Hirdetés

A mechanikus kapcsolók ideje lejárt – legalábbis a Ducky szerint



|

A profi billentyűzetek világában meghatározó szereplő egy vadonatúj technológiát mutatott be, ami lekörözi a ma használatos mechanikus kapcsolókat.

Hirdetés

A hazai gamerek jól ismerhetik már a Ducky billentyűzeteket: megbízható, robosztus, dizájnos és a végletekig moddolható példányok igen hosszú szavatossággal. A Ducky One 2 és 3 sorozatot követi a 3 Pro, ami 8 ezer Hz-es lekérdezéssel dolgozik és továbbra is a ma elérhető egyik legjobb mechanikus kapcsolót, a Cherry-szériát használja.

A COMPUTEX kiállításon láthattunk is egy-két új modellt, amelyek közül a retro IBM-stílusú azonnal a kedvencünk lett, de a kék-sárga, illetve a minden elemében hófehér példány is tetszetős (bár utóbbit nem lehet egyszerű tisztán tartani).

Hirdetés

Szintén újdonság a sárkány évére készített egyedi, limitált példányszámban készített klaviatúra, amelyen átlátszó gombsapkák vannak, valamint a Project Outlawt sem szabad elfelejteni, amely valójában nem egy komplett, kész billentyűzet, hanem egy összeszerelő készlet - a táskát kinyitva te szerelheted össze magadnak a klaviatúrádat, amibe olyan kapcsolókat helyezel, ami számodra a legideálisabb. A cég a Fallout-lázat is meglovagolta, így a mindössze 1000 példányban készült Vault-Tec példányt idén egy 60%-os Nuka Cola kiadás követi (immáron sokkal nagyobb példányszámmal).

A Vault-Tec modell után itt a Nuka Cola változat - remélhetőleg ez már könnyebben elérhető lesz bárki számára
A Vault-Tec modell után itt a Nuka Cola változat - remélhetőleg ez már könnyebben elérhető lesz bárki számára

A Ducky legfontosabb újdonsága azonban nem a moddolásról szól, hanem egy teljesen új felépítésű billentyűzetről, amelyben a legújabb, indukciós elven működő Cherry kapcsolók találhatók. Ma már rengeteg gyártó készít analóg, mechanikus kapcsolókat, ám mindegyik Hall-effekt szenzorokat használ a leütés érzékelésére, vagyis a mágneses mező megváltozására regisztrál gombnyomást.

A mechanika maradt, de a gombnyomás érzékelése indukciós elvű, ami pontosabb és tartósabb - a Ducky és a Cherry mérnökei szerint
A mechanika maradt, de a gombnyomás érzékelése indukciós elvű, ami pontosabb és tartósabb - a Ducky és a Cherry mérnökei szerint

A Cherry MX Multipoint szériája azonban apró tekercseket tartalmaz a NYÁK-lapon, amiknek az elektromos mezője változik meg, amint a mechanikus kapcsolókba szerelt fém tüske megközelíti őket. Ez a megoldás sokkal kiegyensúlyozottabb, egységesen pontos érzékelési pontot kínál, kevesebbet fogyaszt és tartósabb, mint a régebbi mechanikus kapcsolóknál ismert megoldás.

60 és 100%-os modell is készül a Ducky One X-ből
60 és 100%-os modell is készül a Ducky One X-ből

Az új technológia szeptemberben jelenik meg a Ducky One X szériában, amiből 60%-os és 100%-os méretű modellek is készülnek. A bluetoothon és saját vezeték nélküli megoldással is csatlakoztatható, új klaviatúrák érdekessége továbbá, hogy hétrétegű zajcsillapítást építenek be, továbbá hat profilba mentheted el beállításaidat, amikhez többé már nem szükséges kiegészítő szoftvert telepíteni, mindössze egy böngészőből elérhető netes szolgáltatást szükséges használnod a konfiguráláshoz.

A hófehér változatot nem lesz egyszerű tisztán tartani, pedig szép darab
A hófehér változatot nem lesz egyszerű tisztán tartani, pedig szép darab

A Ducky One X szeptemberben hazánkban is megjelenik, mi pedig már jelentkeztünk is egy tesztpéldányért, hogy megmutathassuk, tényleg jobb-e ez a megoldás.

Helyszíni tudósításunk a COMPUTEX szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.