Hirdetés

A 12. generációs Core processzorcsalád lehet az Intel nagy dobása?



|

Az Alder Lake kódnéven fejlesztett központi egységek felépítése és tudása új mérföldkővel bővítheti a gyártó történelmét.

Hirdetés

Épphogy túlvagyunk a Rocket Lake-S asztali platform bemutatkozásán, friss információ került napvilágra a következő generációs fejlesztésről. Már korábban is lehetett hallani az Alder Lake kódnévről, illetve hogy az eddigi többmagos kialakítást merőben átalakítaná a vállalat mérnökcsapata.

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot, a tervezők a PC-s x86-os utasításkészletű alapokat vegyítik az okoseszközökben alkalmazott processzordizájnnal, ezzel létrehozva egyfajta hibrid CPU-ökoszisztémát. Nos, befutottak az első hivatalosnak látszó prezentációs anyagok, amik megerősítik az új architektúrát.

Hirdetés

A sematikus ábra szerint a központi egység két CPU-klaszteren alapul, melyek egyike tartalmazza a teljesítményre hangolt Golden Cove magokat, míg a másikban a maximális energiahatékonyságot megcélzó Gracemont magok kapnak helyet. Az Alder Lake a 10 nm-es csíkszélességnek köszönhetően összesen 16 maggal gördülhet le a gyártósorokról, ám ezek közül csak az erősebb klaszter támogatja a Hyper-Threading technológiát. Az előzetes gyártói becslés szerint a számítási teljesítménnyel nem lesz gond, a Golden Cove magoknál 20%-os növekedést érhető el egymagos programfuttatás esetén, továbbá a gyengébb klaszterral együtt is akár kétszeres fejlődés érhető el többszálú alkalmazásfutás során. Az Intel ugyan nem közölte az összehasonlítási alapokat, ám vélhetően a 11. generációs platformokhoz méri a becsült változásokat.

Fontos újítás lesz még a PCIe 5.0 és a DDR5 memóriák támogatása, ugyanakkor örömteli tény, hogy az Alder Lake képes lesz kezelni a PCIe 4.0 csatolószabványt és a DDR4 modulokat is. Utóbbi leginkább azért fontos, mert olcsóbb platformok esetén megadja az esélyt az új CPU-architektúra szereplésére - anélkül, hogy feltétlenül az 5-dik sorszámú szabványokra kelljen építeni az adott konfigurációt, alaplapot.

Amitől viszont többen szomorúak lesznek, hogy a 12. generációs platform új foglalatot és új lapkakészletet igényel. Az architektúra sajátosságai és a processzordizájn felépítése miatt az LGA1700 váltja az aktuális tokozást, a lapkakészletek sorában pedig a 600-as változatok érkeznek meg az új CPU-kkal. Ezen a fronton sok újdonságra nem szabad számítani, továbbra is örülhetünk a natív USB 3.2 és Thunderbolt 4 támogatásnak, illetve várhatóan sok partnergyártó fogja kihasználni a Wi-Fi 6E tudást is.

De mikorra lehet az Alder Lake a kezünkben? Az Intel ütemterve szerint az idei év második felében, leginkább a negyedik negyedévben kerülhet piacra az első adag. Azt még nem tudjuk, hogy a notebookos platform vagy az asztali PC-kbe szerelhető típusok megjelenése jön-e előbb, de ha az elmúlt éveket vesszük alapul, akkor az ünnepi szezonra a laptopvásárlóknak lesz lehetősége válogatnia a 12. generációs Core modellek közül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.