Hirdetés

AOC 27G4X teszt – az egyik legjobb ár-érték arányú gamermonitor



|

180 Hz-es képfrissítés, 1 ms-os válaszidő és HDR10-támogatás: ez a monitor mindent tud, amire játékhoz szükség lehet. És még csak nem is drága.

Hirdetés

Korábban is helyet kapott már az AOC termékpalettáján több olyan gamermonitor, amelyekre nem kellett egy kisebb vagyont költeni. A gyártó most a 27G4X-szel jelentkezett, amely 85 ezer forintos ára ellenére szintén kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és még néhány olyan extra trükköt is tud, amire drágább társai sem feltétlenül képesek. 

Külső

A gamerek körében az egyik legnépszerűbb méret jelenleg a 27 colos képátló, ebben a méretosztályban versenyez az AOC 27G4X is. A monitor külsőre teljesen átlagos benyomást kelt, hiszen a mára már unalomig ismert keret nélküli kialakítást egy egyszerűnek tűnő műanyag talppal párosítja. Az állvány viszont csak külsőre tűnik egyszerűnek, hiszen segítségével állítható a monitor magassága, valamint a pivot funkció is használható. Utóbbi ráadásul olyan, hogy a kijelző elforgatását mind a két irányban lehetővé teszi, amely tulajdonság még manapság sem számít túl megszokottnak. A káva alsó része a mi ízlésünknek kicsit vastag, részben azért is, mert ide kerültek a háttérfényt adó LED-ek. A káva jobb oldalán rejtették el egyébként a gombokat; alulról lehet megnyomni őket, így szemből a kezelők nem is látszanak, csak az egyes gombokhoz tartozó feliratok árulkodnak e szekció pontos helyéről. Összesen öt gombot kapunk, egyet a be- és kikapcsoláshoz, négyet pedig a menüben való navigációhoz. Az összes lehetséges megoldás közül ezt a fajta elrendezés tartjuk a legkényelmetlenebbnek, éppen ezért hatalmas plusz, hogy a monitor mellé jár az G-Menu szoftver is - erről később.

Az AOC 27G4X-et háromféle forrásból is lehet táplálni, amelyek közül kettőhöz HDMI, egyhez pedig DisplayPort csatlakozó segítségével létesíthető összeköttetés. Beépített hangszórók vannak ugyan, de ezek teljesítménye játékhoz - nem túl meglepő módon - nem elég. YouTube videókhoz azért megfelelők, ha néha a helyzet úgy hozza. Az árkategória alapján nem meglepő, hogy nincsen USB elosztó; ez adna egy kis kényelmi pluszt adattárolók csatlakoztatásakor, de azért hiánya nem a világ vége.

Hirdetés

Belső

Az AOC 27G4X-be egy 27 colos, Full HD felbontású IPS-panel került, a gyors válaszidő alapján ez nem meglepetés. Tekintettel arra, hogy gamermonitorról van szó, a két legfontosabb adat a válaszidő és a legnagyobb képfrissítési frekvencia. Nos, az AOC megjelenítője mind a két szempont alapján a legjobbak között van, hiszen G2G váltás esetén 1 ms-os válaszidővel rendelkezik, a képfrissítés pedig 48 és 180 Hz közé állítható be. Utóbbi akár dinamikusan is változhat, hiszen az Nvidia G-Sync és az Adaptive Sync egyaránt támogatottak. A játékok szempontjából fontos lehet még az is, hogy van HDR funkció is (HDR10, hogy egészen pontosak legyünk), igaz a legnagyobb fényerő csupán 300 nit, így kiugró eredményre azért nem érdemes számítani ezen a téren. A panel sík, de ebben a méretben az íveltségnek nem is igazán lenne értelme.

