Hirdetés

A YouTube-on lelövik a privát üzeneteket



|

Nagy a felháborodás azok között, akik nem csak videók nézegetésére használták a YouTube-ot, szeptember 18-tól vége az appon belüli üzeneteknek.

Hirdetés

Ugyan a YouTube sosem volt egy kimondott chatprogram, mégis népszerű a felhasználók egy része számára az a lehetőség, hogy másik felhasználónak üzenetet küldhetnek, vagy akár valós időben is chatelhetnek. Két hét múlva azonban a szolgáltató megszünteti ezt a funkciót, és az erről szóló bejelentés óta áll a bál, felháborodott kommentekben és üzenetekben tiltakoznak az értetlenkedők.

Hirdetés

A YouTube-os üzenetküldés persze tényleg nem egy rakétatudomány szintű megoldás, gyakorlatilag csak szövegek és linkek küldésére van lehetőség, se képek, se gifek, se videók nem fértek bele a szolgáltatásba, mint bármilyen más mai versenytárs megoldásába. Ennek ellenére mégis sokan szeretik, többek között azért, mert az egymást követő csatornák gazdái így tudtak a legkönnyebben kapcsolatba lépni egymással.

Volt, aki azt sérelmezi a megszüntetésről szóló hivatalos blogbejegyzésre kommentelve, hogy számára ez az egy kommunikációs módszer volt elérhető, mivel a többi platformot valami miatt nem tudja használni (például azért, mert a barátainak még nincs telefonja, vagy mert a saját telefonszámát nem engedik nyilvánossá tenni a szülei, márpedig erre szükség van a legtöbb üzenetküldő használatához). Sokan amiatt háborognak, hogy az égvilágon semmi értelme nincs lelőni egy olyan szolgáltatást, ami teljesen rendben működik, és mivel faék egyszerű, ezért "nem kér enni", tehát fejlesztésére, foltozgatására sem kell emberi erőforrást vagy pénzt fordítani.

A YouTube indoka mindenesetre az, hogy egyáltalán nem büntetésnek szánja, hogy elvesz valamit a felhasználóktól, hanem pont őket szeretné megvédeni. Mivel a videós oldal üzenetküldése igazából csak egy sokadik fontosságú kiegészítő volt, aminek komolyabb fejlesztésébe sosem akartak igazából belefogni (hiszen ott egy csomó konkurens megoldás, amelyek sokkal többet tudnak és üzenetküldőként sokkal népszerűbbek is), ez a funkció nem a legbiztonságosabb. Lehetősége4t ad például spamek szórására vagy arra, hogy ismeretlenek illetéktelenek, más nevében írogató megtévesztők is visszaéljenek vele. A YouTube-féle üzenetküldőt leginkább a legfiatalabb korosztály használja, akik különösen veszélyeztetettnek számítanak az internetes zaklatás és egyéb káros vagy csaló viselkedésformák szempontjából.

Bárhogy is, a lényeg továbbra is az, hogy szeptember 18-tól nem lehet a YouTube-on belülről üzeneteket küldeni más felhasználóknak. A funkció leállítása természetesen nem érint semmilyen más közösségi funkciót, tehát a videók alatti kommentelés, vagy az élő közvetítések alatti chat továbbra is az eddig ismert formában működik tovább, a videókat pedig ezután is meg lehet osztani a népszerű közösségi felületeken.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.