Hirdetés

ASUS ROG Strix RTX 4070 Ti Super OC 16 GB teszt – szuperértelmes fejlődés



|

Az Nvidia modellfrissítésének középső tagja több ponton mutat előrelépést az elődhöz képest, ami egyre nagyobb nyomást helyez az AMD-re. Megnéztük, mire képes az alaposan kigyúrt ROG Strix kiadás.

Hirdetés

Az RTX 40-es SUPER-széria hivatalos bejelentését követően szinte azonnal nyilvánosságra kerültek az  új kártyák előzetes mérési eredményei, és már ebből is látszott, hogy az RTX 4070-es párost érintő frissítésekkel érdemes leginkább foglalkozni. Nem szeretnénk előre lelőni a poént, de az RTX 4070 Super tesztünkben mi is csak megerősíteni tudtuk a gyári adatokból sejthető teljesítménynövekedést, az új kiadás megszorongatta még a normál 4070 Ti variánsokat is.

A legolcsóbb Super kártyánál nem nyúltak a fedélzeti memóriához, a középső, Ti-utódnál azonban a mérnökök ezt a területet sem hagyták érintetlenül. Ettől válik igazán érdekessé tesztalanyunk, hiszen az erősebb lapkát gyorsabb memória-alrendszer szolgálja ki, az egész csomag pedig kapott egy nagyon enyhe gyári túlhajtást is. Ha nem figyeljük az árcédulát, pusztán az adatok alapján a trió legizgalmasabb darabjáról van ezúttal szó, ráadásul tesztlaborunkba egy kimaxolt ROG Strix példány érkezett.

Hirdetés

Célkeresztben a Radeon 7900 XT

Legutóbb az RTX 20-as sorozatnál láthattuk az Nvidia ráncfelvarrási stratégiáját, ami akkor vélhetően  az RX 5700 XT roppan kedvező ár-érték arányának szólt. Egyébként egy teljesen logikus portfólióbővítés ez, ami nemcsak még több eladott kártyát eredményez, időt is ad a következő, RTX 50-es fejlesztés megérkezéséig. Erre pedig óriási szüksége van az Nvidiának, a hírek szerint a Blackwell kódnéven érkező generáció játékra szánt lapkaverzióira komoly hatással lehet a mesterséges intelligenciára hangolt gyorsítók iránti csillapíthatatlan kereslet. Azon sem lennénk meglepődve, ha az év közepén az RTX 4090-ből is érkezne "Super" kiadás, egészen biztosan az is pillanatok alatt elfogyna.

De ne szaladjunk ennyire előre, az aktuális piaci kép ennél sokkal tisztább. Az RTX 4070 Super egyértelműen megnehezíti az RX 7800 XT és a kifutó RX 6900-ek helyzetét, miközben a 4070 Ti Supert kifejezetten az RX 7900 XT ellenfelének szánták. Ez olyannyira igaz, hogy nemcsak az ajánlott végfelhasználói ár lett azonos szintre belőve (azóta az AMD csökkentette saját kártyájának árát), 3D-s teljesítményben is nagyon közel teljesít egymáshoz a két kártya. Kivéve, amikor ray-tracing effektekről van szó, de ebben semmi meglepő nincs, az RDNA 3-ról köztudott, hogy RT-effektek számításában komoly lemaradása van az Nvidia chipekhez képest.

Így is érdemes szemlélni az RTX 4070 Ti Super erejét, ami a jövőállóságot tekintve sokkal jobb vétel az elődjénél, a 16 GB memória vonzó lehet azok számára, akik több évre szeretnének új VGA-t. A kapacitás mellett a sávszélesség is változott, az új lapkának köszönhetően 256 bitre nőtt a memóriabusz, ami 504-ről 672 GB/s-ra emelte az adatátvitel tempóját. Az említett GPU egyébként az RTX 4080-on használt AD103 kódnevű verzió legkisebb kiszerelése 8448 darab CUDA-maggal, ami 10%-nyi pluszt jelent az elődhöz mérten. Nincs tehát akkora váltás, mint a sima RTX 4070-nél, a megváltozott paraméterek együttesen viszont már azt mutatják, hogy ez a Super verzió vonzó ajánlatként gördült le a gyártósorokról.

Csúcssebességre tervezve

Az ASUS műhelyéből érkező ROG Strix verzió külseje milliméterre megegyezik a normál RTX 4070 Ti kiadással, ugyanaz a hűtőborda és ventilátorhármas hűti a nyomtatott áramkörre szerelt komponenseket. A termetes hűtőmodul alatt már vannak eltérések, hiszen más a GPU és a memória kapacitása, de abban nem vagyunk biztosak, hogy a tápellátáson is változtattak; nincs nagy eltérés a teljesítményfelvételben, a korábbi ROG Strix kiadás masszív VRM-része bőven megfelel az új kihívásoknak.

A kártya méretein már nem lepődünk meg, a merev hátlapi keret, és a NYÁK-on túlnyúló, a szellőztetésbe besegítő modul stabil tartást biztosít a hat darab hőcsővel megspékelt bordázat számára. Nagy és nehéz hardverről van szó, emiatt a beszereléshez ajánlott felhasználni a mellékelt tartólapot, jelentősen lecsökkenti a PCIe-foglalat fizikai terhelését.

A külső egyébként nemcsak a megszokott ROG Strix jegyeket hordozza, hanem a gyártó AURA Sync világítását is támogatja, amely könnyedén ráhangolható bármely ASUS alaplap világítási effektjeire. Szoftveres tudásban sokat nyújt a GPU Tweak III segédprogram, amivel a túlhajtási lehetőségek és a pontos hardverfigyelés is elérhetővé válik. Sok tartalék egyébként nincs a kártyában, de a TGP-érték megnövelésével kicsikarható pár plusz megahertz a 2700 MHz-es boostórajelen felül.