A Full HD felbontás ma már a belépő szintet jelenti, kicsivel több pénzért QHD, sokkal több pénzért pedig akár 4K-s kijelzőt is lehet vásárolni. A QHD részletességhez képest azért a különbség nem égbekiáltó, és érdemes figyelembe venni azt is, hogy a kevesebb pixel egyúttal azt is jelenti, hogy a PC dolga is könnyebb; a játékokban így jobb részletesség választható ki. Kompromisszumot kell kötni továbbá a színkezelés tekintetében is, hiszen a kijelző az Adobe RGB színtér 90 százalékát képes csak lefedni. Ez átlagosnak mondható, és a dolog a játékokat igazán nem is érinti, viszont ha valaki fotókat szerkesztene vagy videós munkát is végezne, korlátozva érezheti magát. 

Használat közben

A monitor alapbeállításokkal átlagos képet nyújt, ez vonatkozik a színhelyességre is. Érdemes rászánni pár percet arra, hogy néhány, az interneten is elérhető tesztábra segítségével pontosan beállítsuk a fényerőt, a kontrasztot és a gammát. IPS-paneltől nem túl meglepő módon a fekete nem kiemelkedően jó, ami azt jelenti, hogy ugyanez vonatkozik a kontrasztarányra is. Dinamikus LED vezérléssel persze mind a két jellemzőn lehet javítani, ha szeretnénk, de egyéni ízlés kérdése, hogy a statikus kontraszt és a pontos színek, vagy a dinamikus kontraszt és ebből adódóan a kevésbé pontos színek adnak-e jobb (azaz látványosabb) eredményt. Mi előbbire szavazunk. Ebben az esetben az átlagos deltaE 3,2 - ami ugyan még nem tökéletes, de mivel 3 alatti deltaE jelenti azt, hogy az elvárt és a megjelenített színek között a szemünk nem tud különbséget tenni, az összteljesítmény nagyon jó.

A játékok szempontjából sokkal fontosabb, hogy a papíron 1 ms-os válaszidő milyen élményt nyújt. Főleg, hogy az AOC 27G4X esetében is állítható a vezérlés, és a válaszidő tekintetében akár 0,5 ms-ra is le lehet menni. De nem feltétlenül érdemes, mert már alapbeállítás mellett sincsen igazán látható utánhúzás, még a leggyorsabban mozgó objektumok kontúrja is éles marad. A 0,5 ms-os válaszidő egyébként MPRT válaszidő, és nem egyedül a panel képességeiből adódik, hanem abból, hogy az alapesetben fix háttérvilágítást is villogtatja az elektronika. Az input lag alacsony, 120 Hz-es képfrissítés mellett 10 ms alatt marad, ami azt jelenti, hogy a játékokban jellemzően mindössze egyetlen képkocka a késés, ez a gyakorlatban egyáltalán nem vehető észre.

Az IPS-panel működési jellemzőiből adódóan nemcsak a színek vannak rendben, hanem a betekintési szögek is jók; oldalról nézve persze a fényerő és a kontraszt is csökken, de lilás árnyalatokkal vagy a színek másféle torzulásával nem kell számolnunk.

Menü, kezelés

Korábban már említettük, hogy a menüt a káva alsó részén lévő négy gombbal lehet kezelni, mégpedig úgy, hogy kettővel a szintek között, kettővel pedig a szinten belül, az opciók között lehet lépkedni. Nem a legkényelmesebb megoldás, ráadásul az AOC-nél olyan apróságokra sem figyeltek oda, hogy a bekapcsoló gomb legalább a visszajelző LED alá kerüljön. Ez minimum megszokást igényel.

Éppen ezért hasznos extra a G-Menu, amivel a beállításokat Windows alól is kényelmesen, az egér segítségével eszközölhetjük, beleértve a színprofilok vagy a többféle overdrive üzemmód közötti váltást is. A szoftver legnagyobb előnye mégsem ez, hanem annak lehetősége, hogy a színprofilokat akár játékokhoz is köthetjük, és még arra is van lehetőség, hogy minden játékhoz automatikusan más és más profilt töltsön be a monitor. Itt annyi a limit, hogy a gyári profilok nem módosíthatók, így személyes beállításokat a három egyéni gamer profil és a teljesen szabadon állítható egyedi profilban lehet csak tárolni. A beépített gamer profilok között fps, rts és versenyszimulátorokhoz optimalizáltakat találni. 

