelület.

"Kaptunk olyan kéréseket, hogy továbbra is támogassuk a főképernyős webes alkalmazásokat az iOS rendszerben, ezért továbbra is elérhetők maradnak az EU-ban. Ez a támogatás azt jelenti, hogy a Home Screen webes alkalmazások továbbra is közvetlenül a WebKitre és annak biztonsági architektúrájára épülnek majd, és összhangban vannak az iOS natív alkalmazásainak biztonsági és adatvédelmi modelljével."

- áll az Apple közleményében. A cupertinóiak tehát végül úgy léptek túl a biztonsági aggályaikon, hogy bármelyik böngészőt is használjuk majd a jövőben, a progresszív webalkalmazások mindenképp az ő saját Webkit motorjukkal fognak üzemelni. Ez korábban azért nem jelentett problémát, mert eddig minden iOS-es browsernek muszáj volt a Webkitet használnia, a digitális piacokról jogszabály viszont előírja, hogy az Apple-nek fel kell oldania ezt a korlátozást.

A hirtelen hátraarc okáról csak találgatni lehet. Egyrészt a PWA-ügyben felvetődött, hogy az EU is vizsgálatot kezdeményez, ami elriaszthatta a cupertinóiakat, ahogyan az sem kizárt, hogy a jogi csapatuk eleinte rosszul értelmezte a vonatkozó jogszabály rendelkezéseit, és tévesen gondolták, hogy a továbbiakban nem kínálhatnak kizárólag Webkit-alapú webalkalmazásokat.

Akárhogy is legyen, az iPhone-tulajdonosok most örülhetnek, az viszont továbbra is rejtély, hogy pontosan mikor fut be az iOS 17.4-es frissítés. Az Apple-nek mindenesetre március 6-ig kell igazodnia a digitális piacokról szóló jogszabályhoz, vagyis legfeljebb néhány nap lehet hátra a csomag érkezéséig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.