A gyári állapot az OC-mód, ami engedi a GPU-nak az előbb említett érték elérését vagy átlépését, de ha különösen érzékeny vagy a csendes működésre, akkor a kártya felső élén található kapcsolót kell áttolnod Silent állásba. Sok minden nem fog változni, szó sincs például teljesítménycsökkenésről, csupán szigorúbb teljesítményfelvételi görbe mentén működik tovább a hardver. Ha akarod, ez a kártya egy vadállat, amiből programok segítségével még többet kifacsarhatsz, vagy épp egy csendes játékbajnok, ami valamivel alacsonyabb órajeleken nyújtja az egyébként kifogástalan 3D-sebességet.

Szuper arany középút

Nemcsak az elvárásoknak felel meg, még az RTX 4070-es sorozat renoméját is javítja valamelyest az RTX 4070 Ti Super, hiszen teljesítményben közelebb áll az RTX 4080-hoz, megkapta a 16 GB-nyi videomemóriát, és a partnergyártók kellő minőségben építenek rá alap- vagy emelt órajelű kiadásokat. Azt a csodát természetesen most sem élhetjük meg, hogy mindezért az Nvidia vagy akár az ASUS szemtelenül alacsony árat kér cserébe. A körülményekhez képest persze kifejezetten jó az RTX 4070 Ti Super ár-érték aránya, egyes modelleket már 350 ezer forinttól el lehet érni, de a 400 ezres sáv a jellemző az újdonságra.

Hogy mi a helyzet a konkrét tesztalannyal? Nos, a hardver tényleg pazar, de valami nagyon elcsúszott az árazásban. A 493 700 Ft ajánlott végfelhasználói ár indokolatlanul magas a többi variánshoz képest, a ROG Strix kivitel és tudás nem nyújt ennyi pluszt. Tetézi a bajt, hogy egyes webshopok bőven félmillió forint fölé árazzák ezt a modellt, arra a szinte, ahol már RTX 4080 Super ajánlatokkal is találkozhatsz. Értjük, hogy ROG és hogy speciálisan szép kiadás, de amikor az Nvidia épp a kedvezőbb ár-érték arányt hirdeti a termékcsalád bejelentésénél, akkor nem biztos, hogy jó stratégia egy ilyen mértékű túlárazás.

ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X

Ár: 493 700 Ft
Nagyobb számítási kapacitás és 16 GB-nyi videomemória a bevált, túlhajtást támogató ROG Strix köntösben, amit egy totálisan őrült árazással csapnak szét.
  • Grafikus processzor: GeForce RTX 4070 Ti SUPER
  • Grafikus lapka: Nvidia AD103
  • CUDA magok száma: 8448
  • GPU-alapórajel: 2340 MHz
  • Boost-órajel: 2700 MHz (OC mód)
  • Memória: 16 GB GDDR6X
  • Memória sebessége: 21 Gbps
  • Memória adatbusz: 256 bit
  • Kimenetek: 2×HDMI 2.1a, 3×DisplayPort 1.4a
  • Ajánlott tápegység: 750 W
PRO
  • Erősebb GPU+16 GB memória
  • Remek, tuninghoz passzoló hűtés
  • Silent és OC mód fizikai kapcsolással
  • GPU Tweak III segédprogram
  • DLSS3 tudás és bővülő játékkínálat
Kontra
  • Irreálisan magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8733
    [topic] => 1
    [group] => 6
    [gameinfo_name] => ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER 16GB GDDR6X
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-03-01 11:37:44
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/ca-en/graphics-cards/graphics-cards/rog-strix/rog-strix-rtx4070tis-16g-gaming/
    [gameinfo_tags] => asus, videokártya, rog, ,strix, gaming, pc, gamer, teszt, rtx, geforce, nvidia
    [gameinfo_url] => asus-rog-strix-geforce-rtx-4070-ti-super-16gb-gddr6x
    [gameinfo_pro] => Erősebb GPU+16 GB memória
Remek, tuninghoz passzoló hűtés
Silent és OC mód fizikai kapcsolással
GPU Tweak III segédprogram
DLSS3 tudás és bővülő játékkínálat
    [gameinfo_kontra] => Irreálisan magas ár
    [gameinfo_data] => Grafikus processzor: GeForce RTX 4070 Ti SUPER
Grafikus lapka: Nvidia AD103
CUDA magok száma: 8448
GPU-alapórajel: 2340 MHz
Boost-órajel: 2700 MHz (OC mód)
Memória: 16 GB GDDR6X
Memória sebessége: 21 Gbps
Memória adatbusz: 256 bit
Kimenetek: 2×HDMI 2.1a, 3×DisplayPort 1.4a
Ajánlott tápegység: 750 W
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 493 700
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nagyobb számítási kapacitás és 16 GB-nyi videomemória a bevált, túlhajtást támogató ROG Strix köntösben, amit egy totálisan őrült árazással csapnak szét.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-strix-geforce-rtx-4070-ti-super-16gb-gddr6x-8733.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Erősebb GPU+16 GB memória
            [1] => Remek, tuninghoz passzoló hűtés
            [2] => Silent és OC mód fizikai kapcsolással
            [3] => GPU Tweak III segédprogram
            [4] => DLSS3 tudás és bővülő játékkínálat
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Irreálisan magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.