Hirdetés

Zöld fényt észleltek a Marson



|

A kutatók először figyeltek meg a Földön kívül légkörfényt, a jelenség szerintük a Marsnál is látható.

Hirdetés

Az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars Trace Gas Orbiter bolygószondájával a csillagászok zöld fényt észleltek a Mars légkörében. Hasonló fényt láthatnak időnként az Űrhajósok a Föld felől, amikor a Nemzetközi Űrállomáson vannak. Az úgynevezett légkörfény az oxigénatomok és a napfény reakciójának eredménye, azt pedig már régóta sejtették, hogy a jelenség más bolygóknál is előfordul. Most először sikerült azonban ezt megfigyelni a Földön kívül. 

Hirdetés

Nem klasszikus sarki fényről van szó egyébként, ugyanis a Földön ezt a fajta fénykibocsátást erősen befolyásolja a bolygó mágneses mezője, amely a sarkok felé vonzza a légköri molekulák és a Napból érkező töltött részecskék ütközésének eredményét. A Marsnak nincs globális mágneses mezője, ezért nem is fókuszálódik a légkörfény. 

A fény eredete egyébként eltérő a Marson, ott ugyanis jórészt csak a szén-dioxid lebomlásának termékeként van jelen oxigén a légkörben. A napfény az egyik oxigénatomot szabadítja fel a szén-dioxidból, ez az áthelyeződés eredményezi a zöldes fényt, 80-120 kilométerrel a felszín felett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.