Hirdetés

A nyugati játékokba is jöhet az arcfelismeréses korhatár-ellenőrzés



|

Egy új javaslat alapján csak egy felnőtt fotója engedhetne utat a korhatáros címekhez.

Hirdetés

2021-ben borzongva olvastuk a Kínából érkező jelentéseket, melyek szerint a játékfüggőségnek hadat üzenő állam nyomására a Tencent kiadóóriás arcfelismeréssel akadályozza meg, hogy a kiskorúak az állampárt által megszabott időkereten kívül férjenek hozzá a játékaihoz. Most viszont úgy tűnik, hogy akár a nyugati világban is megvetheti a lábát egy hasonló rendszer, és persze itt is a szülők és a gyerekek állítólagos érdekeire hivatkozva.

Elsőként a GamesIndustry.biz számolt be róla, hogy a videójátékok észak-amerikai korhatár-besorolásáért felelős ESRB (Entertainment Software Rating Board) egy erre szolgáló javaslatot terjesztett elő az Egyesült Államok verseny- és fogyasztóvédelmi hatóságánál, az FTC-nél. A beadvány alapján a testület az Epic Games szárnyai alá tartozó Yotival és egy másik céggel, a SuperAwesome-mal dolgozott ki egy rendszert, amely arcfelismeréshez kötné a játékokhoz való hozzáférést.

Hirdetés

Az ESRB megoldása viszont nem a gyermek, hanem a szülő vagy gondviselő arcát ellenőrizné egy fotó segítségével, a nagykorúság visszaigazolása esetén pedig a szülő a saját hatáskörében adhatna engedélyt a játékra. A rendszer "Privacy-Protective Facial Age Estimation" néven fut, az elkészült képeket pedig állítólag nem tárolják, és nem használják fel az ellenőrzést végző mesterséges intelligenciás algoritmus képzésére sem.

A kifejlesztői szerint a mechanizmus csak az esetek kis százalékában téved, és nem jellemzi a gyakran kritizált "rasszizmus" sem, vagyis a kaukázusitól eltérő rasszok esetében sem csökken érdemben a pontossága. Az viszont nem csak az ESRB-n és a partnerein múlik, hogy sikerül-e meggyőzniük az FTC-t az arcfelismerés használatáról, a fogyasztóvédelem ugyanis a normál ügymenetnek megfelelően előbb a nyilvánosság észrevételeit is meghallgatja a Federal Register webes felületén keresztül, ahol augusztus 21-ig lehet kommentálni a beadványt.

Ha végül elfogadják, az arcfelismerés akkor sem fogja leváltani a meglévő megoldásokat, az ESRB ugyanis csak alternatívának szánja azokra az esetekre, amikor a szülő nem rendelkezik fényképes igazolvánnyal. Ami pedig a rendszer esetleges kijátszását illeti, a testület szerint arról is gondoskodtak, hogy az algoritmust ne lehessen átverni a szülőkről stikában készített képekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.