Összegzés

Az AOC 27G4X a gamermonitorok között jelenleg az egyik legjobb ár-érték arányú ajánlat, amely főleg 1 ms-os válaszideje és 180 Hz-es képfrissítése miatt lehet jó választás mindenféle területre, de némi extrát azért a 300 nites maximális fényerő ellenére is jelent a HDR10-támogatás. A kedvező ár ellenére a kijelző tartogat extra funkciókat is, úgy mint emelhető káva, pivot mód és szoftveres beállítási lehetőségek, viszont kompromisszumokat is kell kötni a színtér-lefedettség, valamint a beépített hangszóró, no meg a hiányzó USB elosztó tekintetében.

AOC 27G4X

Ár: 88 ezer forint Ft
Az AOC 27G4X a gamermonitorok között jelenleg az egyik legjobb ár-érték arányú ajánlat, amely főleg 1 ms-os válaszideje és 180 Hz-es képfrissítése miatt lehet jó választás mindenféle területre.
  • Képátló: 27 col
  • Panel: IPS, 16:9, 1920×1080 pixel
  • Válaszidő: 1 ms (G2G)
  • Fényerő: 300 nit
  • Kontrasztarány: 1000:1
  • Háttérvilágítás: LED
  • Betekintési szögek: 178/178 fok
  • Adobe RGB lefedettség: 90%
  • Képfrissítési frekvencia: 48-180 Hz
  • HDR: HDR10
  • VESA: 100×100
  • Hangszórók: 2×2 watt
  • Csatlakozók: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 2.2
  • Méret: 614×386-516×208 mm
PRO
  • kiváló ár-érték arány
  • gyors válaszidő
  • 180 Hz-es legnagyobb képfrissítés
  • G-Menu
Kontra
  • fényerőben lehetne erősebb
  • színtér-lefedettségben csak átlagos
  • fekete és kontraszt csak átlagos
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8776
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => AOC 27G4X
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 195
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-04-01 21:16:26
    [gameinfo_webpage] => https://aoc.com/us/gaming/products/monitors/27g4x
    [gameinfo_tags] => monitor
    [gameinfo_url] => aoc-27g4x
    [gameinfo_pro] => kiváló ár-érték arány
gyors válaszidő
180 Hz-es legnagyobb képfrissítés
G-Menu
    [gameinfo_kontra] => fényerőben lehetne erősebb
színtér-lefedettségben csak átlagos
fekete és kontraszt csak átlagos
    [gameinfo_data] => Képátló: 27 col
Panel: IPS, 16:9, 1920×1080 pixel
Válaszidő: 1 ms (G2G)
Fényerő: 300 nit
Kontrasztarány: 1000:1
Háttérvilágítás: LED
Betekintési szögek: 178/178 fok
Adobe RGB lefedettség: 90%
Képfrissítési frekvencia: 48-180 Hz
HDR: HDR10
VESA: 100×100
Hangszórók: 2×2 watt
Csatlakozók: 2× HDMI 2.0, 1× DisplayPort 2.2
Méret: 614×386-516×208 mm
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 88 ezer forint
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az AOC 27G4X a gamermonitorok között jelenleg az egyik legjobb ár-érték arányú ajánlat, amely főleg 1 ms-os válaszideje és 180 Hz-es képfrissítése miatt lehet jó választás mindenféle területre.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 195
            [manufacturer_name] => AOC
            [manufacturer_url] => aoc
            [manufacturer_link] => http://www.aoc.com/
            [link] => /gyarto/aoc
        )

    [link] => /termekinfo/aoc-27g4x-8776.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kiváló ár-érték arány
            [1] => gyors válaszidő
            [2] => 180 Hz-es legnagyobb képfrissítés
            [3] => G-Menu
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => fényerőben lehetne erősebb
            [1] => színtér-lefedettségben csak átlagos
            [2] => fekete és kontraszt csak átlagos
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.