Hirdetés

Vulkánról üzemeltetett bitcoinvárost építene El Salvador elnöke



|

A közép-amerikai ország vezetője csúcsra járatná a kriptolázat.

Hirdetés

Egy szeptemberi döntés nyomán El Salvador lett a világ első országa, amely hivatalos fizetőeszközként ismerte el a bitcoint. A Reuters októberi jelentése szerint a Nayib Bukele vezette ország kincstárában azóta már több mint 1100 bitcoint halmoztak fel, és a jelek szerint messze lehet még a kísérlet vége.

Az elnök ugyanis nemrég újabb merész tervvel állt elő: Bitcoin City néven egy adóparadicsomként szolgáló várost húznának fel, amit a kriptovalutából finanszíroznának és egy közeli vulkánból nyert geotermikus energiával működtetnének.

Hirdetés

A kriptováros a keleti La Union régióban nőne ki a földből, területén pedig csakis az áfát szednék be. Ennek felét az építkezéshez szükséges Bitcoin-kötvényekre fordítanák, a maradék pedig az infrastruktúra működtetését szolgálná. Bukele úgy számol, hogy a település 300 ezer bitcoinba kerülne.

"Fektessetek be itt, és keressetek annyi pénzt, amennyit csak akartok. Ez egy teljesen ökováros, amelyet egy vulkán táplál és működtet."

- mondta az elnök, aki  egy látványos színpadi show keretében jelentette be a tervet egy mizatai üdülőhelyen.

A vulkánnal azonban még nem értünk a szenzációs részletek végére, Bukele ugyanis arról álmodik, hogy a város kör alakban épülne fel, a közepén egy hatalmas plázával, ami a Bitcoin-emblémáját formázná. A kriptovalutás témától eltekintve viszont normál településként üzemelne, saját repülőtérrel, valamint kereskedelmi- és lakóövezetekkel.

Az El Salvador-i kriptokaland további érdekessége, hogy a helyi közvélemény-kutatások szerint a lakosság nem osztja egyöntetűen az elnök bitcoinnal kapcsolatos lelkesedését, a digitális pénz bevezetésekor pedig ezrek tiltakoztak a főváros utcáin.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.